Neem vier klimfilms, ongeveer tweehonderd klimfanaten, een klim- / boulderhal – en je hebt een avondje Reel Rock Film Tour.

Een paar vragen

Omdat ik zelf in de Oostenrijkse bergen te vinden was, bezocht vriendlief – zelf beginnend maar zeer fanatiek boulderaar – de Reel Rock Film Tour – dertiende editie. Ik stelde hem een paar vragen.

Kaartje reel rock filmfestival en klimhal
Toegangskaartje en de locatie van die avond: klimhal Neoliet in Utrecht. Foto’s: Antoine de Schipper.

Hoe was de sfeer op Reel Rock?

Een klimhal zoals Neoliet is een fantastische locatie voor een filmbijeenkomst zoals deze! Er waren zo’n 200 man dus het zat behoorlijk vol. Je kon de schermen overal goed zien, ondanks deze grote opkomst. Door de open bar en gedimde sfeerverlichting voelde het knus en gezellig. Mensen waren ontspannen en keken met veel belangstelling & drankje in de hand naar de films. Er was overwegend jong, klim-minded publiek. 

Wat vond je van de vier films die gedraaid werden?

We startten met de zoektocht van Adam Ondra naar een ‘9A flash’ (voor het eerst klimmen en dan direct de top halen – 9A is een van de hoogste graden). We werden meegenomen in de fysieke en mentale voorbereiding. Adam viel niet alleen op door zijn klimkwaliteiten, maar met name door zijn bijna obsessieve drang naar het verleggen van grenzen.

Na de pauze werden we getrakteerd op Jordanië. Hmm, niet direct een land dat je snel associeert met klimmen… Cinematografisch werden we echter verwend met prachtige uitzichten en een bijzondere vriendschap tussen een Israëlische klimmer en een Jordaanse gids en nomade. In een land waar het toerisme sinds de Arabische Lente volledig is verdampt, probeert het duo een klimtrekpleister te maken.

Reel Rock Film Tour Festival klimhal Neoliet Utrecht presentatie
Vanuit verschillende posities kon je de schermen goed zien. Foto’s: Antoine de Schipper.

De derde film van de avond ging over snelklimmen (speed). Een relatief onbekende tak van het sportklimmen die straks deel uit zal maken van de Olympische allround medaille. Een redacteur van Reel Rock verplaatste zich voor deze gelegenheid van áchter naar vóór de camera. We gingen op reis naar de historie en achtergronden van de sport. 

In de laatste film van de avond nam een team van topklimmers ons mee naar het onherbergzame Antarctica. De film startte met de vlucht naar het gebied en het opzetten van het basiskamp. De verhaallijnen in de film splitsen zich vanaf dat moment overdag op in de duo’s die elk hun eigen uitdagingen in het gebied veroveren en de avonden waarin lief, leed en een verjaardag worden gedeeld. Dat alles in een witte achtergrond waarin de scherpe rotsketens omhoog schieten.

Wat vond je de leukste / mooiste film en waarom?

Moeilijk. Maar toch wel die van Adam Ondra. Was gewoon machtig om te zien hoe die voorbereiding in zijn werk gaat.

Reel Rock Film Tour Neoliet klimhal boulderhal
De sfeer was gezellig en de avond was druk bezocht. Foto’s: Antoine de Schipper.

Wat is je opgevallen aan het festival?

Dat juist de locatie en publiek voor de huiselijke sfeer zorgen. In de rij voor het toilet is geen probleem als je lekker met elkaar in gesprek bent over klimmen, avonturen en landschap.

Zou je er volgend jaar weer naartoe gaan en waarom?

Zeker, het zijn leuke films die je bekijkt in een leuke community op een sfeervolle plek. What’s not to like?

Over Reel Rock

Reel Rock is een reizend jaarlijks filmfestival dat elk jaar een nieuwe samenstelling van outdoor adventure films laat zien, geproduceerd door Sender Films en Big UP Productions

Dit jaar tourt de dertiende editie de wereld over met de slogan: ‘The worlds greatest rock climbing films’. De films worden nog vertoond tot eind maart en er wordt geëindigd in Rio de Janeiro, Brazilië.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer