Hiken in Oostenrijk | Acht prachtige themawandelingen in Gastein

Door Pauline van der Waal | Fan van Gastein

Wandelen door de bergen is sowieso al een avontuur. Toch kun je het in het Oostenrijkse Gastein nog interessanter maken. Daar zijn in de bergen namelijk acht themawandelingen uitgezet. En of je nou geïnteresseerd bent in het ontstaan van bergen, spannende verhalen wilt horen over draken, of benieuwd bent welke paddenstoelen je kunt eten, alles komt aan bod.

Op vakantie in veelzijdig Gastein

Het dal van Gastein is meer dan veertig kilometer lang. Drie heel verschillende dorpen met elk hun eigen charme nodigen je uit om een heerlijke vakantie te beleven. De dorpen Bad Gastein, Dorfgastein en Bad Hofgastein liggen verspreid in de uitlopers van de Hohe Tauern.
In de winter kun je er vanzelfsprekend heerlijk skiën, en in de zomer kun je er terecht voor honderden kilometers aan wandelpaden. Ook fanatieke wandelaars komen aan hun trekken op de vele hoogalpine wandelingen in het gebied. Of je nu op zoek bent naar een relaxte wandeling of een veeleisende hike: geniet van het prachtige berglandschap en laat je verrassen door de verschillende themawandelingen in Gastein.

1. Op zoek naar dieren op de Biotopenweg

Voor de eerste themawandeling neem je de gondel naar het bergstation Fulseck. Zodra je uitstapt zie je het prachtige uitgestrekte berglandschap en kijk je ver naar beneden het dal in. De route loopt richting de Arltörl. Onderweg kun je op zoek naar zeldzame dieren zoals de gewone en de watersalamander. Vergeet dus niet om zowel in de verte als juist heel dicht voor je te kijken! Natuurlijk maak je een tussenstop bij de Heumoosalm of de Grabnerhütte, voordat je bij het middenstation van de Fulseckgondel aankomt. In de hutten proef je de heerlijkste producten uit de streek.

2. Geomantieweg leidt je door het dal

Een interessante wandeling zonder hoogteverschil? Dat is de Geomantieweg. Tussen Klammstein in Dorfgastein en Sportgastein staan langs de route negen sculpturen uit steen. Je loopt langs de rivier de Gasteiner Ache waarbij de kunstwerken op strategische plekken staan opgesteld. Ontdek hoe de kunstwerken perfect in de omgeving passen en geniet van de combinatie van natuur en cultuur. Dit is een eenvoudige, maar heerlijke wandeling door het dal.

De Strohlehenalm in Dorfgastein. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH, Creatina
De Strohlehenalm in Dorfgastein. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH, Creatina

3. Leer alles over paddenstoelen

Kook je wel eens met paddenstoelen? Gastein is geweldig voor wildplukkers en heeft een speciaal paddenstoelenpad uitgezet. Langs deze route vind je natuurlijk de paddenstoelen zelf, maar er staan ook informatieborden die aangeven welke paddenstoelen eetbaar zijn en bij welke je even op moet passen. Dit pad ligt -net als de eerste wandeling- tussen het middenstation en het bergstation van de Fulseckgondel. Welk gerecht ga jij maken?

4. Wandel door het eeuwenoude dennenbos

De Graukogel is beroemd vanwege de prachtige oude dennen die er groeien. In het Duits heten de dennen ‘Zirbe’ en sommige zijn bijna 300 jaar oud! Het wandelen door het heerlijk geurende dennenbos heeft een heilzame werking. Neem vooral ook de tijd om te pauzeren op de meest idyllische plekjes onderweg. Op maandagen kun je wandelen onder leiding van een gids. Hij of zij vertelt je onderweg alles wat er te weten valt over het dennenbos op de Graukogel.
Deze wandeling is ook erg leuk voor kinderen. Onderweg kom je namelijk allerlei dingen tegen die gemaakt zijn van ‘Zirbenholz’, zoals een bed, een schommel en een brug. Naast wandelen valt er onderweg dus nog veel meer te beleven.

5. Beleef de mooiste verhalen op de Sagenwandeling

De bergen zijn van oudsher het toneel voor sagen en legenden. Zo ook in Gastein. Je start de Sagenwandeling bij Gasthof Burgblick, vlakbij de Klammsteintunnel of bij Gasthof Unterbergerwirt in Unterberg (Dorfgastein), waarmee je de route dus in beide richtingen kunt lopen. Onderweg stop je bij de verschillende borden die elk een verhaal uit de regio vertellen. Want natuurlijk kwamen ook in Gastein vroeger veel heksen, trollen en kabouters voor. Kende jij deze legendes al?

Bad Gastein vanuit de lucht. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH, auswegerdaniel.at(1)
Bad Gastein vanuit de lucht. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH, auswegerdaniel.at(1)

6. Ontdek de werking van de Gasteiner Heilstollen

Voor mensen met reuma of problemen met de luchtwegen of de huid worden de Gasteiner Heilstollen aangeraden. Wanneer je daar nog niet eerder van hebt gehoord, of er juist meer over wilt weten, dan kun je terecht op de Themaroute Heilstollen. Het startpunt ligt bij Hotel Evianquelle en de route leidt je niet alleen door de prachtige omgeving, maar ook langs tien informatieborden. Deze leggen je uit wat de Heilstollen precies zijn en wat Radontherapie voor mensen kan betekenen.

Je kunt ook even doorlopen naar een van beide Astenalmen. Deze authentieke hutten behoren tot de oudste van Gastein en zijn bijzonder geschikt voor een sfeervol drankje op het terras. Probeer er de verschillende vers gemaakte Krapfen, bijvoorbeeld die uit Michi´s Krapfenkuch’l. Ook kinderen vermaken zich daar wel, want vaak mogen zij Michi helpen in de kleine krapfenkeuken buiten. Zijn het niet van die keukenprins(ess)en? Geen probleem, er lopen ook dieren rond en er is een speelplaats bij.

7. Maak een wandeling langs de Kaiser-Wilhelm-Promenade

Op zoek naar een informatieve, maar eenvoudige wandeling? Volg dan de twee kilometer lange promenade die begint in het centrum van Bad Gastein. Je wandelt richting het Kötschachdal en leest onderweg de maar liefst 25 informatiebordjes over de omgeving. Onderweg zie je de zo goed als tamme eekhoorntjes die hier voorkomen.

8. Op avontuur in het Nationale Park

De route naar het Nationale Park Hohe Tauern start in Sportgastein. Deze wandeling vraagt iets meer inspanning en is bijzonder leerzaam. Toch is de route voor iedereen goed te doen, zelfs met een kinderwagen.
Je ziet zowel groene alpenweides als de besneeuwde bergtoppen in de verte. Je loopt langs meren en bontgekleurde bloemenweides. Breng vooral en bezoekje aan de boeren op de almen, die de zomer daar samen met hun vee doorbrengen. De koeien genieten van de sappige weides met uitzicht op de bergtoppen van de Hohe Tauern. Ook hier staan er genoeg informatieborden langs de route, die je meer vertellen over de planten en dieren in dit gebied. Interessant voor het hele gezin!

Wandelen door het Nationale Park Hohe Tauern. Op deze paden kun je zelfs met de kinderwagen terecht. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH
Wandelen door het Nationale Park Hohe Tauern. Op deze paden kun je zelfs met de kinderwagen terecht. Fotorechte: © Gasteinertal Tourismus GmbH

Meer informatie over de themaroutes vind je op de website van Gastein

Heb je het wandelvirus te pakken?

Het mooie aan Gastein is dat er voor iedereen mooie wandelingen te maken zijn. Wandel je met kleinere kinderen, dan zul je eerder kiezen voor de Sagenroute of een route door het dal. Voor wat meer actie kies je bijvoorbeeld de Gasteiner Höhenweg.
Heb je echt de smaak te pakken, dan kun in Gastein ook diverse hoogalpine wandelingen maken. Een geweldig voorbeeld daarvan is de Gamskarkogel, de hoogste grasberg van Europa. Boven op de Gamskarkogel ligt ook één van de oudste berghutten voor klimmers van Europa, uit 1828.

Informatie over alle wandelroutes in Gastein vind je hier.

Hoofdfoto:© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.