Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het zal je maar gebeuren! Een beetje mijn nachtmerrie sinds ik 20 jaar geleden hoe-heet-die-film-ook-weer zag, waarin een stewardess een vliegende Boeing aan de grond moet zien te krijgen, nadat kapers de piloten hebben uitgeschakeld.

Dit, maar dan in het klein, overkwam Darren Harrison in Florida. Hij moest zonder enige vliegervaring een Cessna 208 zien te landen, omdat de piloot dat niet meer kon en hij de enige andere persoon aan boord was.

De Bahama’s vanuit de lucht. Foto: Pixabay

Hulp van de luchtverkeersleiding

Darren was samen met de piloot onderweg vanaf de Bahama’s voor een rondvluchtje. Nadat de piloot wegzakte, wist Darren de stuurknuppel over te nemen en het vliegtuig op dezelfde hoogte te houden. Vervolgens maakte hij radiocontact met de dichtstbijzijnde luchtverkeersleiding. Hij had geen idee hoe het vliegtuig verder werkte, waar hij was en hoe hij moest landen.

De dienstdoende luchtverkeersleider Robert Morgan, die ook vlieginstructeur is, wist Darren te lokaliseren en naar het nabijgelegen grote vliegveld van Florida te dirigeren, ‘zodat hij wat minder goed hoefde te mikken om op de landingsbaan terecht te komen’.

Florida. Foto: Pixabay

Landing op Florida Airport

Darren had nog nooit zelf een vliegtuig gevlogen, maar had wel interesse in de luchtvaart en piloten hun werk zien doen. Met behulp van de aanwijzingen van Robert – die dit type vliegtuig overigens ook nooit had gevlogen, maar een foto van het bedieningspaneel had gegoogeld – wist Darren veilig te landen. Een unieke prestatie, want normaal kost het zo’n 20 uur training om dit tot een goed einde te brengen. Well done! Hoe het met de piloot gaat, is overigens niet bekend.

Op de website van de NOS hoor je het geluidsfragment waarin de onfortuinlijke man zich meldt bij de luchtverkeersleiding.

Hoofdfoto: niet het vliegtuig uit het verhaal, afkomstig van Pixabay. Bron: NOS en CNN.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer