klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Ga je mee naar de Piburger See?

Door: Bastiaan van der Staay

Ongeveer 11.500 jaar geleden rolde grote rotspartijen naar de groefzijde van het Ötztal en vormde zo het bassin van Piburg. Wie vandaag de dag ongeveer 5 autominuten vanaf Oetz in het district Imst bij Piburg stopt, kan niets meer zien van een ramp. Het meer van Piburg is rustig en van ongelofelijke sierlijke schoonheid.

Piburger See, de perfecte spiegel

Deze regio is een van de oudste beschermde natuurgebieden van Tirol. Al in 1929 werd het meer uitgeroepen tot natuurmonument. In 1983 werd het huidige gebied uitgebreid en ontstond het natuurpark Achstürze-Piburger-see. Het zuurstofarme water, is ongeveer 23 graden warm, heerlijk zwemwater dus.

Piburger See
De perfecte spiegel, © foto Werbung-Tirol

Geen plaats voor wild zwemmen, er is een strandbad

Aan de zuidkant vind je het strandbad. Daar mag gezwommen worden. Op andere plekken wordt ook gezwommen maar dat is eigenlijk niet toegestaan vanwege de uiterst kwetsbare oevers, die feitelijk gevormd worden door smalle bospaden. 

Piburger See
Piburgersee, foto ©Julia Hammerle

Ontmoetingspunt

In de vorige eeuw was de familie Von Pfaundler heer en meester in deze regio. De kinderarts Meinhard von Pfaundler liet hier in 1912 een prachtig landhuis, de Seebichlhof, bouwen. In 1929 lukte het hem het meer tot beschermd gebied te maken. Ter ere van hem is daarom het wandelpad rond het meer naar hem vernoemd. Nog altijd is het huis op de heuvel in het bezit van de familie. Het grootste deel van het meer is sinds 1980 in handen van de gemeente Oetz. Die bouwde ook het plaatselijke strandbad.

Lang daarvoor dook Hannelore Meier al in het water. Als klein kind leerde ze hier zwemmen. De inheemse Oetzerin maakt al bijna 20 jaar deel van de groep stamgasten die door strandmanager Peter Schmid liefdevol de Strandfamilie wordt genoemd. Zeer trouwe bezoekers die ongeachte het weer komen zwemmen.  “Ik ben hier regelmatig door de week met nog slechts vier andere gasten”, zegt Hannelore Meier.

Motorboten zijn op de Piburger See niet toegestaan

Haar vriendin Gretl Raggl uit Roppen houdt zelfs een verslag bij van haar bezoeken: “Ik ben er dit jaar vijftien keer geweest,” zegt ze. De mooie lente maakte het mogelijk. Veel minder zal Roland Nagele van Haiming er niet zijn geweest. Wat vindt hij zo leuk aan de de Piburgersee? “Het is gewoon de parel van Tirol,” zegt hij resoluut.

Voorkeur voor stille sporten

Motorboten zijn op de Piburger See niet toegestaan. Ook stand-up paddling zul je hier niet vinden, alleen zwemmers en klassieke houten roeibootjes. “Ik denk dat dat een goede zaak is. Niet alleen voor de natuur“ zegt Peter Schmid. “Bij ons kun je weer de ultieme rust vinden, weg van alle stress en trends die er zijn.”

Vanwege dat en omdat de waterkwaliteit zo goed is, is het natuurlijke juweel ook een magneet voor vissers. Zander en char zijn te vinden in de wateren evenals Aitel en forel. Het dagkaartje voor vissers kost 20 euro, maar er worden er slechts vijf per dag uitgegeven. Je hebt dus de  ruimte aan de bijna twee kilometer lange oever.

En dat er helemaal geen adrenaline kick bij de Piburger See te vinden is, is niet echt waar. De rechterwand van het meer is een populaire plek voor klimmers. Alleen beginners hebben hier niets te zoeken. De gedeelte kent veel overhangende routes met een moeilijkheidsgraad 7+ tot 8+. Dit vereist veel ervaring.

Twee beroemde zangers gingen u voor

Als je denkt dat er in al deze stilte geen plaats is voor glamour, dan vergis je je: de Duitse operazanger Rudolf Schock (1915-1986) heeft hier zoveel tijd doorgebracht dat er inmiddels een route naar hem is vernoemd. En slechts één keer, voor zover bekend, was Rolling Stones zanger Mick Jagger na een concert in 1999 op het meer. Naast het loket voor de kaartverkoop hangt een foto waarop je hem vaag zou kunnen herkennen in zwembroek. Maar meer dan dat is er niet over te vinden. Men wil de rust graag bewaren.

Overzicht

  • Lengte, breedte: 805 m, 250 m
  • Diepte: ongeveer 25 meter
  • Eigenaar: Gemeente Oetz en een klein privégedeelte van Nemi Reinkenhof
  • Temperatuur: ongeveer 23 graden
  • Ligweide: strand in het zuidoosten van het meer, wild zwemmen is verboden
  • Toegang: volwassenen €5,-  , senioren en jongeren €4,-, kinderen € 3,-
  • Sport: wandelen, vissen, houten bootverhuur, klimroutes (7a + tot 8b +)
  • Aantrekkelijkheid: 8 van de 10 (er is geen actie, maximale rust heel goed)

Vrije vertaald naar: TirolerTageszeitung, Andrea Wieser

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer