Perito Moreno-gletsjer in Argentinië breekt af

Door: Pauline van der Waal

Je kunt de klok er bijna op gelijkzetten. Elke twee tot vier jaar breekt er een groot stuk van de Perito Moreno-gletsjer in Argentinië af en stort vervolgens in het Argentinomeer. Het fenomeen vindt altijd rond half maart plaats en heeft vanzelfsprekend een grote aantrekkingskracht op toeristen die dit allemaal live mee willen maken.

Perito Moreno gletsjer in het zuidwesten van Argentinië

De gletsjer is een toeristische trekpleister in het Zuid-Amerikaanse land en ligt helemaal in het zuidwesten, tegen de grens van Chili, in Patagonië. Ikzelf bezocht de gletsjer een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Zowel van een afstand als je het overzicht hebt hoe groot de gletsjer wel niet is, als ook wanneer je met een bootje voor de gletsjer langs vaart. Enorm imposant!

Helaas, dit keer heeft niemand het gezien

Het gletsjergebied trekt altijd al veel toeristen, maar wanneer het spektakel zich aankondigt worden dat er altijd nog wat meer. Maar de natuur laat zich natuurlijk niet helemaal plannen. Zo kon het gebeuren dat het het spectaculaire fenomeen zich dit jaar midden in de nacht afspeelde… Afgelopen zondag (maart 2018) was het zo ver. Helaas was het park gesloten vanwege heftige storm, waardoor er geen toeschouwers bij waren.

Hoe wordt het instorten van de gletsjer eigenlijk veroorzaakt?

Door het smeltwater van de gletsjer zelf, stijgt de waterspiegel in het meer. Hierdoor wordt er uiteindelijk een tunnel in de gletsjer uitgesleten. Vervolgens is het wachten tot de krachten van het water sterker zijn dan die van de gletsjer, wat normaal gesproken dus zo’n twee tot vier jaar duurt.

de Perito Moreno-gletsjer is één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt

Overigens is de Perito Moreno-gletsjer één van de weinige gletsjers ter wereld die groeit in plaats van smelt. Waarom dat precies is, zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Zien? Check dan onderstaande video.

Bron: National Geographic

Foto: Pauline van der Waal

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer