Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Outdoor is ongelooflijk goed voor je gezondheid

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat buiten zijn goed is voor onze gezondheid. Toch brengen we het leeuwendeel van onze tijd binnen door. Vanaf ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat staren we in beeldschermen, en zijn we dan eindelijk thuis, dan hangen we op de bank voor, alweer, een beeldscherm.

Stubai
Klettersteig Stubai. Foto: Mountainreporters.com

The Nature Fix

Journalist Florence Williams schreef er een boek over: “The Nature Fix: Why Nature Makes Us Happier, Healthier, and More Creative. In dit boek schrijft Williams hoe ze het bergachtige Boulder, Colorado, verruilde voor de Amerikaanse hoofdstad Washington DC en hoe ze vanaf dat moment de voordelen van buiten zijn begon te onderzoeken.
Weliswaar hoeft niet iedereen in het prachtige Boulder te wonen en kunnen de meeste van ons niet buiten wifi, maar we moeten meer tijd in de natuur doorbrengen. Of dat nou een hike in een robuust natuurpark is of een wandeling in het stadspark, een middag op de piste tijdens een wintersportvakantie, een rit op je mountainbike. Zorg ervoor dat je meer tijd in de natuur doorbrengt. Dat is ongelooflijk goed voor je!

Outdoor verbetert je kortetermijngeheugen

Verschillende studies tonen aan dat wandelen in de natuur, meer nog dan ‘gewone’ wandelingen, je geheugen verbetert. Studenten van de universiteit van Michigan kregen een geheugentest en werden vervolgens in twee groepen verdeeld. De ene groep maakte een wandeling in een bomentuin, de ander langs een straat.

Gezondheid
Wandelen in de natuur maakt je gezonder. Foto: Mountainreporters.com

Na terugkeer werden de tests opnieuw gemaakt en bleek de groep die door het arboretum had gewandeld 20 procent beter te presteren dan de eerste keer. De stadswandelaars maakten de test niet significant beter dan de eerste keer. Een zelfde test met gedeprimeerde mensen had hetzelfde resultaat: wandelen in de natuur is goed voor je geheugen.

De natuur is goed tegen stress

Uit een onderzoek blijkt dat studenten die twee nachten in de natuur doorbrachten lagere cortisolniveaus hadden dan hun evenknieën die in de stad overnachtten. Cortisol is het hormoon dat een indicatie vormt voor het ervaren van stress.

Natuur gezondheid
De natuur brengt je tot rust. Foto: Mountainreporters.com

In een andere studie ontdekten de onderzoekers zowel een verlaagde hartslag als een verlaagd cortisolniveau in proefpersonen in de natuur vergeleken met een controlegroep in de stad. Hun conclusie: het bos heeft een helende werking bij stress en overspannenheid.
Voor wie een wandeling in het bos nét een brug te ver is: kantoorwerkers ervoeren minder stress en meer werktevredenheid alleen al bij het zien van de natuur vanuit het raam.

Tijd buiten doorbrengen is goed tegen ontstekingen

Ernstige ontstekingen kunnen nauw samenhangen met verschillende gradaties van hartritmestoornissen, auto-immuunziekten, depressie en kanker. Tijd doorbrengen in de natuur kan een handje helpen. Weer die studenten: studenten in het bos hebben minder last van ontstekingen dan studenten in de stad. Overigens geldt dat ook voor senioren: uit een andere studie bleek dat een weekendtripje in het bos goed was voor minder ontstekingen en een lagere bloeddruk.

Berglucht
Adem in, die heerlijke frisse berglucht. Foto: Mountainreporters.com

Ook tegen oververmoeidheid is Moeder Natuur een goede remedie

Ken je dat gevoel wanneer je hersens stil lijken te staan? Onderzoekers noemen dat mentale oververmoeidheid. Je brein dan blootstellen een herstellende omgeving is wat je dan het beste kunt doen. En dat betekent: de natuur in. Uit een studie blijkt dat alleen al het kijken naar een plaatje van een rustgevende natuurlijke omgeving mensen hernieuwde mentale energie geeft (die energie komt overigens niet terug wanneer je naar plaatjes kijkt van een stad). Studies tonen ook aan dat natuurschoon gevoelens van ontzag kan wekken, wat geheid een mentale boost oplevert.

“Iedere groene omgeving verbetert de stemming en het zelfvertrouwen”

Minder gevoelens van angst en depressie

Angst en depressie. Daar kun je wat aan doen in een natuurlijke omgeving, en zeker wanneer de outdoorervaring gecombineerd wordt met een stevige fysieke training of een fikse wandeling. Een studie toont aan dat boswandelingen gerelateerd zijn aan lagere angstniveaus en minder somberheid; weer een andere dat wandelingen “nuttig zijn als aanvulling op bestaande behandelingen” voor zware depressies.

IJsland
IJsland: de perfecte omgeving om extra energie op de te doen.

“Iedere groene omgeving verbetert de stemming en het zelfvertrouwen” concludeert een analyse van 10 eerdere studies. Vormt water een onderdeel van die groene omgeving, dan is het effect des te sterker.

Een beter concentratievermogen

De heilzame werking van de natuur op onze gezondheid heeft ook betrekking op ons concentratievermogen. In een onderzoek naar concentratievermogen werkten de onderzoekers met drie groepen: een groep die na een taak in de natuur ging wandelen, een groep die de stadswandeling deed en een groep die alleen maar ontspande en niets deed. Voorspelbaar maar waar: de wandelaars in de vrije natuur scoorden na afloop van de pauze het beste op een concentratietest.

Roy
Tijdens de wandeling met spectaculaire uitzichten.

De invloed van de natuur op het vermogen op te focussen is zo groot dat zelfs kinderen met ADHD zich beter concentreerden na een wandeling van slechts 20 minuten in het park. De onderzoekers schreven dat “doses natuur veilig, goedkoop en breed toegankelijk zijn voor het managen van ADHD-symptomen”.

Een boswandeling verlaagt je bloeddruk

Gelet op alle voornoemde gezondheidseffecten, mag het geen verbazing wekken dat tijd in de natuurlijk ook bijdraagt aan een verlaagde bloeddruk. Uit een Japans onderzoek met 280 deelnemers blijkt dat niet alleen stresshormoonconcentraties met meer dan 15 procent afnemen gedurende boswandelingen, maar dat de gemiddelde hartslag 4 procent lager ligt en de bloeddruk met net iets meer dan 2 procent.

Goed voor je immuunsysteem: het bos

Een review van onderzoeken uit 2010 concludeert dat “alle bevindingen wijzen in de richting van de helende werking van bosrijke omgevingen op het menselijke immuunsysteem”, maar dat “meer onderzoek naar de causaliteit noodzakelijk” is.

Bron: Business Insider

Zorg ervoor dat je meer tijd in de natuur doorbrengt. Dat is ongelooflijk goed voor je!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer