klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Perito Moreno-gletsjer in Argentinië breekt af

Door: Pauline van der Waal

Je kunt de klok er bijna op gelijkzetten. Elke twee tot vier jaar breekt er een groot stuk van de Perito Moreno-gletsjer in Argentinië af en stort vervolgens in het Argentinomeer. Het fenomeen vindt altijd rond half maart plaats en heeft vanzelfsprekend een grote aantrekkingskracht op toeristen die dit allemaal live mee willen maken.

Perito Moreno gletsjer in het zuidwesten van Argentinië

De gletsjer is een toeristische trekpleister in het Zuid-Amerikaanse land en ligt helemaal in het zuidwesten, tegen de grens van Chili, in Patagonië. Ikzelf bezocht de gletsjer een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Zowel van een afstand als je het overzicht hebt hoe groot de gletsjer wel niet is, als ook wanneer je met een bootje voor de gletsjer langs vaart. Enorm imposant!

Helaas, dit keer heeft niemand het gezien

Het gletsjergebied trekt altijd al veel toeristen, maar wanneer het spektakel zich aankondigt worden dat er altijd nog wat meer. Maar de natuur laat zich natuurlijk niet helemaal plannen. Zo kon het gebeuren dat het het spectaculaire fenomeen zich dit jaar midden in de nacht afspeelde… Afgelopen zondag (maart 2018) was het zo ver. Helaas was het park gesloten vanwege heftige storm, waardoor er geen toeschouwers bij waren.

Hoe wordt het instorten van de gletsjer eigenlijk veroorzaakt?

Door het smeltwater van de gletsjer zelf, stijgt de waterspiegel in het meer. Hierdoor wordt er uiteindelijk een tunnel in de gletsjer uitgesleten. Vervolgens is het wachten tot de krachten van het water sterker zijn dan die van de gletsjer, wat normaal gesproken dus zo’n twee tot vier jaar duurt.

de Perito Moreno-gletsjer is één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt

Overigens is de Perito Moreno-gletsjer één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt. Waarom dat precies is, zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Zien? Check dan onderstaande video.

Bron: National Geographic

Foto: Pauline van der Waal

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer