klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Recordaantal klimmers op de Mount Everest

Door Pauline van der Waal

Het Nepalese Ministerie van Toerisme heeft bekend gemaakt dat er in 2018 een nieuw record is gevestigd. Nog nooit was het aantal klimmers op de Mount Everest zo hoog als dit jaar. In totaal stonden er 563 mensen op de top. Tenminste, dat is het aantal dat bevestigd is vanuit Nepal. Geschat wordt dat je er nog zo’n 150 klimmers bij op kunt tellen die hun klim vanuit Tibet zijn gestart.

Goed weer tijdens het klimseizoen

De reden dat de cijfers nu naar buiten worden gebracht, is omdat het klimseizoen inmiddels ten einde loopt. In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen. Datzelfde weer zat trouwens de afgelopen tijd behoorlijk mee. Zo was er bijvoorbeeld een periode van 13 tot en met 24 mei waarin het weer onveranderlijk goed bleef. In die elf dagen lukte het klimmers uit 39 verschillende landen om de top te bereiken.

In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen

De eerste groep op 13 mei was een team van Sherpa’s en gidsen, die de touwen langs de route checken. In totaal bereikten 511 mannen en 52 vrouwen de top, waaronder 18 vrouwen uit Nepal zelf. Er waren helaas ook vijf doden te betreuren.

Populariteit van bergbeklimmen stijgt

Nu steeds meer mensen de top van de Mount Everest bereiken, moet je wat anders verzinnen om op te vallen. Zo werd er dit jaar een pakketje met $50.000 in Cryptomunten achtergelaten op de top. Het bleek een publiciteitsstunt, maar het is mij niet bekend of andere klimmers het geld inmiddels hebben gevonden en mee naar beneden hebben genomen.

Record na record

De Mount Everest heeft sowieso altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op klimmers uit de hele wereld. Sinds de eerste (gedocumenteerde) klim in 1953 van Tenzing Norgay en Edmund Hillary hebben zo’n 6000 mensen op de top gestaan. De verwachting is dus ook dat het record van 2018 alweer snel gebroken gaat worden.
Er is trouwens nog een bijzonder record te melden: deze man stond al 22 keer op de top! En dit stel maakte hun trouwfoto’s op de hoogste berg van de wereld.

Bron: Teton Gravity
Foto: Pixabay


Lees hier meer artikelen over Mount Everest


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer