Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Het zal je maar gebeuren! Een beetje mijn nachtmerrie sinds ik 20 jaar geleden hoe-heet-die-film-ook-weer zag, waarin een stewardess een vliegende Boeing aan de grond moet zien te krijgen, nadat kapers de piloten hebben uitgeschakeld.

Dit, maar dan in het klein, overkwam Darren Harrison in Florida. Hij moest zonder enige vliegervaring een Cessna 208 zien te landen, omdat de piloot dat niet meer kon en hij de enige andere persoon aan boord was.

De Bahama’s vanuit de lucht. Foto: Pixabay

Hulp van de luchtverkeersleiding

Darren was samen met de piloot onderweg vanaf de Bahama’s voor een rondvluchtje. Nadat de piloot wegzakte, wist Darren de stuurknuppel over te nemen en het vliegtuig op dezelfde hoogte te houden. Vervolgens maakte hij radiocontact met de dichtstbijzijnde luchtverkeersleiding. Hij had geen idee hoe het vliegtuig verder werkte, waar hij was en hoe hij moest landen.

De dienstdoende luchtverkeersleider Robert Morgan, die ook vlieginstructeur is, wist Darren te lokaliseren en naar het nabijgelegen grote vliegveld van Florida te dirigeren, ‘zodat hij wat minder goed hoefde te mikken om op de landingsbaan terecht te komen’.

Florida. Foto: Pixabay

Landing op Florida Airport

Darren had nog nooit zelf een vliegtuig gevlogen, maar had wel interesse in de luchtvaart en piloten hun werk zien doen. Met behulp van de aanwijzingen van Robert – die dit type vliegtuig overigens ook nooit had gevlogen, maar een foto van het bedieningspaneel had gegoogeld – wist Darren veilig te landen. Een unieke prestatie, want normaal kost het zo’n 20 uur training om dit tot een goed einde te brengen. Well done! Hoe het met de piloot gaat, is overigens niet bekend.

Op de website van de NOS hoor je het geluidsfragment waarin de onfortuinlijke man zich meldt bij de luchtverkeersleiding.

Hoofdfoto: niet het vliegtuig uit het verhaal, afkomstig van Pixabay. Bron: NOS en CNN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Reizen naar het Hoge Noorden

Ontdek deze zomer Het Hoge Noorden

Bezoek indrukwekkende fjorden en de Noordkaap. Spot walvissen, rendieren en beren. Ervaar de Middernachtzon. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven. Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer