Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Paalkamperen. Dat is wildkamperen in Nederland!

Door: Bart Baars

Kamperen in Nederland mag eigenlijk alleen op een camping of op privé-terrein. Maar wat als je een beetje meer avontuur wil en je een nachtje in het bos wil doorbrengen? Dat kan namelijk ook op verschillende plekken in Nederland. Je gaat een nachtje paalkamperen!

Al enige tijd heeft Staatsbosbeheer een aantal plekken aangewezen waar je mag paalkamperen. Niet op een camping, maar gewoon op een stuk land van Staatsbosbeheer. De plek wordt doorgaans aangegeven met een paal, vandaar de naam!

En zoals je van Mountainreporters mag verwachten hebben wij inmiddels enkele van deze paalcampings bezocht!

De paalcamping bij Austerlitz. Foto: Bart Baars

Onze ervaring

Van de 18 paalcampings in Nederland hebben wij er drie bezocht; die bij Austerlitz, Hilversum en de Klinkenbelt bij Nijverdal. Wij vinden het een ideale plek om nachtje door te brengen tijdens een weekend wandelen. Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Lang niet altijd ben je de enige op de paalcamping en regelmatig zijn er andere kinderen te vinden, waarmee speelvriendschappen snel ontstaan. Nog voordat de tent staat zie je de kinderen al door het bos rennen, in bomen klimmen of zijn ze bezig een hut te bouwen. Speelgoed hoef je niet mee te nemen, want met losliggende takken, de bomen of blaadjes op de grond kan je alles maken.

Toch overheerst de rust en het buitengevoel op de camping. De tentjes staan doorgaans ver genoeg uit elkaar om geen last van elkaar te hebben en er is ruimte zat voor iedereen!

Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de Paalcampings aangegeven

Paalcamping Klinkenbelt. Foto: Bart Baars

Praktisch

De meeste paalcampings liggen enkele meters van het pad af en zijn daarom niet altijd even gemakkelijk te vinden. Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de paalcampings aangegeven. Die kun je overnemen op je telefoon, en daarmee moet het je zeker lukken de camping te vinden.

Sommige paalcampings zijn uitgerust met een waterpomp. Officieel kun je dit water niet drinken, maar wij hebben er nooit last gehad van mogelijk vervuild water. Immers, een beetje zand schuurt de maag. Som is er een vuurplaats aanwezig voor het kampvuur en de verplichte marshmellows. Open vuur buiten de vuurplaats is niet toegestaan en hiervoor kun je dan ook bekeurd worden.

Houdt wel de website van Staatsbosbeheer in de gaten voor de laatste stand van zaken. Op dit moment (zomer 2018) zijn alle soorten vuur verboden door de aanhoudende droogte!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer