Lang, kort, zwaar of relaxt? Alles kan in Innsbruck

Door: Pauline van der Waal | Innsbruck.info

Rondom Innsbruck ligt 125 kilometer aan uitstekend onderhouden fietspaden. Ruimte genoeg om prachtige tochten te maken door de bergen, langs alpenweides en met uitzicht op de bergen en de stad. Waar wacht je nog op?

Fietsen langs nieuwsgierige koeien. Foto: Erwin Haiden

Verschillende themaroutes voor elke fietser

Of je nu een gezelligheidsfietser bent, of een fanatiekeling op wielen, iedereen vindt hier een geschikte tocht. Eén van de leukste themaroutes rondom Innsbruck is de Vital-fietsroute. Tussen Igls en Rinn ligt een ronde van 23 kilometer voor recreatieve fietsers.

Je start aan de voet van de Patscherkofel, de huisberg van Innsbruck en rijdt via vrijwel geheel geasfalteerde paden. Onderweg is de idyllische weg licht glooiend, maar nergens echt zwaar. Vergeet niet te stoppen bij de typisch Tiroolse dorpjes waar je langs rijdt. En blijf je daar te lang hangen? Geen probleem! Je kunt je tocht op veel plekken inkorten door af te snijden.

Tussenstop tussen Oberperfuss en Sellrain. Foto: Tirol Werbung
Tussenstop tussen Oberperfuss en Sellrain. Foto: Tirol Werbung

Combineer je tocht met proeverijen onderweg

De dertig kilometer lange route op het Mieminger Plateau is niet alleen een mooie tocht over de glooiende hoogvlakte, het is ook een route langs Tiroolse lekkernijen. De goed gemarkeerde route leidt je langs 18 boerderijwinkels en restaurants.

Kun je het plannen, zorg dan dat je op vrijdag tussen 15 en 17 uur of zaterdag tussen 8 en 11 uur in Obermieming bent voor de boerenmarkt. Daarna wel weer de fiets op om de extra calorieën weer kwijt te raken!

Zicht op het dal van Innsbruck. Foto: Erwin Haiden
Zicht op het dal van Innsbruck. Foto: Erwin Haiden

Fietsroute langs de Inn dwars door Innsbruck

Maar liefst 520 kilometer is de fietsroute van het Zwitserse Engadin tot aan Passau. Je volgt dan de Inn, de naamgever van de stad Innsbruck. Wanneer je een langer gedeelte van de route fietst, valt je de de flair van Innsbruck op. Stadse fratsen in een typische bergroute zou je het kunnen noemen. Met het beroemde huis met het Gouden Dak, de Hofburg, de Hoftuin, het historische centrum en natuurlijk de vele café en restaurants is de stad een bijzonder hoogtepunt op deze route.

Alle fietstochten in de regio Innsbruck inclusief GPS-download vind je hier

Op de achtergrond de Bergiselschans. Foto: Erwin Haiden
Op de achtergrond de Bergiselschans. Foto: Erwin Haiden

Gravel Innsbruck op 13 september 2020

Zelf gaan fietsen is natuurlijk al leuk, maar samen beleven is misschien nog wel leuker. Op 13 september kun je daarom meedoen aan Gravel Innsbruck – Ride with passion. Geen wedstrijd, maar een enorm fietsfestival waar alles draait om de natuur, gezelligheid en natuurlijk het fietsen.

Innsbruck koos de mooiste routes rondom de stad uit om tijdens het festival te fietsen. En het maakt niet uit of je op je racefiets, toerfiets of mountainbike meedoet. Meedoen is hier absoluut belangrijker dan winnen!

Crankworx van 30 september tot 4 oktober

Voor adrenalineverslaafde bikers is er eind september een ander hoogtepunt: Crankworx. In het Bikepark van Innsbruck laten de bikeprofs hun beste tricks zien. Snelheid, behendigheid en de meest waanzinnige sprongen, het komt allemaal voorbij.

Vette tricks bij Crankworx. Foto: shootandstyle.com

Om mee te doen moet je natuurlijk wel uit het juiste hout gesneden zijn, maar als toeschouwer is iedereen welkom. Jong en oud, fietser of niet, als je maar van een festival en gezelligheid houdt, is het goed.

Op het programma staan in vijf dagen de disciplines whip-off, dual slalom, pumptrack, speed & style, slopestyle en downhill. Na de wedstrijden verplaatst iedereen zich naar de cafés in de stad voor een goed feestje. Alle informatie op de website van Innsbruck.

Meer over Innsbruck

Er is bijna geen plek te vinden in Oostenrijk die veelzijdiger is dan de regio Innsbruck. Door stad met natuur te combineren, kun je hier een unieke vakantie beleven. Bovendien is Innsbruck gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland met de auto, het vliegtuig of de trein.

Lees alles over fietsen in Innsbruck op de website, of lees onze artikelen over Innsbruck 

Hoofdfoto: Erwin Haiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.