Wie denkt dat een wintervakantie in Noorwegen alleen maar om skiën draait, heeft het mis! Rond Herangtunet Mountain Lodge ontdek je een verrassend afwisselende mix van buitenactiviteiten, midden in een sprookjesachtig decor van besneeuwde bossen, bevroren meren en stille berglandschappen.

Pauline en Peter verbleven een week in deze sfeervolle lodge in Valdres, vlakbij Jotunheimen National Park, en ontdekten hoe veelzijdig én avontuurlijk de Noorse winter kan zijn.

Meer weten over de Herangtunet Mountain Lodge

De sfeervolle en authentieke Herangtunet Mountain Lodge

Sneeuwschoenwandelen dwars door de sneeuw

In zo’n omgeving wil je de pracht en de stilte natuurlijk optimaal in je opnemen. Een van de meest laagdrempelige en tegelijkertijd mooie manieren daarvoor is een sneeuwschoenwandeling. Perfect: want ook als je nog nooit de sneeuwschoenen hebt ondergebonden, dan kun je al snel op pad.

Wij gingen mee met gids Maj-Britt van Beito Aktiv, die niet alleen de weg kent, maar ook vol verhalen zit over de natuur en sporen in de sneeuw. Vanuit Beitostølen (20 minuten rijden vanaf de lodge) pakten we eerst de stoeltjeslift omhoog. Ideaal, want zo begin je direct boven de boomgrens met een fenomenaal uitzicht over de vallei en het bevroren meer.

De wandeling was gevarieerd: deels over paden, deels dwars door het bos waar de sneeuw nog lekker diep lag. Het was al begin april, dus op de top begon de sneeuw langzaam te verdwijnen. Maar dat gaf juist een ruig, bijna desolaat karakter aan de tocht.

Belangrijk om te weten: de route wordt desgewenst aangepast aan je tempo en niveau, zodat je zowel een heerlijke rustige wandeling kunt maken, als ook eentje die flink wat vraagt van je uithoudingsvermogen. Heb je meer ervaring of ga je liever zelf op pad? Dat kan natuurlijk ook, er zijn genoeg routes en gemarkeerde paden. en dat is precies wat dit zo toegankelijk maakt: of je nu vooral wilt genieten van de rust, of juist zin hebt om flink door te stappen, de gids stemt het af op wat jij zoekt.

Met sneeuwschoenen door het bos bij Beitostølen

Op de hondenslee met je eigen husky’s!

Nog nooit eerder op een hondenslee gestaan, en dan meteen zélf sturen? Dat dachten wij ook. Toch is dat precies wat je bij Beito Husky Tours mag doen. Na een korte maar duidelijke instructie stonden we tussen de honden, die enthousiast stonden te springen om te mogen vertrekken. En geloof ons: zodra de rem losgaat, is er geen houden meer aan.

We zaten met z’n tweeën op een slee: één zittend, camera in de aanslag, en de ander staand achterop, als musher. Best spannend, want jij bent degene die stuurt, afremt en oplet of de tuigjes van de honden nog goed zitten. Bergop stap je af om de honden te helpen duwen, en bergaf is het zaak om goed te remmen zodat je niet bovenop ze belandt. Maar het went sneller dan je denkt, en al gauw voel je je onderdeel van het team.

De tocht ging dit keer over uitgestrekte vlaktes richting het Bygdin Hotel en het Vinstremeer, met een waanzinnig uitzicht op de omgeving rondom. Halverwege stopten we voor een welverdiende pauze, met warme drank en koek, terwijl de honden heerlijk in de sneeuw rolden om af te koelen. Voor ons was dit zeker één van de hoogtepunten van onze reis!

Tip: breng tijdens je verblijf minstens een keer een bezoek aan het Bygdin hotel, vanwege de mooie ligging en de oude stijl die het uitstraalt. Bestel er dan de wafels met bruine kaas, lekker!

Te paard door een wit sprookje

Dierenliefhebbers zitten goed in deze regio, want je kunt hier ook prachtig paardrijden. Natuurlijk kan dat jaarrond, maar in de sneeuw is wat ons betreft wel extra bijzonder, dat maak je in Nederland niet snel mee. Juist daarom wilde Pauline – enthousiast ruiter – dit dolgraag in Noorwegen beleven, en Myhre Gård in Skammestein bleek de perfecte plek op een kwartiertje vanaf Herangtunet. Hier organiseren ze het hele jaar door prachtige ritten, maar in de winter krijgt alles een magisch laagje.

Ter plekke maken we kennis met eigenaresse Grete en de Nederlandse Christa, die hier een aantal maanden de ritten begeleid. We krijgen onze paarden toegewezen en we vertrokken in een klein groepje door het bos, waar de sneeuw nog kraakte onder de hoeven. Halverwege hielden we pauze op een open plek. De paarden kregen wat hooi, wij staken een kampvuurtje aan, warmden onze handen aan een beker drinken en deelden koekjes met elkaar.

Daarna reden we weer terug, in alle rust, met uitzicht op de besneeuwde heuvels. Het tempo van deze rit lag relatief laag (al zaten er zeker stukken galop in), dus je hoeft geen ervaren ruiter te zijn om mee te doen. Ga je liever voor een gevorderdenrit, dan kan dat natuurlijk ook, want er is een breed aanbod. In de zomermaanden kun je zelfs meerdaagse tochten maken en vooraf en achteraf bij Herangtunet Mountain Lodge verblijven.

Hou er rekening mee dat een losse tocht vaak nog wel last-minute gepland kan worden, maar heb je plannen voor een of meerdere dagtochten? Dan is vooraf boeken absoluut aanbevolen, zodat je zeker weet dat de rit en het paard van jouw wensen nog beschikbaar is.

Hartje winter paardrijden. Foto: Myrne Gard
Tijdens onze rit ligt er wat minder sneeuw, maar dat maakt de rit zeker niet minder leuk

Cross-country skiën voor beginners én gevorderden

Let op, want we gaan een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen! Cross-country skiën (of langlaufen, zoals wij het in Nederland vaak noemen) heeft bij ons namelijk niet de meest flitsende reputatie. Maar dat is écht onterecht! In Noorwegen is dit dé manier om actief de natuur in te gaan, en geloof ons: het is veel leuker, uitdagender én mooier dan je denkt.

Omdat wij -net als de meeste Nederlanders- weinig ervaring hadden, volgden we een introductieles bij Beito Aktiv. Een aanrader, want hoewel je snel vooruit komt, is de techniek zeker niet vanzelfsprekend. Onze instructeur Terje, tevens eigenaar van de skischool, legde helder uit hoe je het beste glijdt, afzet en bochten maakt. “Ik geef je de handvatten,” zei hij, “de rest is gewoon kilometers maken.” En zo is het. Want terwijl je spieren flink aan het werk zijn, glijd je door een stil, wit landschap, tussen de bossen en langs open vlaktes. Inspannend, maar tegelijk enorm ontspannend. Een perfecte combi van buiten zijn, sportiviteit en puur Noors wintergevoel.

Later in de week gingen we nog een stapje verder met een tocht op fjellski’s: een kruising tussen langlauf- en tourski’s. Hiermee kun je ook buiten de loipes gaan en echt het terrein in: een unieke ervaring voor wie van avontuur houdt.

We krijgen de eerste cross country ski-beginselen bijgebracht

Fakkels, belletjes en een warme deken in de arrenslee

Een van de meest romantische ervaringen van onze reis was zonder twijfel de arrensleetocht van Fjellrittet, ook op een kwartier van de lodge. Toen het langzaamaan donker werd stapten we in de slee, heerlijk onder een warme deken. Alleen het geluid de paarden, het zachte geknisper van de sneeuw en het getingel van de belletjes doorbraken de stilte. Die belletjes hadden trouwens vroeger een functie: op de smalle bergpaden konden twee koetsen elkaar niet passeren, dus met het geluid wist je of er iemand aankwam.

Onze koetsier is gehuld in een oude en enorm warme bontjas en vertelt onderweg enthousiast over dit soort tradities. Halverwege stopten we even voor een warm drankje, terwijl de paard pauzeerden in de sneeuw. Het wordt nu echt donker, en hij steekt de fakkels aan de zijkant van de slee aan voor de terugweg.

Skiën in Beitostølen: compact en verrassend veelzijdig

Beitostølen is misschien geen mega-skigebied, maar juist dat maakt het heerlijk ontspannen. Met meerdere stoeltjes- en sleepliften, brede pistes en een relaxte sfeer is het perfect voor een dagje skiën zonder drukte. Bij Skistua – het knusse restaurant aan de piste – kun je tussendoor even opwarmen met iets lekkers.

Wat niet iedereen weet: met je skipas voor Beitostølen mag je ook de pistes op van Raudalen Alpinsenter, aan de overkant van de vallei. Dit kleinere maar pittigere gebied biedt rode en zwarte afdalingen, en is ideaal voor wie nét wat meer uitdaging zoekt.

Een fijne afwisseling dus: eerst lekker cruisen op de brede pistes van Beitostølen, daarna de benen testen in Raudalen. En dat alles binnen tien minuten van elkaar, met een gratis skibus die op en neer rijdt.

Op de pistes van Beitostølen

Meer pistes en afwisseling in Hemsedal

Zin in een dagje skiën met wat meer uitdaging? Vanuit Herangtunet rijd je in ongeveer anderhalf uur naar Hemsedal, het grootste skigebied van Zuid-Noorwegen. Dit grotere skigebied biedt in totaal 20 liften en 51 pistes, variërend van brede, blauwe hellingen tot rode en zwarte afdalingen. Perfect voor wie net wat meer variatie zoekt dan in Beitostølen.

Hemsedal is modern en goed georganiseerd, met meerdere restaurants op de berg, funparken, en zelfs mogelijkheden voor avond- en off-piste skiën. Ideaal dus als je een dagje wat verder op pad wilt en de benen écht aan het werk wilt zetten.

Het draait niet alléén maar om skiën, maar het kan wel goed in de regio!

Meer winterse avonturen met Beito Aktiv

Naast de activiteiten die we hebben gedaan, kun je bij Beito Aktiv nog meer beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van snowraften? In een opblaasbare raft glijd je met hoge snelheid over speciaal geprepareerde sneeuwbanen naar beneden, een adrenalinekick voor jong en oud. Of airboarden: liggend op een opblaasbaar board zoef je hoofd eerst de berg af, terwijl je door gewichtsverplaatsing stuurt.

Liefhebbers van ijsvissen kunnen onder begeleiding van een gids hun geluk beproeven op een bevroren meer, omgeven door de serene stilte van het winterlandschap. Meer informatie over het volledige aanbod is te vinden op de website van Beito Aktiv.

Met onze sneeuwschoenen op de top met weer een mooi uitzicht

Met fjellski’s buiten de gebaande paden

Een van de leukste dingen die we deden, was op pad gaan met fjellski’s. Dat lijkt een beetje op langlaufen, maar dan met bredere ski’s en meer grip, waardoor je niet alleen op de loipes hoeft te blijven. Sterker nog: juist het feit dat je de natuur in kunt, buiten de vaste routes, maakt dit zo bijzonder. Wij begonnen eerst nog even op de loipe om te wennen, maar gingen al snel het terrein in, richting de bergen bij Jotunheimen National Park.

Je staat met deze ski’s ook wat stabieler dan op cross country ski’s, al zijn we echt nog beginners. En ja, ook met deze ski’s onder kun je vallen, al hebben we daarom de grootste lol. Bovendien wat ons betreft geen betere manier om sneeuw te verkennen.

Het eerste stuk volgen we het spoor, daarna gaan we echt ‘cross country’ met onze fjellski’s

Noorderlicht spotten vanaf het terras

We hadden geluk: tijdens ons verblijf was de noorderlichtactiviteit hoog. En het mooie is, je hoeft er hier niet ver voor te reizen. Vanaf het terrein van Herangtunet Mountain Lodge -en vooral vanaf de veranda die precies richting het noorden uitkijkt- heb je bij heldere hemel kans op een spectaculair schouwspel.

Wij zagen felgroene sluiers aan de hemel, met hier en daar zelfs knalroze flarden. Met het blote oog al indrukwekkend, maar via je camera of telefoon kwam het noorderlicht nog intenser tot leven.

Zo bijzonder: het Noorderlicht!

Langs de rand van Jotunheimen in de winter

Vanuit onze lodge reden we meerdere malen richting Beitostølen, dat net ten zuiden van Jotunheimen National Park ligt. Vanaf daar kun je de weg vervolgen richting Bygdin hotel en na een korte stop aldaar (met de wafels met kaas!) nog wat verder door te rijden.

Het uitzicht is fantastisch en je ziet de bergen van Jotunheimen al liggen. Je bent nog niet in het nationale park, maar je kunt op verschillende plekken je auto parkeren en gaan (sneeuwschoen)wandelen of je ski’s onderbinden.

Let op: de weg is in de winter dicht, en ook later kan hij bij harde wind opnieuw tijdelijk afgesloten worden. Is ‘ie open, grijp dan zeker je kans, want het is er waanzinnig mooi!

De weg voorbij Bygdin hotel

Winterrust en stilte in Langsua

Hoewel wij Langsua National Park zelf niet bezochten, is het zeker de moeite waard voor een winterse ontdekkingstocht. Dit rustige en relatief onbekende park ligt ten zuiden van Jotunheimen en is ideaal voor wie de stilte zoekt.

In de winter kun je hier prachtige tochten maken op langlaufski’s of sneeuwschoenen, over glooiende heuvels en door oude dennenbossen. Je hebt er geen hoge toppen, maar juist de weidse uitzichten en het gevoel van alleen-op-de-wereld zijn maken het bijzonder. Bovendien zijn er meerdere toegankelijke startpunten, zoals Holsbru en Lenningen, waar je direct de natuur in kunt.

Nog wat prachtige uitzichten, want hier krijg je toch nooit genoeg van?

Wandelen direct vanuit de lodge

Je hoeft trouwens helemaal niet altijd de auto in voor een mooie wandeling. Rondom Herangtunet Mountain Lodge kun je zó vanuit de voordeur de natuur in stappen. Eén van de leukste tochten is die naar het uitkijkpunt direct achter de lodge: Lokjishovda. Het pad stijgt geleidelijk en slingert door het bos, en na wat klimmen sta je op een rots met uitzicht over het meer en de omliggende bergen. Reken op zo’n anderhalf uur voor het hele rondje, of wat langer als je blijft hangen op het uitzichtpunt (wat je zeker gaat doen).

Een andere mooie wandeling begint net aan de overkant van de brug, richting de waterval die daar verborgen ligt in het bos: Stampefossen. Je kunt er een korte wandeling van maken door alleen op en neer te gaan, of een langere route volgen die je dieper de heuvels in voert. Deze wandeling is zo’n 4.5 kilometer lang en staat aangegeven met de naam Lokjisskogen. Beide tochten zijn perfect voor een ochtend of middag in de frisse lucht, met het gevoel dat je midden in de wildernis bent. En dat op nog geen vijf minuten van je kamer.

Je wandeling begint direct bij de voordeur

Thuiskomen bij Herangtunet Mountain Lodge

Na een volle dag buiten in de sneeuw is er niets fijner dan thuiskomen in Herangtunet Mountain Lodge. Of je nu je kamer induikt om even op te warmen of neerploft in de gezellige lounge, het voelt altijd als een warm welkom. ’s Avonds schuif je aan in het sfeervolle restaurant voor een heerlijk diner, maar ook voor een drankje bij het haardvuur ben je er altijd welkom bij Nederlandse eigenaren Daniëlle en Dennis.

Heb je hulp nodig bij het kiezen of boeken van je activiteiten? Danielle staat voor je klaar. Ze werkt nauw samen met alle lokale aanbieders en weet precies wat wanneer mogelijk is. Of je nu twijfelt tussen fjellski’s of een huskytocht, of gewoon benieuwd bent wat goed past bij jouw reisgezelschap, zij helpt je graag verder.

Tip: geef op tijd aan wat je wilt doen, want populaire activiteiten zoals de hondenslee of het paardrijden kunnen op drukke dagen vol zitten.

Mountainreporters was here, en we komen heel graag weer terug!

Praktische informatie en boeken Herangtunet

Wij waren in Herangtunet aan het eind van het winterseizoen, van eind maart tot begin april. Een perfecte periode als je houdt van langere dagen, maar toch nog volop sneeuw en kans op het noorderlicht. Dit jaar voelden we de lente al een beetje aankomen, wat uitzonderlijk is: meestal blijft het tot ver in april winters wit. Toch kun je de hele winterperiode bij Herangtunet terecht. Met Kerst en Oud & Nieuw is het er extra sfeervol, en vanaf januari zijn de meeste buitenactiviteiten al volop mogelijk.

Herangtunet Mountain Lodge is het hele jaar door geopend. In de zomer is het minstens zo mooi, met volop wandel-, fiets- en wateractiviteiten in de natuur rondom. Wil je zelf zo’n bijzondere reis ervaren? Kijk dan voor beschikbaarheid, informatie en boekingen op de website.

Meer informatie en direct je verblijf boeken bij Herangtunet Mountain Lodge

Alle foto’s: Mountainreporters – Pauline van der Waal & Peter Ockeloen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.