Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ontdek de sportieve mogelijkheden van Nationaal Park Veluwezoom

Door Karin Nijhof

Dat Nederland geen “echte” bergen kent, dat weet iedereen. Maar Nederland heeft wél prachtige natuurgebieden natuurlijk. Het Nationale Park Veluwezoom is daar één van. Het park bestaat uit bossen, heide en zandvlaktes met een totaal van 5000 hectare. Eind augustus staat de hei volop in bloei en kleurt alles paars. De Veluwezoom biedt veel mogelijkheden om te fietsen. Mountainbiken, wandelen en trailrunning behoren tot één van de vele mogelijkheden.

Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom
Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom

Mountainbiken

Het mountainbikegebied van de Veluwezoom heeft een totaal aan 100 km route. Er is een geweldige route van 48 km uitgestippeld speciaal voor mountainbikers. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwart het internationale MTB teken. Overigens zijn er ook bordjes te vinden met voor mountainbikers geschikte paden en bordjes voor verbindings-en aanrijdroutes. Starten kan op verschillende plekken zoals in Rheden, Loenermark, Terlet en Velp.

De routes zijn zeer afwisselend met verschillende beklimmingen en afdalingen dwars door de heidevelden, mul zand en door de bossen. Grote kans dat je wilde dieren tegenkomt. Handig om te weten is dat je een vergunning nodig hebt om de route te mogen fietsen. Deze kost 12,50 voor een jaar. Uiteraard worden hier de paden mee onderhouden. Heb je zelf geen mountainbike maar wil je deze route wel graag fietsen, dan kun je een mountainbike huren (in Rheden).

Kijk voor meer informatie op veluweactief.nl. Ook voor “gewone” fietsen en wielrenners zijn er prachtige routes.

Wild spotten tijdens het mountainbiken
Wild spotten tijdens het mountainbiken

Trailrunning

Niet alleen mountainbikers kunnen hun hard ophalen. Natuurmonumenten heeft geweldige trail en hardlooproutes uitgezet. Via een app vind je de route op je telefoon. Ook kun je een GPX bestand downloaden in een sporthorloge of navigatie systeem. De route die in Rheden begint is 17 km lang en heeft 440 hoogtemeters en gaat over de hoogste stuwwal van Nederland, Signaal Imbosch genoemd. Je loopt verder over mul zand, hei, bospaden en langs de schaapskooi. Geniet van deze unieke ervaring die dwars door het Nationaal Park loopt.

Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park
Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park

Wandelen

Er zijn verschillende wandelroutes die variëren in afstand. Zo is de kortste route is 4,7 km maar je kunt ook langere wandelingen maken. Check hiervoor de site veluweactief.nl Je kunt op verscheidende plaatsen starten. Kies van te voren langs welke gebieden je wilt lopen en pas hier je wandeling op aan. Het is ongelofelijk mooi. De zwarte wandeling vanaf de Posbank (Rheden) brengt je onder andere langs hei, bossen en de schaapskooi.

De natuur is overweldigend. Er zijn beklimmingen en afdalingen, af en toe zitten er nog lastige stukken tussen. Als je slecht ter been bent is de route niet aan te raden. Trek wandelschoenen aan, het kan er na een flinke bui erg drassig zijn.

Heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom
Wandelen dwars door de heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom

Tot slot

Er zijn ook mogelijkheden om de routes ter paard en per (elektrische) step af te leggen. Helemaal hip is tegenwoordig de elektrische fatbike waarmee je moeiteloos door het mulle zand gaat. In het weekend wordt de Veluwezoom druk bezocht. Handig is om dan niet in Rheden te beginnen maar ergens anders op de route.


LEES HIER ALLES OVER OUTDOOR IN NEDERLAND


Foto’s: veluweactief.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer