Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

In 2018 worden er weer zo’n twee miljoen bezoekers verwacht op IJsland. Ongekende aantallen voor lege rustige natuurbestemming als IJsland. Mountainreporter Sandra maakte een “roadtrip” langs een aantal van de bekende hotspots en vertelt jou waarom IJsland echt zo de moeite waard is als de aantallen bezoekers doen vermoeden!

Natuur & landschap

De vulkanen van IJsland hebben gezorgd voor een bijzonder en uniek landschap: nergens vind je zo’n diversiteit aan kleuren, stenen, rotsen, mossen en soms zelfs bizar (maan)landschap als op IJsland! Bij elke bocht in de weg lijkt het landschap weer mee te veranderen en bevindt je je weer ineens in een heel andere omgeving: van zwarte lavavelden tot aan groene mossige heide.

De golden Circle – de top 3 hotspot van IJsland

geisers
een geiser- selfie  , eigen foto van sandra

Golden Circle: Deze cirkel van bezienswaardigheden is het meest bezocht op IJsland: de Geysir en Strokkur geisers waar je zo ongeveer elke acht minuten de enorme spuitende geiser kunt zien. De immens grote waterval Gulfoss: een schitterende plek! En tot slot het nationale park: Thingvellir. Omdat deze highlights vanuit Reykjavik per dagexcursie goed bereikbaar zijn worden ze dus door bijna alle toeristen bezocht, in combinatie met de Blue lagoon. Maar ondanks de drukte zeg ik: ga ze wel zien! Het is echt de moeite waard.

Heb je meer tijd dan alleen de korte Golden Circle rondreis; dan zetten we graag wat hotspots op een rijtje

Thingvellir Nationaal Park

In dit nationale park schuren twee platen van continenten tegen elkaar op een zogenaamde breuklijn. En het bijzondere is dat je daar tussen kunt snorkelen en duiken! Thingvellir heeft prachtige wandelingen een rijke historie: hier zat het IJslandse parlement. Alles over dit park kun je lezen in mijn artikel wandelen en snorkelen bij twee continenten

foto tessaquin
De kleuren van IJsland. Foto Tessaquin

Het fjord Hornafjörður

Vanuit Selfoss rijd je via Route 1 naar het fjord Hornafjörður (richting Hofn). Hier ligt het prachtige natuurgebied wat je ofwel zelf, of met een gids kunt bezoeken. Tip: Glacier Journey organiseert tours op sneeuwmobiels langs gletsjerlagunes en ijsgrotten. Bezoek ook per boot de zeehondenkolonies in de baai van Hornafjörður. Vanuit Hornafjörður heb je ook toegang tot het Nationale Park Vatnajökull, een natuurgebied waar het mysterieuze blauwe ijs te zien is.

Nergens vindt je zoveel natuurgebied en bijzondere landschappen bij elkaar als op IJsland

Het meer Mývatn

Het meer van Myvatn ligt in een vulkanisch actief gebied. Het water wordt verwarmd door ondergrondse warmtebronnen en zal daardoor in de winter nooit helemaal dichtvriezen. Dit maakt de oevers een ideale plek voor allerlei planten. Mývatn is hierdoor een paradijs voor vogelliefhebbers en rustzoekers. Hier kun je nog struinen zonder mensen tegen te komen.

Imguur.com
basalt keien en watervallen , foto Imguur.com

Het Noorderlicht

Gelegen net onder de poolcirkel, met de beroemde “zomernachtzon” waarop het 24 uur lang niet donker wordt in de zomer en donkere winterdagen waarop het bijna niet licht wordt. Gek genoeg zou je denken dat het er altijd super koud is, maar dat valt nog best wel mee: IJsland kent hele milde winters.

foto van coolbiere
IJsland , noorderlicht, foto Coolbiere

Uniek aan de donkere winters is natuurlijk het bucketlist fenomeen: het Noorderlicht! Je kans om dit te zien wordt in het donkere seizoen vergroot. Helaas is het mij in april niet gelukt om het Noorderlicht te zien. Ondanks een voorspelling van uitstekende vooruitzichten gooide bewolking elke avond roet in het eten. Het blijft een natuurverschijnsel waarbij alle omstandigheden moeten kloppen, dus wees daarop voorbereid.

outdoor photos.com
IJsland, foto outdoor photos.com

Blue lagoon en andere heetwaterbronnen

De meest bekende lagune is natuurlijk de Blue Lagoon, maar minstens net zo bijzonder zijn de baden in het Noorden bij Myvatn en de veel minder bekende (maar oudste van IJsland): de Secret Lagoon. De Blue Lagoon is prachtig, helder blauw en wit, maar erg druk. Juist daarom kan het leuk zijn om ook een van de andere lagunes te bezoeken. In deze baden kun je heerlijk dobberen en ervaren hoe leuk het is om in de stomende warmwaterbronnen te liggen terwijl het buiten ijskoud is.

Ijsklimmen, gletsjerwandelen, duiken tussen twee continenten, paardrijden of walvissen spotten.. wat ga jij doen?

Landschap & outdoor activiteiten

Van hooglanden, tot mossige lavavelden, hoge fjorden in het noordwesten, gletsjers en kloven… Je zult niet geloven hoeveel verschillende landschappen er in IJsland te vinden zijn. Hierdoor is het geschikt voor bijna veel outdoor belevenissen zoals ijsklimmen, kajakken, paardrijden, surfen, walvissen spotten, hiken, sneeuwmobiel rijden en gletsjerwandelingen. Wil je echt iets unieks? Check dan het artikel over snorkelen tussen twee continenten.

ijslandse paarden
ijslandse paarden

Watervallen op IJsland

Alleen voor de watervallen al zou je een bezoek aan IJsland moeten brengen. Ze zijn er in alle soorten en maten en sommigen zijn echt adembenemend mooi! Omdat het er teveel zijn om in dit artikel te noemen schreven we eerder al een uitgebreide blog over de vijf mooiste: 5 waanzinnige watervallen in IJsland

Meer over IJsland: waarom je nu naar IJsland moet

Beste reistijd

De beste reistijd voor IJsland zijn de maanden mei en september. Het weer is dan mooi en nog net geen hoogseizoen.  Van december t/m april ligt op IJsland een dik pak sneeuw. Ik reisde half april en had geluk, de sneeuw wat net een paar dagen gesmolten. Ik raad je wel aan om het eiland zonder sneeuw te zien vanwege de prachtige kleuren van het landschap.

Het toerisme komt vanaf april op gang, wanneer de dagen wat langer worden en het zonnetje tevoorschijn komt. In de zomer wordt het meestal niet warmer dan 17°C. Ondanks de sneeuw is het binnenland goed toegankelijk voor auto’s met goede banden. Reserveer slaapplekken liefst van tevoren. Juni t/m augustus zijn de drukste maanden op IJsland.


Lees hier alle artikelen over IJsland


Bewaren

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in