Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het grootste bergsport festival van Europa: de Arc’teryx Alpine Academy

Een outdoorervaring van Febe en Lorenzo

Ook dit jaar was Chamonix voor het hele weekend van 4 tot 7 juli weer de thuisbasis van de Arc’teryx Alpine Academy. Een evenement waarbij berg fanatiekelingen met elkaar kunnen netwerken en clinics kunnen volgen voor alpiene klimmen tot trail runnen. Wij waren er dit jaar ook bij en deden mee aan de clinics Crevasse Rescue en Womens Glacier Tour.

Dit is een plek waar je gratis terecht kon voor films, lezingen, muziek en niet te vergeten leuke workshops

Recht voor de lokale kerk van Chamonix bevind zich de Alpine Village. Dit is een plek waar je gratis terecht kon voor films, lezingen, muziek en niet te vergeten leuke workshops. Deze waren volledig gratis te volgen. Zo kon je bijvoorbeeld bij de Gore-Tex stand je eigen tasje van Gore-Tex kon leren naaien en je Gore-Tex kleren laten repareren. Er was een boulderwand met verschillende routes die je kon uitproberen en er waren atleten die je tips en advies gaven. De Alpine Village was ook de plek waar je kennis kon maken met de gidsen die jou meenemen naar de plekken waar de clinics gehouden werden.


Navigeren op de gletsjer

Je kunt dus wel stellen dat wij het erg naar ons zin hebben gehad in de Village. Echter de klap op de vuurpijl waren toch echt te clinics, deze waren inclusief een goed gevulde goodiebag.

Die zaterdag vertrokken wij vroeg in de ochtend richting de Alpine Village om onze gidsen te ontmoeten en kennis te maken met de groep. Zodra de groepen compleet waren vertrokken we richting het station Aiguille du Midi. Dit was het moment dat onze wegen scheidden, omdat wij meededen aan verschillende clinics.

Ik heb al vaak van het uitzicht mogen genieten, maar om er nu zelf te lopen was echt geweldig!

Voor mij, Febe, was het tijdens de Womens Glacier Tour mijn eerste keer naar beneden van de Arette de l’aiguille du midi. Ik heb al vaak van het uitzicht mogen genieten, maar om er nu zelf te lopen was echt geweldig! Het eerste stuk naar beneden is erg smal en aan beide kanten erg stijl dus de eerste stappen vond ik erg spannend.

alpine
De route naar het station Aiguille du Midi

Eenmaal beneden in Vallée Blanche leerden wij van onze gidsen hoe je veilig over een gletsjer kunt navigeren. Denk hierbij aan gevaren indicatie en hoe je deze het beste kunt vermeiden of zo veilig mogelijk kunt passeren. Dit was een noodzakelijk onderdeel omdat het mooie van deze clinic was dat je hier aan mee kon doen met weinig ervaring en kennis. Zo waren er vrouwen aanwezig die bijvoorbeeld nog nooit met stijgijzers hadden gelopen, laat staan een ijs pikkel hebben vastgehouden.

Toen dit gedeelte onder de knie was vertrokken wij verder Vallée Blanche in naar de populaire kampeer plaats voor de Trois Monts Mt Blanc route. Hier hebben wij geoefend met het maken verschillende knopen en hitches en hebben we sneeuwankers gemaakt.

alpine
Oefenen met inbinden in het touw

Bij mij, Lorenzo, lag tijdens de Crevasse rescue clinic de nadruk ook echt op, je raad het nooit, het leren hoe je jezelf of iemand anders uit een gletsjer spleet kunt redden. We leerden verschillende knopen en systemen voor een gletsjer redding uit te voeren. Toch best eng om zo vooruit in een gletsjer spleet te springen. Gelukkig had ik erg veel vertrouwen in mijn Amerikaanse buddy en kwam ik weer veilig boven de gletsjer spleet uit.

Zonder enige indicatie springt mijn buddy de gletsjer spleet in en moet ik mezelf remmen met mijn ijsbijl

Toen was het mijn beurt om de redding uit te voeren. Zonder enige indicatie springt mijn buddy de gletsjer spleet in en moet ik mezelf remmen met mijn ijsbijl. Toen ik eenmaal een solide plek had leerde onze gids mij hoe ik het gewicht over kon plaatsen op verschillende manieren. Ik stelde mijn 3:1 systeem in en begon mijn buddy omhoog te halen uit de gletsjer spleet. Missie geslaagd! Ook mijn buddy was weer veilig onder de mensen.

alpine
De gletsjer spleet in springen!

Nu hadden mijn buddy en ik al oefen ervaring, maar zo makkelijk als bij ons ging het niet iedereen af. In onze groep zat veel verschil in ervaring en kennis, maar we waren er allemaal om te leren en dat is ook wat we deden. De een meer als de ander. Je zou kunnen zeggen dat dit voor mij meer een opfris cursus was.

Binnen een mum van tijd bevinden wij onszelf in een whiteout en moeten wij rond 4 uur terug keren naar het station. Eenmaal terug in Chamonix besloten we met zijn allen te gaan eten en hebben we nog wat van de lokale barretjes kunnen genieten met nieuwe vrienden.


Hiken over Vallée Blanche

Zoals gastvrouw Issabelle Santoire al heel enthousiast duidelijk maakte. “This is what the Arc’teryx Alpine Academy is all about. Sharing experiences and meeting new friends for life.” Hier was niets minder van waar, en wij zullen er volgend jaar zeker weer bij zijn voor de negende editie!

Heb je vragen? Stel ze ons in een reactie onder dit artikel!

Benieuwd naar vorig jaar? Klik dan hier voor het verslag van Mountainreporter Bart!
Heeft dit artikel je warm gemaakt voor de Alpine Academy? Houd dan chamonix.arcteryxacademy.com in de gaten voor updates over volgend jaar. Heb je vragen? Stel ze ons in een reactie onder dit artikel.


Lees hier meer inspirerende outdoor reisverhalen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer