klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Ontdek de sportieve mogelijkheden van Nationaal Park Veluwezoom

Door Karin Nijhof

Dat Nederland geen “echte” bergen kent, dat weet iedereen. Maar Nederland heeft wél prachtige natuurgebieden natuurlijk. Het Nationale Park Veluwezoom is daar één van. Het park bestaat uit bossen, heide en zandvlaktes met een totaal van 5000 hectare. Eind augustus staat de hei volop in bloei en kleurt alles paars. De Veluwezoom biedt veel mogelijkheden om te fietsen. Mountainbiken, wandelen en trailrunning behoren tot één van de vele mogelijkheden.

Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom
Schitterend uitzicht over de heidevelden, Nationaal Park, Veluwe Zoom

Mountainbiken

Het mountainbikegebied van de Veluwezoom heeft een totaal aan 100 km route. Er is een geweldige route van 48 km uitgestippeld speciaal voor mountainbikers. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwart het internationale MTB teken. Overigens zijn er ook bordjes te vinden met voor mountainbikers geschikte paden en bordjes voor verbindings-en aanrijdroutes. Starten kan op verschillende plekken zoals in Rheden, Loenermark, Terlet en Velp.

De routes zijn zeer afwisselend met verschillende beklimmingen en afdalingen dwars door de heidevelden, mul zand en door de bossen. Grote kans dat je wilde dieren tegenkomt. Handig om te weten is dat je een vergunning nodig hebt om de route te mogen fietsen. Deze kost 12,50 voor een jaar. Uiteraard worden hier de paden mee onderhouden. Heb je zelf geen mountainbike maar wil je deze route wel graag fietsen, dan kun je een mountainbike huren (in Rheden).

Kijk voor meer informatie op veluweactief.nl. Ook voor “gewone” fietsen en wielrenners zijn er prachtige routes.

Wild spotten tijdens het mountainbiken
Wild spotten tijdens het mountainbiken

Trailrunning

Niet alleen mountainbikers kunnen hun hard ophalen. Natuurmonumenten heeft geweldige trail en hardlooproutes uitgezet. Via een app vind je de route op je telefoon. Ook kun je een GPX bestand downloaden in een sporthorloge of navigatie systeem. De route die in Rheden begint is 17 km lang en heeft 440 hoogtemeters en gaat over de hoogste stuwwal van Nederland, Signaal Imbosch genoemd. Je loopt verder over mul zand, hei, bospaden en langs de schaapskooi. Geniet van deze unieke ervaring die dwars door het Nationaal Park loopt.

Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park
Wandelpaden Veluwezoom, Nationaal Park

Wandelen

Er zijn verschillende wandelroutes die variëren in afstand. Zo is de kortste route is 4,7 km maar je kunt ook langere wandelingen maken. Check hiervoor de site veluweactief.nl Je kunt op verscheidende plaatsen starten. Kies van te voren langs welke gebieden je wilt lopen en pas hier je wandeling op aan. Het is ongelofelijk mooi. De zwarte wandeling vanaf de Posbank (Rheden) brengt je onder andere langs hei, bossen en de schaapskooi.

De natuur is overweldigend. Er zijn beklimmingen en afdalingen, af en toe zitten er nog lastige stukken tussen. Als je slecht ter been bent is de route niet aan te raden. Trek wandelschoenen aan, het kan er na een flinke bui erg drassig zijn.

Heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom
Wandelen dwars door de heidevelden in het Nationaal Park Veluwezoom

Tot slot

Er zijn ook mogelijkheden om de routes ter paard en per (elektrische) step af te leggen. Helemaal hip is tegenwoordig de elektrische fatbike waarmee je moeiteloos door het mulle zand gaat. In het weekend wordt de Veluwezoom druk bezocht. Handig is om dan niet in Rheden te beginnen maar ergens anders op de route.


LEES HIER ALLES OVER OUTDOOR IN NEDERLAND


Foto’s: veluweactief.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer