Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Recordaantal klimmers op de Mount Everest

Door Pauline van der Waal

Het Nepalese Ministerie van Toerisme heeft bekend gemaakt dat er in 2018 een nieuw record is gevestigd. Nog nooit was het aantal klimmers op de Mount Everest zo hoog als dit jaar. In totaal stonden er 563 mensen op de top. Tenminste, dat is het aantal dat bevestigd is vanuit Nepal. Geschat wordt dat je er nog zo’n 150 klimmers bij op kunt tellen die hun klim vanuit Tibet zijn gestart.

Goed weer tijdens het klimseizoen

De reden dat de cijfers nu naar buiten worden gebracht, is omdat het klimseizoen inmiddels ten einde loopt. In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen. Datzelfde weer zat trouwens de afgelopen tijd behoorlijk mee. Zo was er bijvoorbeeld een periode van 13 tot en met 24 mei waarin het weer onveranderlijk goed bleef. In die elf dagen lukte het klimmers uit 39 verschillende landen om de top te bereiken.

In verband met het weer is het niet het gehele jaar mogelijk om de berg te beklimmen

De eerste groep op 13 mei was een team van Sherpa’s en gidsen, die de touwen langs de route checken. In totaal bereikten 511 mannen en 52 vrouwen de top, waaronder 18 vrouwen uit Nepal zelf. Er waren helaas ook vijf doden te betreuren.

Populariteit van bergbeklimmen stijgt

Nu steeds meer mensen de top van de Mount Everest bereiken, moet je wat anders verzinnen om op te vallen. Zo werd er dit jaar een pakketje met $50.000 in Cryptomunten achtergelaten op de top. Het bleek een publiciteitsstunt, maar het is mij niet bekend of andere klimmers het geld inmiddels hebben gevonden en mee naar beneden hebben genomen.

Record na record

De Mount Everest heeft sowieso altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op klimmers uit de hele wereld. Sinds de eerste (gedocumenteerde) klim in 1953 van Tenzing Norgay en Edmund Hillary hebben zo’n 6000 mensen op de top gestaan. De verwachting is dus ook dat het record van 2018 alweer snel gebroken gaat worden.
Er is trouwens nog een bijzonder record te melden: deze man stond al 22 keer op de top! En dit stel maakte hun trouwfoto’s op de hoogste berg van de wereld.

Bron: Teton Gravity
Foto: Pixabay


Lees hier meer artikelen over Mount Everest


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer