Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Paalkamperen. Dat is wildkamperen in Nederland!

Door: Bart Baars

Kamperen in Nederland mag eigenlijk alleen op een camping of op privé-terrein. Maar wat als je een beetje meer avontuur wil en je een nachtje in het bos wil doorbrengen? Dat kan namelijk ook op verschillende plekken in Nederland. Je gaat een nachtje paalkamperen!

Al enige tijd heeft Staatsbosbeheer een aantal plekken aangewezen waar je mag paalkamperen. Niet op een camping, maar gewoon op een stuk land van Staatsbosbeheer. De plek wordt doorgaans aangegeven met een paal, vandaar de naam!

En zoals je van Mountainreporters mag verwachten hebben wij inmiddels enkele van deze paalcampings bezocht!

De paalcamping bij Austerlitz. Foto: Bart Baars

Onze ervaring

Van de 18 paalcampings in Nederland hebben wij er drie bezocht; die bij Austerlitz, Hilversum en de Klinkenbelt bij Nijverdal. Wij vinden het een ideale plek om nachtje door te brengen tijdens een weekend wandelen. Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Lang niet altijd ben je de enige op de paalcamping en regelmatig zijn er andere kinderen te vinden, waarmee speelvriendschappen snel ontstaan. Nog voordat de tent staat zie je de kinderen al door het bos rennen, in bomen klimmen of zijn ze bezig een hut te bouwen. Speelgoed hoef je niet mee te nemen, want met losliggende takken, de bomen of blaadjes op de grond kan je alles maken.

Toch overheerst de rust en het buitengevoel op de camping. De tentjes staan doorgaans ver genoeg uit elkaar om geen last van elkaar te hebben en er is ruimte zat voor iedereen!

Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de Paalcampings aangegeven

Paalcamping Klinkenbelt. Foto: Bart Baars

Praktisch

De meeste paalcampings liggen enkele meters van het pad af en zijn daarom niet altijd even gemakkelijk te vinden. Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de paalcampings aangegeven. Die kun je overnemen op je telefoon, en daarmee moet het je zeker lukken de camping te vinden.

Sommige paalcampings zijn uitgerust met een waterpomp. Officieel kun je dit water niet drinken, maar wij hebben er nooit last gehad van mogelijk vervuild water. Immers, een beetje zand schuurt de maag. Som is er een vuurplaats aanwezig voor het kampvuur en de verplichte marshmellows. Open vuur buiten de vuurplaats is niet toegestaan en hiervoor kun je dan ook bekeurd worden.

Houdt wel de website van Staatsbosbeheer in de gaten voor de laatste stand van zaken. Op dit moment (zomer 2018) zijn alle soorten vuur verboden door de aanhoudende droogte!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer