Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het land van 188.000 meren, aan het eind van de zomer

Door: Claudia Scheuneman

Nova Radio staat aan in de auto en we zingen mee met Madonna, REM en Whitney Houston. We eten zoute crackertjes en melkchocolade met noten in de auto. We hebben het zo gezellig samen en moeten erg hard om onszelf lachen….Marlou en ik zijn samen op vakantie. Net als 28 jaar geleden. We pakken de draad zo weer op. Wat is het bijzonder om dit samen mee te maken.

Na 28 jaar weer samen op reis

Nog meer bijzonder is de plek waar we rondreizen; Fins Lapland. En het meest bijzondere is toch wel dat ik deze reis gewonnen heb. Ongelooflijk!!Vier weken voor vertrek was nog niet bekend dat we zouden gaan en op 15 augustus vlogen we met Voigt Travel vanaf Rotterdam naar Rovaniemi.

Na 28 jaar weer samen op reis

Voigt Travel adopteerde een lief klein rendierenjong bij Kujalan Porotila Reindeerfarm in Kuusamo en gingen op zoek naar een geschikte prijswinnende naam voor de kleine man. Ik ontwierp, haakte en verstuurde een rendier en gaf hem de naam Boaz. Boaz komt van boazu. De Sami, een van oorsprong nomadisch volk uit Lapland dat mét en ván rendieren leeft, zeggen boazu tegen een rendier. De naam Boaz vond ik dus erg geschikt voor het jong en Voigt was het met me eens! Ik mocht 8 dagen op nazomer-reis naar Fins Lapland.

En mijn conclusie, nu ik een paar dagen thuis ben? “Als je ooit de mogelijkheid hebt om dit land te bezoeken? Twijfel niet! Doen!!” Juíst ook in de zomer. Veel mensen denken bij Fins Lapland aan sneeuw, skiën, rendieren voor de slee, kou, huskytochten, ijsvissen en haardvuur…… ik eigenlijk ook.Maar wat is dit een mooi land. Oók, of moet ik zeggen juíst in de zomer?! De stilte en rust in de adembenemend mooie natuur waren geweldig. Het fototoestel draaide overuren.

ALS JE OOIT DE MOGELIJKHEID HEBT OM DIT LAND TE BEZOEKEN? TWIJFEL NIET, gewoon DOEN!

Hoewel het bijna niet te doen is de mooiste plekjes, activiteiten of kenmerken te kiezen doe ik tóch een poging. Fins Lapland, het land van 188.000 meren, aan het eind van de zomer.

Ons verblijf

Bij Kuusamo mochten we een aantal nachten logeren in Papin Talo in Iisakki Village in het bos van Ruka. Een aanrader. De kano’s liggen klaar voor een mooie tocht over het Rukajärvi meer. Vanuit het huis loop je zo een van de sauna’s binnen om daarna af te koelen in het meer….dat laatste deden wij, helden als we zijn, niet want er zitten plantjes en vissen in het water. Brrrrrr

Papin Talo in Iisakki Village, een prachtplek.
De kano’s liggen klaar voor een tocht over het Rukajärvi meer

Het eten in Lapland

In Finland is het prima boodschappen doen. De prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Een traditioneel lekker hapje is de Puula. Een soort koekbroodje met suiker en kaneel.

Een puula; een kaneel koekbroodje

Heerlijk. Natuurlijk gingen we ook een keer uiteten. In een restaurant op de piste, en dat is in de zomer toch altijd een beetje gekkig, hebben we rendier en marenes gegeten. Rendier omdat dat er natuurlijk bij hoort als je in het land van de Sami en rendieren bent en de kleine visjes met gesmolten uienboter op advies van de mevrouw van het restaurant. Beiden, heerlijk!

Rendieren

Gekoesterd in Lapland. Méér in aantal dan menselijke inwoners en dé bron van inkomsten.

Gekoesterd in Lapland. Méér in aantal als inwoners en dé bron van inkomsten.

Aan het eind van de zomer zijn ze op hun mooist. De vachten worden dikker, de geweien nog mooi in het zachte bont, de mannen gaan op zoek naar de dames en hebben spek op de botjes gekweekt voor de koude winter. Trots lopen de dieren langs en óp de weg.

EN WAAROM JUIST DAAR? OMDAT WIJ IN HET GEBIED VAN DE DIEREN ZIJN EN NIET ANDERSOM!

Trots lopen de dieren langs en óp de weg.

En waarom juist daar? Omdat wij in het gebied van de dieren zijn en niet andersom, zo werd ons uitgelegd door Juna en Jelina van de Kujalan Porotila Reindeerfarm. Wat een trots en liefde voor de dieren. Samen zijn we de rendieren gaan zoeken en mochten we de échte Boaz ontmoeten, aaien en met hem mee de heuvel aflopen. Onvergetelijk.

Een ontmoeting met de échte!

Wist je dat: rendieren elk jaar net voor de winter hun gewei verliezen (Boaz al wat eerder want hij was in een hek blijven hangen) en deze in de lente weer aangroeit? Met een snelheid van soms wel twee centimeter per dag.

Wist je dat: er elk jaar 3 tot 4000 rendieren worden aangereden? En komt een dier hierbij te overlijden dan betaalt de overheid een nieuw dier zodat de traditionele manier van leven bewaard blijft.


En wat hebben jullie vanmorgen gedaan? Wij hebben even de rendieren uitgelaten.

Activiteiten: Quad Bike Safari

Deze stond ook op ons programma, dus helm op en achter de gids aan crossen. Wat een bijzondere ervaring om oa. de skipostes over te racen met een buggy met geweldig mooie uitzichten rondom. De gids vertelde zoveel over ‘zijn’ land.

Klaar voor de start…
Vanaf de skipiste van Ruka kijken tot aan Rusland

Op deze hoogte dichtbij de poolcirkel heb je een sneeuwgarantie van 110%. De sneeuw die na de winter overblijft wordt bewaard onder een soort groot zeil en gebruikt om de geulen te vullen en de pistes voor te bereiden op de sneeuw. Dat is nog eens optimaal gebruik van de sneeuw!

Een berg sneeuw in augustus

Activiteiten: River Raften

Omdat het in Finland ook een extreem warme zomer was dit jaar was het waterpeil van de rivier in de Kitka Canyon in Oulanka nationaal park erg laag. Veel grote rotsen dus tijdens onze riverraft tocht. Wederom een helm op, een zwemvest aan en peddelen maar.De tocht met de grote boot naar oa. de Jyrävan waterval is zo mooi. Grote brede stukken rustig water, waarbij je je afvraagt wie er toch in die prachtige huizen langs de waterkant wonen, of in dat schattige houten blokhutje op dat kleine eiland. Je droomt makkelijk weg naar “als wij toch zo eens huisje hadden…” en dan moet er opeens weer gewerkt worden in een uitdagende stroomversnelling. De Juuma, de Jyräva en de Jelestimä moeten bedwongen worden.Kletsnatte billen omdat het water over de rand van de boot slaat onder je regenjas door en enorm veel plezier.

en dan moet er opeens weer gewerkt worden in een uitdagende stroomversnelling. De Juuma, de Jyräva en de Jelestimä moeten bedwongen worden

Meermaals mochten we de boot verlaten om stukjes te klimmen naar mooie uitzichten. Loop je de little bear trail, dan kom je hier ook langs. Vast een heel mooie wandeling.

De touwbrug over de rivier met uitzicht op de molen.
Uitzicht vanaf de touwbrug in Oulanka nationaal park, de stroomversnelling bij de molen
Uitzicht op de Jyrävan waterval

Logeren bij de kerstman

Het is niet heel sportief of ‘outdoorsy’, maar het is wel zonde om, als je toch vanuit Rovaniemi terug vliegt, niet een dagje mee te pikken in Santa Village. Het is wel even wennen na een week, rust, rendieren en stilte in het op toerisme draaiende dorpje op de poolcirkel. Maar het is wel je kans om op de foto te gaan met de echte Joulupukki en zijn elfjes. En de tassen hoeven ook niet vol maar een kleine kerst-souvenir mee naar huis nemen vanuit het dorp van de kerstman is onweerstaanbaar.

Met de voeten op de poolcirkel

En niet iedereen kan toch zeggen dat hij of zij in het postkantoor van de kerstman alvast zijn kerstkaarten heeft verzonden inclusief een echte stempel vanaf de poolcirkel. Dus voor een dagje, om even weer terug te komen in de bewoonde wereld, vonden wij dit echt heel leuk.

Foto’s hierboven: Even in het zonnetje in Santa Village Rovaniemi. Hieronder: Joulupukki zorgt ervoor dat alle post een mooie stempel krijgt.

opent in een nieuw venster)

Wandelen

Goede stevige (wandel) schoenen zijn eigenlijk onmisbaar in dit uitgestrekte wandelland. Natuurlijk zijn er talloze daglange hikes te maken maar wij kozen voor kortere en soms “per-ongeluk-onderweg” wandelingen. Wat een schoonheid!

Hieronder geef ik je wat informatie over een paar mooie wandelingen.

1. Lisakki Village, Ruka

Een rondje over het logeer’dorpje’. Als Marlou vroeger mee mocht op vakantie naar Frankrijk, vonden we het zo suffig als mijn ouders ‘een rondje over de camping’ deden. En nu?…daar gingen we! Samen in de schemering. Goede gesprekken, geen muggen en erg mooie fotoplekjes aan het Rukajärvi meer.

Een prachtig uitzicht in de schemer over het Rukajärvi meer
Een prachtig uitzicht in de schemer over het Rukajärvi meer

2. Puhän Jyssäys, op pad naar de Pyhävaaran Kota, Ruka

Kota betekent hut en we waren in Finland erg onder de indruk van hoe goed de kota’s met vuurplaats onderhouden zijn. Hout ligt klaar, een metalen stellinkje erboven met een zwartgeblakerde ketel om water te koken. Je kunt zo je matje en slaapzak uit je backpack rollen in de kota en de volgende dag verder wandelen.Als vele wandelingen in Fins lapland stond ook deze korte hike keurig en duidelijk aangegeven.

De route naar de Pyhävaaran Kota is vanaf stap 1 prachtig. Dikke pret met de zelfontspanner in de telefoon, schuin tegen de rugzak gezet. Er zitten een paar klimmetjes in de wandeling die je wat voelt in de kuiten. Maar het alleen-gevoel in het mooie bos, de tapijten van bosbessenstruikjes overal om je heen en de uitzichten…werkelijk prachtig!

Onderweg naar de Pyhävaaran Kota. Een wandeling door oude ruige bossen.
De wandeling naar de Pyhävaaran Kota is werkelijk prachtig.

Direct op dag 1 van onze reis maakten we deze wandeling en waren we heftig onder de indruk.

3. Karhunkierros trail, wandelen op de poolcirkel, Oulanka National Park

Naast de kleine beren route is er de meest bekende Karhunkierros trail (Fins voor grote beren route). Deze route van ongeveer 80 km is de meest bekende trail van Finland en loopt grotendeels door het Oulanka Nationaal park.Onderweg van Kuusama naar Salla is daar ‘opeens’ de poolcirkel en een mooie houten poort naast het bezoekerscentrum geeft aan dat je kunt starten met de route (of je eindigt hier natuurlijk).

Zomaar ‘opeens’ was daar de Napapiiri

De Karhunkierros trail is met 80 kilometer de meest bekende wandelroute in finland

Over beren, die de naam van de route doet vermoeden, hoef je je geen zorgen te maken. Ze zijn er wel maar ze zijn zoveel banger voor jou als jij voor hen. Wij deden, omdat het een soort van niet gepland-onderweg-wandeling op onze reis was, een klein stukje van deze indrukwekkende hike. En dat kleine stukje duurde al lang omdat we maar foto’s bleven maken. Ik geloof dat als ik echt een getraind wandelaar zou zijn, deze hike zeker in mijn top 3 to-do lijstje zou staan.

Ons stuk wandeling was erg afwisselend. Moerassige stukken met fel lichtgroen waaierig gras met lange planken als wandelpad, mooie waterstromen met kota’s en vuurplaatsen, stukken dennenbos en….een auto.

Op onze vraag “Waarom staat daar een auto?” kregen we niet echt antwoord

Moerassige stukken met fel lichtgroen waaierig gras met lange planken als wandelpad
Mooie waterstromen.

Zo opeens als we bij de poolcirkel waren, zo opeens stond daar een auto. Geen weg door het bos…niets! . Een wandelgids vertelde ons later dat er veel meer auto’s in de Finse bossen staan. Uit Russische vliegtuigen gegooid. Maar waarom? We bewaren onze vraag. Samen met het voornemen om zeker nog eens terug te keren naar deze trail.

Op onze vraag “Waarom staat daar een auto?” kregen we niet echt antwoord

4. Midnight hike naar de top van de Sallatunturi, Salla

Welke wandeling vonden we het mooist? Gelukkig hoeven we niet te kiezen, maar als dat wél moest dan was deze wandeling zeker kanshebber voor de eerste plaats. Slechts 1,8 kilometer door het bos naar de top van de Sallatunturi met als doel de zonsondergang te zien.Een route met soms ook weer steile klimstukjes tussen de bomen door.

Door het bos naar de top van de Sallatunturi

Sommigen van de bomen waren al 700 jaar oud, alleen zie je het niet aan het uiterlijk van de vrij kleine bomen. Ze groeien door de koude lange winters maar heel langzaam. Wat hebben die bomen al veel meegemaakt. En wij maar foto’s maken….steeds weer. Want nu zou het vast niet mooier worden.

Mooier zou het nu vast niet worden.

Hansie, de nieuwe pup van de gids, rende met ons mee. Hansie gaat ‘als hij later groot is’, mee jagen met zijn baas. Een heel ander leven als dat waar wij naar terug zouden gaan.

Altijd buiten, gesprekken bij het vuur, samen jagen en buitensporten. Prachtig.Maar het werd dus WEL nog mooier. Kouder en zoveel mooier! Met de lange houten trap beklommen we de top en dronken we, de onvergetelijk mooie zonsondergang bewonderend, warme thee uit een Finse kuksa met een lekker broodje erbij.

En zo zie je maar dat je geen doorgewinterde hiker hoeft te zijn voor een uitzicht als dit.

Zonsondergang op de top van de Sallatunturi. Als dit geen reisgidsmateriaal is!

5. De Erakon polku hike, Salla

Tegenover de rendierenfarm start je deze wandeling. Rugzakje gevuld, wandelschoenen aan en wandelen maar.Klaterende beekjes, de wind ruist door de bladeren en verder hoor je niets……echt niets.

En verder hoor je niets!

Het is zo rustig, zo stil in dit stuk natuur. Heel voorzichtig liet de herfst zich al een beetje zien.

Voorzichtige voorbode van de herfst

De wandeling van ruim 10 km is erg afwisselend en de wandelschoenen gaan zeker nat worden want net als je denkt dat je een goed stap-plekje ziet, dan stap je juist precies op een soort spons mosje. Lekker wandelen met natte sokken, mmmm. Uiterste concentratie dus in dit prachtige, rustige wandelgebied. Wie weet kruisen wel wat rendieren je pad. Of eigenlijk kruis jij hun pad.

Wandelen met natte sokken door het spons mos.
Niets dan rust en genieten.
Niets dan rust en genieten.

6. De uitzichttoren op de Kotavaara

Onderweg van Salla naar Rovaniemi is het echt de moeite waard heel even naar rechts af te slaan bij het bord “Näkötorni”. Een steil wandelingetje van 400 meter naar een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over Kemijärvi als cadeau. Aan het begin van het pad hangen wandelstokken klaar aan een bordje met het verzoek ze na gebruik terug te hangen. Echt passend bij de Finse gastvrijheid.

Thee onderaan de uitkijktoren.
Wederom een adembenemend uitzicht.

In onze gewonnen Voigt week zijn we absoluut verliefd geworden op dit prachtige, gastvrije land. De mensen, de natuur, de rust, de 188.000 meren, de dieren, het totale plaatje. Eén nadeel echter is er wel! Nu willen we nog liever in de winter naar dit land terug.

Wil jij ook op zomer- of winterreis naar Fins Lapland? Bekijk dan alle bijzondere reizen op www.voigt-travel.nl

Wil je, voordat je op reis gaat, ook een eigen Boaz haken? Klik dan snel op  kreafabriek.nl/boaz-boazu-een-gratis-amigurumi-patroon/

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer