ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Perito Moreno-gletsjer in Argentinië breekt af

Door: Pauline van der Waal

Je kunt de klok er bijna op gelijkzetten. Elke twee tot vier jaar breekt er een groot stuk van de Perito Moreno-gletsjer in Argentinië af en stort vervolgens in het Argentinomeer. Het fenomeen vindt altijd rond half maart plaats en heeft vanzelfsprekend een grote aantrekkingskracht op toeristen die dit allemaal live mee willen maken.

Perito Moreno gletsjer in het zuidwesten van Argentinië

De gletsjer is een toeristische trekpleister in het Zuid-Amerikaanse land en ligt helemaal in het zuidwesten, tegen de grens van Chili, in Patagonië. Ikzelf bezocht de gletsjer een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Zowel van een afstand als je het overzicht hebt hoe groot de gletsjer wel niet is, als ook wanneer je met een bootje voor de gletsjer langs vaart. Enorm imposant!

Helaas, dit keer heeft niemand het gezien

Het gletsjergebied trekt altijd al veel toeristen, maar wanneer het spektakel zich aankondigt worden dat er altijd nog wat meer. Maar de natuur laat zich natuurlijk niet helemaal plannen. Zo kon het gebeuren dat het het spectaculaire fenomeen zich dit jaar midden in de nacht afspeelde… Afgelopen zondag (maart 2018) was het zo ver. Helaas was het park gesloten vanwege heftige storm, waardoor er geen toeschouwers bij waren.

Hoe wordt het instorten van de gletsjer eigenlijk veroorzaakt?

Door het smeltwater van de gletsjer zelf, stijgt de waterspiegel in het meer. Hierdoor wordt er uiteindelijk een tunnel in de gletsjer uitgesleten. Vervolgens is het wachten tot de krachten van het water sterker zijn dan die van de gletsjer, wat normaal gesproken dus zo’n twee tot vier jaar duurt.

de Perito Moreno-gletsjer is één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt

Overigens is de Perito Moreno-gletsjer één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt. Waarom dat precies is, zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Zien? Check dan onderstaande video.

Bron: National Geographic

Foto: Pauline van der Waal

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.