Wat stel jij je voor als je aan Catalonië denkt? Zijn dat de 3.000 meter hoge bergtoppen, de ruige kustlijnen of juist een hemel met ontelbaar veel sterren? Of denk jij aan iets compleets anders? Zoals een vakantie met vrienden of familie, een bezoek aan Barcelona of een roadtrip door de regio? Ik neem je graag mee langs de diverse landschappen en prachtige vergezichten die Catalonië te bieden heeft. En dat alles, te voet.  

uitzichten natuur
Uitzicht over het Nationaal Park Aigüestortes i Sant Maurici. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Wandelend de regio verkennen 

Een van de manieren om dit relatief kleine gebied, van 32.000 vierkante kilometer, te ontdekken is namelijk wandelend. Er zijn veel diverse landschappen in Catalonië die je op deze manier kunt leren kennen. Maar belangrijker is misschien nog wel dat je te voet meer tijd kunt nemen om echt de essentie van de regio te voelen. Zo kun je eindeloos wegdromen tijdens een wandeling over smalle, geïsoleerde paadjes langs de kust, maar moet je juist al je focus en concentratie gebruiken tijdens een via ferrata op weg naar de top van de berg.  Jij kiest dan ook wat je wil doen, hoe actief je wilt wandelen en wat je wil zien.

uitzicht op zee in catalonië
Wandel over geïsoleerde paadjes langs de kust. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Doordat meer dan 30 procent van Catalonië beschermd gebied is, floreert de natuur en omgeving hier als nooit tevoren. Het toerisme in deze gebieden is verantwoordelijk, milieuvriendelijk, sociaal-inclusief en toegankelijk. Een manier van toerisme waar veel andere regio’s en landen nog wat van kunnen leren en waar ze in Catalonië logischerwijs ook trots op zijn.

Plekken waar deze manier van toerisme en dus de florerende omgeving goed zichtbaar is, zijn de talrijke natuurparken en het nationale park in de regio. Ze herbergen diverse landschappen, van de 40 kraters in het Natuurpark en vulkanisch gebied La Garrotxa, tot de bijna 200 meren in het Nationale Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.  Maar vergeet daarbij ook Delta de l’Ebre Natural Park niet, waar je je in een ware onderwaterwereld waant. Dit natuurpark is namelijk een UNESCO-reservaat en het grootste aquatische gebied van Catalonië.

Zo kun je eindeloos wegdromen tijdens een wandeling over smalle, geïsoleerde paadjes langs de kust, maar moet je juist al je focus en concentratie gebruiken tijdens een via ferrata op weg naar de top van de berg.

onderwaterfoto
Onderwaterleven bij het Illes Medes waterreservaat. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Onherbergzaam en toch voor iedereen toegankelijk  

Met de Catalaanse Pyreneeën in de achtertuin mag je onherbergzame en majestueuze uitzichten verwachten. Er zijn bergen tot 3.000 meter hoogte, met bergtoppen zoals Pica d’Estats, Pedraforca, Puigmal, Besiberri Sud en Tuc de Molières, om er maar een paar te noemen. En ondanks de verwachtingen, zijn een aantal van deze bergtoppen en een groot deel van Catalonië zelf ook voor recreatieve wandelaars toegankelijk.

waterval in de herfst.
Herfst in het bos van Montseny. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Er zijn wandelingen en excursies van een halve dag, hele dagen, meerdaagse routes of langeafstand wandelingen, zoals de GR1 en de GR11. Met 9.000 kilometer aan wandelpaden is het gegarandeerd dat je hierbij nooit twee keer hetzelfde uitzicht zult hebben én dat er voor iedereen een geschikt pad te vinden is. Wel zo fijn!  

Wandelen langs de olijfbomen
Wandelen langs de olijfbomen. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Mocht jij tot de fanatiekelingen behoren die meerdere dagen in de Spaanse natuur op pad wil, dan heb je geruime keuze voor een passende accommodatie. Ook daar hebben ze rekening mee gehouden. Zo zijn er campingplaatsen of hostels, voor de lagere budgetten en meer avontuurlijke reizigers. Maar ook uitstekende bed & breakfasts of hotels waar het je aan comfort niet ontbreekt. Zo weet je zeker dat ook de overnachtingen op jouw favoriete manier gebeuren. En daarbij krijg je de mogelijkheid om op te laden voor een nieuwe dag wandelen.

Wandelfanaten verzamelen maar!  

Wandelen stroomt door de aderen van de Catalanen en dat delen ze graag met anderen. Het afgelopen jaar mochten ze dan ook genieten van maar liefst 13 wandelfestivals, waarvan er sinds 2020 twee nieuw zijn: het Solsones Hiking Festival en het Summit Val d’Aran Festival. In het eerste geval een festival waarbij je via via ferrata routes én rustige wandelingen door de straten van Solsona geniet van de omgeving. In het tweede geval, het Summit Val d’Aran Festival, wordt enige fysieke conditie verwacht, zodat alle deelnemers pieken zoals de Montardo en de Tuc de Molières kunnen beklimmen.  

sterrenhemel catalonië
Sterren aan de hemel in de Pyreneeën. Foto: Inmedia Solutions SL

Naast het bewandelen van deze gegidste routes, krijg je tijdens de festivals ook de mogelijkheid om te genieten van de lokale gastronomie, astronomische observaties, concerten en workshops. Hierdoor krijg jij de kans om tussen de maanden mei en oktober de meest authentieke vorm van de Pyreneeën te zien. De festivals duren daarbij tussen de twee en zeven dagen en zijn zowel voor de fanatieke wandelaar als voor families of minder mobiele bezoekers geschikt. 

De natuur én cultuur van Catalonië

Ben je uitgekeken op de natuur –wat ik me haast niet voor kan stellen- of houd je gewoon enorm van de geschiedenis en cultuur die achter een regio schuilgaat? Dan zijn er in Catalonië ook genoeg mogelijkheden om hier op ontdekking te gaan. Te voet, welteverstaan. Romaanse kerken, kloosters en kastelen doemen op de lommerrijke bossen. Wandelen doe je over Romeinse wegen, langs prehistorische vindplaatsen en middeleeuwse dorpen. Na zo’n enerverende wandeling worden ook je smaakpapillen niet vergeten. De keuken hier verrast je met hoogwaardige, lokale gerechten. Een echt smaakbommetje als einde van jouw wandelavonturen in de diverse landschappen van deze regio.  

Mensen die eten met uitzicht
Wijntoerisme in de Penedès streek. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Wil je meer weten over de vele wandelpaden in de Catalaanse natuur, waar en wanneer de wandelfestivals plaatsvinden en nog veel meer? Bekijk dan de website en laat je verrassen.  

Bekijk hier alle artikelen van Catalonië op Mountainreporters!

logo verkeersbureau Catalunya. Foto: Verkeersbureau Catalunya
Foto: Verkeersbureau Catalunya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.