Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Recordaantal klimmers op de Mount Everest

Door Pauline van der Waal

Het Nepalese Ministerie van Toerisme heeft bekend gemaakt dat er in 2018 een nieuw record is gevestigd. Nog nooit was het aantal klimmers op de Mount Everest zo hoog als dit jaar. In totaal stonden er 563 mensen op de top. Tenminste, dat is het aantal dat bevestigd is vanuit Nepal. Geschat wordt dat je er nog zo’n 150 klimmers bij op kunt tellen die hun klim vanuit Tibet zijn gestart.

Goed weer tijdens het klimseizoen

De reden dat de cijfers nu naar buiten worden gebracht, is omdat het klimseizoen inmiddels ten einde loopt. In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen. Datzelfde weer zat trouwens de afgelopen tijd behoorlijk mee. Zo was er bijvoorbeeld een periode van 13 tot en met 24 mei waarin het weer onveranderlijk goed bleef. In die elf dagen lukte het klimmers uit 39 verschillende landen om de top te bereiken.

In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen

De eerste groep op 13 mei was een team van Sherpa’s en gidsen, die de touwen langs de route checken. In totaal bereikten 511 mannen en 52 vrouwen de top, waaronder 18 vrouwen uit Nepal zelf. Er waren helaas ook vijf doden te betreuren.

Populariteit van bergbeklimmen stijgt

Nu steeds meer mensen de top van de Mount Everest bereiken, moet je wat anders verzinnen om op te vallen. Zo werd er dit jaar een pakketje met $50.000 in Cryptomunten achtergelaten op de top. Het bleek een publiciteitsstunt, maar het is mij niet bekend of andere klimmers het geld inmiddels hebben gevonden en mee naar beneden hebben genomen.

Record na record

De Mount Everest heeft sowieso altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op klimmers uit de hele wereld. Sinds de eerste (gedocumenteerde) klim in 1953 van Tenzing Norgay en Edmund Hillary hebben zo’n 6000 mensen op de top gestaan. De verwachting is dus ook dat het record van 2018 alweer snel gebroken gaat worden.
Er is trouwens nog een bijzonder record te melden: deze man stond al 22 keer op de top! En dit stel maakte hun trouwfoto’s op de hoogste berg van de wereld.

Bron: Teton Gravity
Foto: Pixabay


Lees hier meer artikelen over Mount Everest


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer