Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Dit zijn de mooiste wandelroutes van Israël

Door Sandra de Moor

Natuurlijk ken je Israël van het zonnige Eilat, de Klaagmuur in Jeruzalem of van het drijven in de Dode Zee. Maar wist je ook dat het land groener is dan veel mensen denken en dat je er zelfs groene hoogvlaktes kunt vinden? Je kunt er prachtig hiken door de groenste Wadi’s en kajakken in de wetlands rondom de Jordaan. In dit artikel neem ik je mee langs de paar mooiste wandelgebieden en natuurplekken in dit fascinerende land.

De Jerusalem trail

een reis langs natuurgebieden liet zien hoe prachtig groen dit land is

Naast het schrijven voor Mountainreporters, werk ik al heel lang als reisadviseuse. Een van mijn eerste studiereizen was naar Israël waar ik een rondreis maakte langs de mooiste natuurgebieden onder leiding van een organisatie voor het natuurbehoud in Israël: de SPNI (Society for the Protection of Nature in Israel) met als missie: Educate, Love and Protect.  Meer info op:  natureisrael.org/Home  Wat mij vooral is bijgebleven is hoe ongelofelijk groen en vruchtbaar het land is als je meer naar het noorden reis waar we wandelden door velden met wilde bloemen alsof je heel ergens anders liep dan in het hete Midden Oosten. Ik neem je mee langs een aantal van die prachtige natuurplekken die ik daar heb gezien.

kajakken en raften is ook mogelijk op de Bijbelse rivier de Jordaan: wat een ervaring!

De Jordaan-vallei ontdekken per kajak

De weelderige natuur van de Hula vallei is zo totaal anders dan je zou verwachten als je Israël in gedachten neemt: hier smelt in het voorjaar de sneeuw van de Hermonberg en ontstaan er woelige stromingen die perfect zijn voor activiteiten op de rivieren in de vallei.

Jordaan Israël
Raften en kajakken op de Jordaan.

De Hula vallei ligt tegen de Golan hoogvlakte aan en wordt doorkruist door wild stromende rivieren zoals de Dan, de Hermon en de beroemde Jordaan. Door al dat water van de rivieren is dit gebied zo ongekend groen en kun je eindeloos wandelen in de verschillende natuurgebieden.

Israel, kfar blum , jordaan ,
Israël is in sommige delen zo ongelofelijk groen

Ik verbleef in kiboets Kfar Blum, waar ik de mogelijkheid had om per kajak de Jordaan af te varen: zo geweldig! Kfar Blum heeft een activiteiten centrum aan de rivier met kajaks, rafts en een klimpark. Je kunt korte routes nemen met kleine stroomversnellingen of je neemt de “Long Route”, de langste tocht in de Galilea. Ik nam een gewone kano en heb urenlang met ons groepje de rivier afgedobberd in ongekende stilte en me verbaasd over de groene “oase-achtige” landschappen om ons heen.

Hiken door de kloof van Ein Avdat is een prachtige belevenis. Dit kun je oprecht een canyon noemen!

Ein Avdat

Ein Avdat is nog zo’n waanzinnig mooie kloof die je echt gezien moet hebben! Het is letterlijk een “bron in de woestijn” zoals ze die wel eens in liedjes beschrijven, want het droge landschap van de Negev woestijn staat in schril contract met de heldere zoetwaterbronnen in de canyon.

Deze kloof ligt in de Zin Vallei, in het hart van de Negev woestijn en bestaat uit diepe kloven en canyons, die zich gevormd hebben door het krachtige water van de Avdat bronnen. Het is de langste wadi in de vallei, van ruim 60 kilometer lang, met hoge wanden en spiegelende watertjes.

Ein avdat hike
De kloof van Ein Avdat waar je dwars door de canyon langs de steile wanden kunt hiken

Er zijn twee ingangen de kloof in. De eerste bij Midreshat Ben Gurion en de tweede vijf kilometer zuidelijker. Ik heb de hike gemaakt van de ene ingang naar de andere, een hike van vijf kilometer. Vergis je niet in het laatste stukje: dit is eigenlijk alleen voor geoefende hikers en niet voor gezinnen.  Je beklimt hier een wand met ijzeren beugels. Er is ook een iets makkelijkere route; informeer hier even naar.

Ein Gedi natuurpark met 9 hikingtrails en een schitterende wadi is een van de mooiste gebieden van Israël

Ein Gedi

Net naast de Dode Zee ligt Ein Gedi: een van Israëls mooiste hikingplekken. Met een spectaculair landschap waar je even in een totaal anders stukje van het land bent. Prachtige ruige rotsen met overal bronnen en water waardoor er een oase-achtige Wadi is ontstaan.

Ein gedi kibboets
De tuin van het Ein Gedi kibboets resort, prachtig groen en rustig.

Het is een fantastische plek om de Dode Zee te combineren met een verblijf om Ein Gedi. Ik heb hier een fantastische hike gedaan, een van de negen hikes die je er kunt maken. Ze variëren van een half uurtje tot aan een hele dag.


Let op: de temperatuur stijgt hier in sommige maanden tot zeer warm dus kies het juiste seizoen en neem altijd voldoende te drinken mee. Neem ook iets mee om te zwemmen van de verkoeling in de vele bronnen is echt heerlijk en onmisbaar.


Ein Gedi
Ein Gedi, met de vele bronnen watervalletjes en wadi’s

Ik maakte een van de hikes die door Wadi David gaat en start bij de Ein Gedi Fieldschool. In ongeveer vijf uur liepen we tot aan de waterval liepen. De waterpoelen rondom de waterval zijn geweldig. Het zijn natuurlijke glijbanen van rotsen en water.

Er bestaat ook een korte route: Dit stukje (Nahal David) met de waterval is meteen ook het drukste stukje van Ein Gedi, omdat er ook een mogelijkheid is waarbij je entree betaalt en in dertig minuten naar de waterval loopt.

Ein gedi david's waterval hiken
David’s waterval, Ein Gedi

Slapen deden we in Ein Gedi Kibboets hotel. Deze accommodatie is te boeken bij reisorganisatie Isropa reizen: Ein Gedi en de Dode Zee

Ein Gedi ligt zo goed als tegen de Dode Zee aan, zodat je het drijven in het zoute water ook meteen kunt uitproberen. (Wat zal je de douche erna enorm waarderen!)

Mitzpe Ramon krater

De krater van Ramon is een must see! Wij sliepen in kibboets S de Boker, het voormalig woonhuis van de eerste minister die het land had: Ben Gurion. Hier vlakbij vindt je de waanzinnige krater van Mitzpe Ramon met een adembenemend uitzicht over de dieptes beneden je.

mitzpe ramon krater
De rand van de krater met een adembenemend uitzicht

Een mooie hikingtrail in deze omgeving vindt je op negevhighlandtrail.org

Slapen in de Negev woestijn

Een unieke belevenis is slapen in een kamp in de Negev woestijn. Wij sliepen in een grote tent bij bedoeïenen, maar er zijn op boekingssites diverse tenten en camps te vinden. Er gaat echt niets boven een nacht onder de sterren in de woestijn!

Tip: op de site van Isropa kun je twee leuke accommodaties vinden, direct bij de Negev woestijn. Waaronder een heel betaalbaar kamp in de woestijn, met een vlucht vanaf bijvoorbeeld Eindhoven. Dit vijf daagse tripje is heel goed te combineren met Ein Gedi, Ein Avdat en de Dode zee. Het genoemde kamp ligt aan de rand van de Ramon krater. Een huurauto is al inbegrepen in het pakket.

Bereikbaarheid

Je kunt met Transavia heel voordelig naar Israël vliegen. Accommodaties zijn over het algemeen iets duurder dan in Europa, maar als je af en toe een kibboets of leuke hostels in je route inplant  kom je een heel eind voor een redelijk beperkt budget.

Voor meer hiking trails verwijzen we je naar je naar deze Engelse site met een top tien van minder bekende hikes in Israël. Kijk ook eens naar de route die het hele land doorkruist: de Israel Trail. Een geweldige uitdaging waarbij je een grote diversiteit aan landschappen zult tegenkomen.

Kortom: Israël had voor mij zoveel meer te bieden dan ik vooraf had kunnen inschatten. De uitzinnige en ongerepte natuur in combinatie met het gevoel op historische grond te lopen maakten dit een reisbestemming die ik nog lang zal herinneren.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.