Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Paalkamperen. Dat is wildkamperen in Nederland!

Door: Bart Baars

Kamperen in Nederland mag eigenlijk alleen op een camping of op privé-terrein. Maar wat als je een beetje meer avontuur wil en je een nachtje in het bos wil doorbrengen? Dat kan namelijk ook op verschillende plekken in Nederland. Je gaat een nachtje paalkamperen!

Al enige tijd heeft Staatsbosbeheer een aantal plekken aangewezen waar je mag paalkamperen. Niet op een camping, maar gewoon op een stuk land van Staatsbosbeheer. De plek wordt doorgaans aangegeven met een paal, vandaar de naam!

En zoals je van Mountainreporters mag verwachten hebben wij inmiddels enkele van deze paalcampings bezocht!

De paalcamping bij Austerlitz. Foto: Bart Baars

Onze ervaring

Van de 18 paalcampings in Nederland hebben wij er drie bezocht; die bij Austerlitz, Hilversum en de Klinkenbelt bij Nijverdal. Wij vinden het een ideale plek om nachtje door te brengen tijdens een weekend wandelen. Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Of een nachtje in het bos met de kinderen, hoe spannend is dat!

Lang niet altijd ben je de enige op de paalcamping en regelmatig zijn er andere kinderen te vinden, waarmee speelvriendschappen snel ontstaan. Nog voordat de tent staat zie je de kinderen al door het bos rennen, in bomen klimmen of zijn ze bezig een hut te bouwen. Speelgoed hoef je niet mee te nemen, want met losliggende takken, de bomen of blaadjes op de grond kan je alles maken.

Toch overheerst de rust en het buitengevoel op de camping. De tentjes staan doorgaans ver genoeg uit elkaar om geen last van elkaar te hebben en er is ruimte zat voor iedereen!

Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de Paalcampings aangegeven

Paalcamping Klinkenbelt. Foto: Bart Baars

Praktisch

De meeste paalcampings liggen enkele meters van het pad af en zijn daarom niet altijd even gemakkelijk te vinden. Op de website van Staatsbosbeheer staan gelukkig de GPS-coordinaten van de paalcampings aangegeven. Die kun je overnemen op je telefoon, en daarmee moet het je zeker lukken de camping te vinden.

Sommige paalcampings zijn uitgerust met een waterpomp. Officieel kun je dit water niet drinken, maar wij hebben er nooit last gehad van mogelijk vervuild water. Immers, een beetje zand schuurt de maag. Som is er een vuurplaats aanwezig voor het kampvuur en de verplichte marshmellows. Open vuur buiten de vuurplaats is niet toegestaan en hiervoor kun je dan ook bekeurd worden.

Houdt wel de website van Staatsbosbeheer in de gaten voor de laatste stand van zaken. Op dit moment (zomer 2018) zijn alle soorten vuur verboden door de aanhoudende droogte!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer