Orkaan van zwaarste categorie op weg naar Azoren

Door Maaike de Vries

De storm Lorenzo heeft zich vanochtend boven de Atlantische Oceaan ontwikkeld tot een orkaan van de zwaarste categorie. De orkaan van categorie vijf koerst af of de Portugese eilandengroep de Azoren. Lorenzo zal hier naar verwachting dinsdagnacht of woensdag aankomen.

Daarna zal de orkaan afzwakken en doortrekken richting het zuidwesten van Ierland, zo zegt het Nationaal Hurricane Centre in Miami.
Een storm van deze zwaarte is zeer ongebruikelijk zo ver in het noorden en oosten van de oceaan. Verwacht wordt dat de kracht wat afgenomen is als de orkaan de Azoren bereikt.

Verwachte windsnelheden orkaan Lorenzo
Bron: www.nhc.com

Momenteel kent de tropische storm windsnelheden tot wel 255 kilometer per uur. Weerplaza noemt zulke windsnelheden ongekend. Golven van 10 tot 12 meter hoogte worden verwacht.

Wat merken we er in Nederland van?

Op dit moment lijkt het erop dat de storm na zijn bezoek aan de Azoren, gaat afbuigen richting Ierland. Wel in afgezwakte vorm. Daar kan het donderdag behoorlijk gaan stormen. Het zou kunnen dat de storm vervolgens verder afzwakt en verder naar het zuidoosten trekt. Hierdoor kunnen we vrijdag veel regen en wind ervaren. Weerplaza geeft aan dat dit een mogelijk scenario is. Het is moeilijk om op deze termijn de koers van de orkaan te voorzien. Het is dus voorlopig nog afwachten.

ondertussen op de azoren

Op de Azoren bereiden de inwoners zich voor op de komst van de tropische storm. Losse spullen worden naar binnen verplaatst. Deuren, ramen en daken worden verstevigd. Brandweer, politie en alle andere (medische) hulpdiensten zijn opgeschaald en staan paraat. Verder wordt geadviseerd om geen buitenactiviteiten te ondernemen en de laaggelegen gebieden en kustgebieden te vermijden.

Bron: weerplaza.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer