Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

ONGETEMDE NATUUR IN NATIONAAL PARK ŠUMAVA

Een reisverhaal van Sabrina Gaudio

Ik kan me niet herinneren dat ik de Melkweg ooit zó helder heb kunnen waarnemen als tijdens mijn laatste trip naar Tsjechië. Bepakt met mijn camera en mijn statief stond ik in het pikkedonker, met open mond te staren naar de hemel. Een strook van licht, een verzameling van honderden miljarden sterren, zó helder en sprankelend… Pure magie, middenin de wilde natuur van de Zuid-Bohemen.

Melkweg in nachtelijk Šumava, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

DE MAGISCHE BOHEMEN

De meeste mensen die Tsjechië bezoeken, zien vaak niet meer dan de hoofdstad Praag. Hartstikke zonde, want het land kent zoveel meer prachtige plekken. Mijn beste herinneringen aan de Tsjechische Republiek bracht ik namelijk door op wandelpaden door weelderig groene bossen in het Zuid-Boheemse woud.

Een plek van sprookjesachtige landschappen, met kronkelende rivieren, kleurrijke dorpen en middeleeuwse kastelen

Een plek van sprookjesachtige landschappen, met kronkelende rivieren, kleurrijke dorpen en middeleeuwse kastelen. En het allermooiste: het is nog vrijwel onaangeroerd door het toerisme!

Uitzicht vanaf de uitkijktoren op de top van Boubín (1362m), Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Vroege ochtend in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

HET GROENE DAK VAN EUROPA

Een nog relatief onontdekt stukje Europa. Zo voelt het ook echt als je over de paden wandelt die door Nationaal Park Šumava kronkelen. Honderden kilometers aan trails lopen door de eindeloze bossen, onderbroken door kristalheldere gletsjermeren, rivieren en mysterieuze veengebieden, op hoogtes tussen de 600 en 1400 meter. Het wordt niet voor niets “Het groene dak van Europa” genoemd! De meest populaire trails zijn perfect gemarkeerd, maar voor de echte avonturiers zijn er ook genoeg wandelpaden zonder markering. Een kaart en kompas, of een GPS zijn dan wel essentieel.

Een van de vele hiking trails in Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Wandelpad in Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Wandelpad naar České Žleby, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

ŠUMAVA

Een van de trails, gaand door het piepkleine dorpje České Žleby, brengt je via een indrukwekkend bosrijk gebied, naar het prachtige Stožecká kaple. In het hart van Šumava, op een hoogte van 950 meter, ligt deze sprookjesachtige houten bedevaartkapel, verscholen tussen hoge sparren- en berkenbomen. Als je nog een klein stukje verder omhoog wandelt, voorbij de kapel, kom je aan bij Stožecká Skála, een uitkijkpunt met  vergezichten over Šumava. Daar zijnde begrijp je direct waar de bijnaam, “Het groene dak van Europa” vandaan komt!

Oude bedevaartkapel Stožecká kaple, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Oude bedevaartkapel Stožecká kaple, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Bijna aangekomen bij Stožecká Skála, een uitkijkpunt met vergezichten over Šumava, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Stožecká Skála, een uitkijkpunt met vergezichten over Šumava, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

UITGESTREKTE VEENMOERASSEN

Iets verder op de kaart, net voorbij het vakantiedorpje Dobrá, liggen de uitgestrekte veenmoerassen van Soumarské Rašeliniště. Een houten wandelpad brengt je dwars door het park, over de moerassen, naar een indrukwekkende uitkijktoren. Vanaf hier heb je de meest grandioze uitzichten over de turfvelden en de vallei.

Het dorpje Dobrá is overigens ook erg leuk om te bezoeken met haar Tiroolse vakwerkhuizen en schitterende kapel

Een aanrader om dit te doen tegen het einde van dag, als de zon onder aan het gaan is. Prachtig licht en magische foto’s gegarandeerd! Het dorpje Dobrá is overigens ook erg leuk om te bezoeken met haar Tiroolse vakwerkhuizen en schitterende kapel. Dobrá is zeker niet voor niks onlangs uitgeroepen tot monumentale zone.

Wandelpad dwars door Soumarské Rašeliniště, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht vanaf de uitkijktoren in Soumarské Rašeliniště, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
De uitkijktoren in Soumarské Rašeliniště, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

PUUR & NATUURLIJK

De zomer is nog maar net afgelopen, maar de eerste sneeuw ligt inmiddels op de boomtoppen in Šumava. ’s Ochtends wordt de grond bedolven onder een dikke laag mist en hier en daar vind je bij zonsopkomst een dun laagje vorst. De hemel is kraakhelder en de lucht voelt brandschoon. Alles voelt hier puur en natuurlijk.

Vroege ochtend in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Flora in Soumarské Rašeliniště, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

DE EEUWENOUDE BOSSEN VAN BOUBÍN

Dat gevoel heb je helemaal als je door het oerbos van Boubín (Boubínský Prales) wandelt. Dit eeuwenoude bos is vernoemd naar de berg Boubín, die met haar 1362m één van de hoogste punten van het park is. Een geweldig mooi pad brengt je naar de top van deze berg, dwars door het oerbos met daarin bomen van soms wel meer dan 400 jaar oud. Je ziet direct dat de natuur hier ongestoord haar gang heeft mogen gaan. Omgevallen bomen liggen verspreid door het bos, onder hun ontwortelde stammen wachten de toppen van jonge boompjes geduldig totdat ze genoeg ruimte hebben om verder de hoogte in te groeien.

De gemarkeerde route door het oerbos start bij Boubínské Jezírko, een fraai meer waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan

Het rottende en dode hout betekent voedsel en habitat voor verschillende levende organismen, zoals paddenstoelen en varens, maar er zijn ook wormen, insecten, spinnen, slakken en reptielen te vinden. De gemarkeerde route door het oerbos start bij Boubínské Jezírko, een fraai meer waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Omringd door omgevallen bomen ligt het meer er wonderbaarlijk vredig bij…

Eeuwenoude bomen in Boubínský Prales, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Boubínské Jezírko, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Wandelpad in Boubínský Prales, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht op Boubínské Jezírko, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

KVILDA

Het kleine bergdorpje Kvilda, gelegen in precies het midden van Šumava, is een wereld op zich. Met een eigen microklimaat is het één van de koudste plek van heel Midden-Europa! De vallei is vaak gevuld met koude lucht afkomstig van nabijgelegen hogere bergen en het kan dus ook in de zomermaanden flink fris zijn. Oorspronkelijk lag Kvilda op meer dan 4000 meter hoogte, maar door erosie bereikt het tegenwoordig een maximum van 1315 meter. ’s Winters is het de perfecte plek voor wintersporten zoals skiën en langlaufen, zomers zijn de wandelpaden een fantastische manier om de omgeving te verkennen.
Het is het meest populaire gebied in de Zuid-Bohemen, dankzij de eindeloze mogelijkheden om te wandelen, fietsen of zelfs een kano te pakken, in het naastgelegen Vimperk.

Mos in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

LET NATURE BE NATURE

Nationaal Park Šumava is ook voor veel wilde dieren een paradijs. Zo herbergt het park onder andere een enorme hoeveelheid herten en een roedel wolven. Deze wolven zijn ingezet om op een natuurlijke manier de hertenpopulatie te reguleren, een zogenaamde wilderness-based aanpak. Ook hier heeft de natuur dus weer de touwtjes in handen! Dit is dan ook de hoogste filosofie van Šumava: “Let nature be nature”.
Naast herten en wolven leven er ook een aantal lynx in het park. Je moet enorm veel geluk hebben om deze dieren in het wild te spotten, omdat ze van nature erg schuw zijn. Echter, als je een bezoek brengt aan het prachtige bezoekerscentrum van Kvilda, middenin de natuur, heb je heel veel kans om deze dieren te zien. Maar dan wel veilig vanachter een hek…

Start van het natuurpad vanaf het bezoekerscentrum in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Herten gespot in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Informatiecentrum van Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht vanuit het informatiecentrum van Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Natuurpad vanaf het bezoekerscentrum in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

WILDLIFE SPOTTEN

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een natuurpad vanaf waar je in de wintermaanden de hertenbewoners kunt observeren. Garantie om ze ook met eigen ogen te zien rondhuppelen heb je natuurlijk nooit, gezien het een groot verblijf is waar de dieren verblijven. Rond mei, als het eerste gras zich weer laat zien, gaan de herten weer de wilde natuur in. Het pad loop via verhoogde observatiepunten waardoor je een geweldig zicht hebt over hun leefomgeving. Eenzelfde observatiedek is er voor een tweetal lynx die in het centrum verblijven en een wolvenfamilie. Het gloednieuwe bezoekerscentrum zelf is een enorme schat aan informatie over de natuurlijke wereld van de Zuid-Bohemen. Een buitengewoon leuke manier om toch een glimp om te vangen van Šumava’s wildlife.

Gids Josef nabij het bezoekerscentrum in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Gids Josef in het bezoekerscentrum in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Gids Josef in het bezoekerscentrum in Kvilda met een gevonden gewei. Een hert verliest een paar keer jaar zijn gewei! Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
Natuurpad vanaf het bezoekerscentrum in Kvilda, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

ONGEREPT ZUID-BOHEMEN

Eigenlijk kun je weken doorbrengen in Nationaal Park Šumava en elke dag iets anders doen. Het mooie is, het ligt op nog geen anderhalf uur rijden van het vliegveld van Praag. En ook dat is op nog geen anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol… Bijna geen reden om niet die wilde, ongerepte natuur van de Zuid-Bohemen te ervaren dus!

Oude jagershut in Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio
De Moldau Rivier bij Soumarské Rašeliniště, Nationaal Park Šumava. Foto: Sabrina Gaudio

Meer informatie over actieve reizen naar Tsjechië


Lees hier de andere reisverhalen van onze reisschrijvers


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer