Ontdek de sportieve mogelijkheden van Nationaal Park Veluwezoom

Door Karin Nijhof

Dat Nederland geen “echte” bergen kent, dat weet iedereen. Maar Nederland heeft wél prachtige natuurgebieden natuurlijk. Het Nationale Park Veluwezoom is daar één van. Het park bestaat uit bossen, heide en zandvlaktes met een totaal van 5000 hectare. Eind augustus staat de hei volop in bloei en kleurt alles paars. De Veluwezoom biedt veel mogelijkheden om te fietsen. Mountainbiken, wandelen en trailrunning behoren tot één van de vele mogelijkheden.

Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom
Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom

Mountainbiken

Het mountainbikegebied van de Veluwezoom heeft een totaal aan 100 km route. Er is een geweldige route van 48 km uitgestippeld speciaal voor mountainbikers. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwart het internationale MTB teken. Overigens zijn er ook bordjes te vinden met voor mountainbikers geschikte paden en bordjes voor verbindings-en aanrijdroutes. Starten kan op verschillende plekken zoals in Rheden, Loenermark, Terlet en Velp.

De routes zijn zeer afwisselend met verschillende beklimmingen en afdalingen dwars door de heidevelden, mul zand en door de bossen. Grote kans dat je wilde dieren tegenkomt. Handig om te weten is dat je een vergunning nodig hebt om de route te mogen fietsen. Deze kost 12,50 voor een jaar. Uiteraard worden hier de paden mee onderhouden. Heb je zelf geen mountainbike maar wil je deze route wel graag fietsen, dan kun je een mountainbike huren (in Rheden).

Kijk voor meer informatie op veluweactief.nl. Ook voor “gewone” fietsen en wielrenners zijn er prachtige routes.

Wild spotten tijdens het mountainbiken
Wild spotten tijdens het mountainbiken

Trailrunning

Niet alleen mountainbikers kunnen hun hard ophalen. Natuurmonumenten heeft geweldige trail en hardlooproutes uitgezet. Via een app vind je de route op je telefoon. Ook kun je een GPX bestand downloaden in een sporthorloge of navigatie systeem. De route die in Rheden begint is 17 km lang en heeft 440 hoogtemeters en gaat over de hoogste stuwwal van Nederland, Signaal Imbosch genoemd. Je loopt verder over mul zand, hei, bospaden en langs de schaapskooi. Geniet van deze unieke ervaring die dwars door het Nationaal Park loopt.

Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park
Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park

Wandelen

Er zijn verschillende wandelroutes die variëren in afstand. Zo is de kortste route is 4,7 km maar je kunt ook langere wandelingen maken. Check hiervoor de site veluweactief.nl Je kunt op verscheidende plaatsen starten. Kies van te voren langs welke gebieden je wilt lopen en pas hier je wandeling op aan. Het is ongelofelijk mooi. De zwarte wandeling vanaf de Posbank (Rheden) brengt je onder andere langs hei, bossen en de schaapskooi.

De natuur is overweldigend. Er zijn beklimmingen en afdalingen, af en toe zitten er nog lastige stukken tussen. Als je slecht ter been bent is de route niet aan te raden. Trek wandelschoenen aan, het kan er na een flinke bui erg drassig zijn.

Heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom
Wandelen dwars door de heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom

Tot slot

Er zijn ook mogelijkheden om de routes ter paard en per (elektrische) step af te leggen. Helemaal hip is tegenwoordig de elektrische fatbike waarmee je moeiteloos door het mulle zand gaat. In het weekend wordt de Veluwezoom druk bezocht. Handig is om dan niet in Rheden te beginnen maar ergens anders op de route.


LEES HIER ALLES OVER OUTDOOR IN NEDERLAND


Foto’s: veluweactief.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer