Reistips voor een avontuurlijke reis naar Zuid-Italië

Een reisverhaal van Manja Herrebrugh

Helemaal naar het puntje van de laars: Calabrië (Italië). Daar mocht ik naartoe, in september. En ik had zowaar nog een paar heerlijk zomerse dagen zo met de herfst in de startblokken hier in Nederland. Al snel kom ik erachter: eigenlijk is een verblijf in Calabrië een redelijk perfecte cocktail van vier goeden: prachtige natuur, idyllische stranden, interessante cultuur en heerlijk culinair genieten. Ik startte in het noorden. Ga je mee?

Olijfolie

Bij aankomst begint mijn avontuur met een portie cultuur en culinair genieten: uitleg over olijfolie (bij Agriturismo Le Farnie). Italiaanser kan niet, toch? Ik bewonder de frantioi – olijfpers – en kom ik kom meer te weten over het plukken van de olijven, het productieproces (extra verge / verge, blend, eensoortig). Bovendien zien we dat er vijgen gedroogd worden in de Calabrese zon en de typische rode pepers verbouwd worden. Ik proef een aantal heerlijke Altomontese gerechten (waar die vijgen en pepers zeker niet in ontbreken!).

Agriturismo Le Farnie. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Stukje olijfboom. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Vijgen drogen. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Vijgen drogen. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Olijfolie – de pers. En de typische Calabrese peper. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
De olijfolie! En fijne wijn uit de streek bij de lunch. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
De pepertjes, bereid op heerlijke wijze. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Noord-Calabrië – een stukje geschiedenis

Al die cultuur in Calabrië, waar komt die eigenlijk vandaan? Een kleine historische uitleg… In de oudheid vestigden de Grieken zich aan de kust en stichtten diverse kolonies – Sybaris als een van de grootste. Dat is de reden dat je tegenwoordig verschillende archeologische opgravingen kunt bezoeken. Hierna volgden allerlei andere overheersers die elk hun eigen sporen in het landschap hebben achtergelaten. Je kijkt je ogen uit… Byzantijnse kerkjes, Normandische kastelen…

Verder rukte in de 15e eeuw de Islam op in de Balkan, waardoor veel Grieks-Orthodoxe Albanezen naar Zuid-Italië trokken. In Calabrië mochten ze zich vestigen. Hierdoor vind je hier veel Albanese bergdorpjes. De ‘Arbarësh’ houden hun tradities en gebruiken in ere, waardoor je in de zomermaanden zomaar kunt belanden in een van hun folklorefeesten.

Altomonte

Volgende stop is het dorpje Altomonte, een middeleeuws dorpje tegen het natuurpark Il Pollino aan. Het heeft een prachtige kathedraal (kerk van Santa Maria della Consolazione) die ik van buiten en van binnen bewonder. Ik geniet van de fijne uitzichten die je vanaf het dorp hebt, over de vallei van de rivier de Esaro. Helaas laat ik ook mijn telefoon vallen op de mooie maar harde kinderkopjes. Het hele scherm ligt aan diggelen. Normaliter heerlijk, lekker offline op vakantie. Maar niet ideaal op dag één van een persreis.

De kathedraal in Altomonte, met daarnaast het oude klooster. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Lichtspel in de kathedraal. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Uitzicht vanaf en op Altomonte. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Zicht vanaf de kathedraal en lichtspel in het dorp. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Prachtige schilderingen in het klooster. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
De binnenplaats van het klooster. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Laino Castello

Heel veel tijd om ervan te balen heb ik niet, want we gaan al gauw door naar het volgende moois, het dorpje Laino Castello. Weer prachtige uitzichten, dit keer over de Valle del Fiume Lao (vallei van de rivier de Lao) én een ontmoeting met avonturiers Antonio en Margherita – die het bedrijf ‘River Tribe’ opgericht hebben. We worden vast lekker gemaakt met verhalen over de vallei en de prachtige rivier de Lao – waar wij de volgende dag met hen overheen gaan raften.. Ik kan niet wachten!

Laino Castello. En een voorproefje van Zuid-Calabrië… maar daarover in een volgend artikel meer. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Rotonda

Eten en overnachten doen we in Rotonda – een stadje net over de grens in de regio Basilicata. Het stadje is van alle markten thuis, blijkt. Ik vind er namelijk een nieuwe telefoon (ik heb nog nooit in zo’n klein winkeltje zo’n grote telefoon gekocht en dat gedaan met zoveel (Italiaanse) woorden) én, als ik en mijn reisgenoot – die wél Italiaans kan – thank god! – na dat telefoon-avontuur even op het terras van een barretje een biertje drinken, blijkt het centrale plein dé ontmoetingsplek van de inwoners.

Een heerlijk tafereel van fietsende en voetballende kindjes, oude mannetjes op bankjes en rokende jongeren speelt zich voor onze ogen af. Iedereen buiten, dat hebben ze hier wel begrepen. Leuk weetje: de inwoners van hier, de grens van regio Basilicata / Calabria, zeggen dat ze in Pollino wonen – en maken dus geen onderscheid tussen deze provincies. We eten uiteraard weer voortreffelijk en ik stort voldaan in slaap.

Voortreffelijk eten, we worden enorm verwend in Rotonda. foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Ik leer van alles. Dit is een ronde courgette.. zou je niet zeggen, toch? Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Na het eten was iedereen van het pleintje af en slapen. Mooi he, die glimmende steentjes! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Parco Nazionale del Pollino

Rotonda is een goede uitvalsbasis voor tripjes in het natuurgebied Parco Nazionale dell Pollino – en daar wil je naartoe! 200.000 Hectare groot is het, en daarmee het grootste beschermde natuurgebied in Italië. Een ideaal gebied om te wandelen, fietsen, kanoën, klimmen… wat niet, eigenlijk? Het grootste gedeelte van het park bestaat uit loofbomen die afgewisseld worden door pijnbomen. Je vindt er reeën, steenarenden, oehoes, de Apennijnse wolf en otters. Ik zou het hier wel een tijdje uithouden denk ik – het is nog relatief onontdekt – terwijl je dus wel hele toffe outdoor activiteiten kunt ondernemen!

Parco Nazionale del Pollino. Foto: River Tribe
Lieve hond van River Tribe laat de natuur zien. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Raften op de Lao

De Lao, waar we eerder van boven zicht op hadden, is een 29 kilometer lange rivier door dit mooie natuurgebied. Deze mag ik (een stukje) van dichtbij bekijken in een raftboot. Raften! Blijer kan je me bijna niet krijgen. Na de uitleg over hoe je je in zo’n boot moet gedragen én het inspirerende verhaal van de organisatie die ons meeneemt, River Tribe, kunnen we het water op. Hoe te gek is dit! Stroomversnellinkjes wisselen de rustige stukken af. Ik kijk mijn ogen uit, hier in de ‘Canyon del Lao’ met prachtige watervallen, rotsen, fossielen, glinsterende druppeltjes en wanden tot wel 300 meter hoog!

Er heerst een heerlijke vibe bij River Tribe. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Kantoor van River Tribe. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Margherita dall’ Oglio. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
River Tribe. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Duivelse raftinstructeur

Onze instructeur (Mefisto, met bijbehorende helm met horentjes) vertelt op poëtische wijze dat de stromende rivier een metafoor is voor het leven. Hij laat ons schrikken, maakt hier en daar een op-het-randje-grapje (die soms ook voor mij niet vertaald wordt uit het Italiaans…) en schreeuwt de peddel-aanwijzingen (of -bevelen.. LINKS! RECHTS!) boven het kletterende water uit. Op de stille stukken wil hij je bewust laten worden van het daar-zijn: ogen dicht en genieten maar. Nee, zo’n eigengereide raftinstructeur vergeet je niet snel meer – wat een ervaring is dit! Zo jammer dat het op een gegeven moment weer afgelopen is. Ik hoor dat River Tribe ook weekenden organiseert: raften – kamperen (en vuurtje stoken!) – raften. Voor alle leeftijden – ik denk meteen: dit is gaaf om met je puberkinderen te gaan doen. Tip van de dag!

Oefenen met drijven in het water. Brr. Best koud – maar zo leuk! Lekker buitenspelen. Foto: River Tribe
Dit is ZO LEUK – kan je het zien? Foto: River Tribe
Raften in de prachtige omgeving van de Lao, Noord-Calabrië. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Groepsfoto onder een prachtige waterval. Foto: River Tribe
Dit ben ik, aan het genieten van de vibe bij River Tribe. Eigen foto, gemaakt door een van mijn fijne reisgenoten.

Culinair lekker

Hierna kunnen we zowaar de ‘lichte lunch’ wél op. Dit is uitzonderlijk. Ik weet oprecht niet waar al die petieterige Italianen al dat eten laten. Ik moet me bij elke gang voornemen om van elk gerecht maar een klein beetje te proeven (wat soms bijna tot ruzie leidt, of in ieder geval een opgetrokken wenkbrauw) – maar anders háál ik de laatste gang niet eens! Terwijl alles zo. ontzettend. lekker. is. De mensen zijn hier super gastvrij – het laatste wat ik wil doen is ze beledigen door iets niet op te eten. Ha en ik ben al niet zo’n grote eter.. Ik denk dat dé oplossing dus is: bewegen! Lekker in die mooie natuur gaan wandelen / kajakken / raften / klimmen!

Sja, de kleding moet even drogen! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Wijn in een soort theepot. Ik kijk mijn ogen uit hier. Heerlijke wijn, overigens! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Mijn reis gaat verder naar het zuiden – daar zie ik turkoois water, ansichtkaart-strandjes, zicht op Sicilië, een vulkaan en een megasteen. Het vervolg van mijn reis lees je in dit reisverslag.

Nuttige informatie

  • Voor actieve reizen in Italië kun je hier een kijkje nemen: www.reizeninitalie.nl. Voorbeeldje van een gloednieuwe reis is bijvoorbeeld hier te vinden!
  • Voor rondreizen, vakantiehuizen of vakanties Italië moet je hier zijn: www.enotria.nl – tevens organisator van mijn reis.
  • River Tribe verraste mij enorm met een fijne internationale én regionale vibe en buitenliefhebberij in hart en nieren. Hun ontstaansverhaal is prachtig – ze maakten van een vuilnisbelt een paradijsje waar iedereen zichzelf kan zijn. Check www.rivertribe.it!

Lees hier alle verhalen over Reizen naar Italië


!
Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer