Braces en meer op Podobrace.nlPodobrace

CO2-vergoeding wordt nu een vast onderdeel van de reissom bij een 13- tal reisorganisaties

Sinds een paar jaar wordt door een aantal touroperators bij het boeken van een reis al een keuze aangeboden: Wilt u CO2 uitstoot helpen verminderen?”, waarbij klanten vrijwillig een bedrag kunnen afstaan, maar nu blijkt dat niemand dit doet. Uit onderzoek bleek dat in 2016 slechts één op de achthonderd vakantiegangers bereid was om vrijwillig te betalen hiervoor en dat het bij klanten het (schadelijke) effect van vliegen helemaal niet echt leeft en hier moet nu iets aan gedaan worden.

travelmap

De branche organisatie ANVR vindt nu dat een vrijwillige bijdrage niet blijkt te werken en dus gaat een 13-tal reisorganisaties voortaan standaard een vergoeding in hun reissom doorbelasten van circa 5 euro per klant. Het gaat hier vooral om aanbieders van avontuurlijke verre reizen, waarbij de touroperator nu dus het bedrag van circa 5 euro voor eigen rekening moet nemen. Dit gaat van de winst af en wordt afgedragen.

13 Reisorganisaties gaan voortaan een vergoeding afdragen ter compensatie van Co-2 uitstoot

“Reisorganisaties zijn al jaren bezig met verduurzamen. Naast de vergoeding helpen touroperators hun reizigers ook met adviezen over milieubewuste keuzes”, aldus een woordvoerster van ANVR. De bedoeling van het ANVR is in de eerste plaats om de CO2 uitstoot te neutraliseren door middel van deze vergoeding; maar uiteindelijk wil de branche actief meewerken aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Hoe de bijdrage berekend wordt:

fotocredits: greenkey.nl

De brancheorganisatie ANVR heeft nu een sommetje ontwikkeld waarbij gekeken wordt naar CO2-uitstoot van de vlucht, het verblijf en de extra vakantieactiviteiten tijdens de reis. Aan de hand hiervan wordt de vergoeding bepaald die de reisorganisatie zal moeten afdragen, en zal varieeren van gemiddeld 5 euro tot aan een paar tientjes, vooral afhankelijk van de vlucht.

 

Vliegen neemt maar liefst 55% van de CO2-reisvoetafdruk voor zijn rekening

Van de vakantiereizen is 20 procent een vliegreis, maar het vliegen neemt maar liefst 55 procent van de ‘CO2-reisvoetafdruk’ voor zijn rekening. Door een bijdrage nu standaard te maken in de reissom hoopt men op lange termijn CO2 uitstoot te kunnen verminderen.

Het compensatiegeld gaat naar een Zwitserse milieuorganisatie, de South Pole Group. Die voert diverse projecten uit om CO2-uitstoot te verminderen. Een voorbeeld is het ontwikkelen van energiezuinige kooktoestellen in Ghana, die 25 procent minder houtskool gebruiken, projecten met zonne-energie in Thailand, bomen planten in gekapte gebieden, bescherming van bossen, windmolens bouwen etc.

Zelf een bijdrage leveren door middel van “greenseat” ?

Wil je berekenen wat jouw betekend voor CO2 uitstoot, voor alle soorten vervoersmiddelen of wil je meer weten over zogenoemde Green Seats, en projecten voor duurzaamheid? ga dan naar de website  green seat


Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook:

 • Eet geen Dierendag
  4 oktober: Eet geen Dierendag
  Eet geen Dierendag Door: Edwin...
 • Volg jij deze unieke expeditie naar Antarctica al?
  Clean2Antarctica Door: Ilonne Bongers De afgelopen weken...
 • Nieuw-Zeeland
  Wildkamperen in Nieuw-Zeeland moet echt duurzamer!
  Nieuw-Zeeland gaat Wildkamperen reguleren Overtoerisme is...
 • Overtourism
  Overtourism: is reizen voor jou het nieuwe roken?
  Onze reisvoetafdruk Als Mountainreporters hebben wij...

 

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here