Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Perito Moreno-gletsjer in Argentinië breekt af

Door: Pauline van der Waal

Je kunt de klok er bijna op gelijkzetten. Elke twee tot vier jaar breekt er een groot stuk van de Perito Moreno-gletsjer in Argentinië af en stort vervolgens in het Argentinomeer. Het fenomeen vindt altijd rond half maart plaats en heeft vanzelfsprekend een grote aantrekkingskracht op toeristen die dit allemaal live mee willen maken.

Perito Moreno gletsjer in het zuidwesten van Argentinië

De gletsjer is een toeristische trekpleister in het Zuid-Amerikaanse land en ligt helemaal in het zuidwesten, tegen de grens van Chili, in Patagonië. Ikzelf bezocht de gletsjer een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Zowel van een afstand als je het overzicht hebt hoe groot de gletsjer wel niet is, als ook wanneer je met een bootje voor de gletsjer langs vaart. Enorm imposant!

Helaas, dit keer heeft niemand het gezien

Het gletsjergebied trekt altijd al veel toeristen, maar wanneer het spektakel zich aankondigt worden dat er altijd nog wat meer. Maar de natuur laat zich natuurlijk niet helemaal plannen. Zo kon het gebeuren dat het het spectaculaire fenomeen zich dit jaar midden in de nacht afspeelde… Afgelopen zondag (maart 2018) was het zo ver. Helaas was het park gesloten vanwege heftige storm, waardoor er geen toeschouwers bij waren.

Hoe wordt het instorten van de gletsjer eigenlijk veroorzaakt?

Door het smeltwater van de gletsjer zelf, stijgt de waterspiegel in het meer. Hierdoor wordt er uiteindelijk een tunnel in de gletsjer uitgesleten. Vervolgens is het wachten tot de krachten van het water sterker zijn dan die van de gletsjer, wat normaal gesproken dus zo’n twee tot vier jaar duurt.

de Perito Moreno-gletsjer is één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt

Overigens is de Perito Moreno-gletsjer één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt. Waarom dat precies is, zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Zien? Check dan onderstaande video.

Bron: National Geographic

Foto: Pauline van der Waal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer