Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Reisverslag Corsica. Mooie wandelingen op het Bavella Massief

Een reisverhaal van Ton Peters

Corsica, het mooie Franse eiland in de Middellandse Zee. Een pareltje met een fantastische afwisselende kustlijn van hagelwitte stranden, azuurblauwe baaien en enorme steile klippen. Het eiland waar de hele zomer de zon schijnt en zelden regen valt. Ideaal om te zwemmen, duiken of surfen. Maar Corsica is meer dan een waterparadijs. Ga je het binnenland in dan wordt je opgeslokt door oneindige dichte bossen. Slingerwegen voeren je hoog de bergen in waar grillige rotsen het landschap domineren en waar het klimaat en leven totaal anders is.

Notre-Dame-des-Neiges op de Col de Bavella

Ik heb Corsica inmiddels zes keer bezocht en wil je in dit reisverhaal meenemen naar het Bavella Massief. Dit massief bevindt zich in het zuidoosten van het eiland, in het achterland van de populaire regio Porto Vecchio. Hier rijzen de bergen loodrecht omhoog en raken de wolken. Het is een waar paradijs voor de outdoorliefhebber. We starten onze tocht in Porte Vecchio, rijden naar Nonza en gaan richting Solenzara weer terug naar de kust.

Hier rijzen de bergen loodrecht omhoog en raken de wolken

Vanuit Porto Vecchio komen we als eerste uit bij de Piscia di Gallo. Hier kun je een leuke kleine wandeling maken naar deze zestig meter hoge waterval. De route is heen en terug is een kilometer of vijf, loopt redelijk vlak en gaat alleen de laatste honderd meter steil naar beneden. Bij de parkeerplaats is een restaurantje.

De oudste kastanjeboom ter wereld

Wij rijden verder, passeren Zonza en volgen de D268 richting Solenzara. Na een paar kilometer kom je vlak langs een bijzonder natuurfenomeen: de oudste kastanjeboom ter wereld. Veel mensen rijden er aan voorbij want de locatie staat niet aangegeven. Deze boom en nog een aantal kleinere bevinden zich in de binnenbocht van deze locatie klik hier: ( > Google Maps < ).

De oudste kastanjeboom ter wereld

Col de Bavella

Daarna klimt de weg langs vergezichten over Alta Roca verder naar de 1218 meter hoge Col de Bavella. Hier kan het in de zomer druk zijn. Veel bezoekers stoppen hier even en maken een wandeling naar de zuidelijk gelegen Trou de la Bombe, een gat in de rotswand. Er is ook een restaurantje maar de diehards kiezen hier voor een wandeling aan de grillige noordzijde.

Topwandeling

Aan de noordzijde van de Bavellapas reizen de rotswanden loodrecht omhoog. Wij maakten hier een echte topwandeling van twaalf kilometer. De route staat ook beschreven als route 53 in de Rother Wanderführer. De wandeling is echt spectaculair maar ook pittig. Trek er gerust een volle dag voor uit en neem bij warm weer zeker drie liter drinkwater mee.

Vanaf de Bavella Pas volg je het met gele verfstrepen aangegeven pad links van het beeld “Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw”. Eerst daal je een beetje maar daarna gaat het stevig omhoog, echt klauterwerk. Op de eerste kam aangekomen zijn uitzichten al overweldigend. Daarna daal je weer een stukje af langs kettingen waarna je weer verder omhoog klimt.

Beneden aangekomen ga je linksaf en haak je aan op de beroemde GR20

Het hoogste punt van de wandeling is de Bocca Pargulu 1662+, hier word je omgeven door bergtoppen tot 2000 meter hoogte. Vanaf dit punt ga je links steil naar beneden over een slingerpad richting het dal. Beneden aangekomen ga je linksaf en haak je aan op de beroemde GR20. Na een kilometer of zeven redelijk vlak kom je weer terug bij de parkeerplaats. Over dit laatste stuk kom je bronnen tegen waar je water kunt pakken als je door je drie liter heen bent.

TIP: raadpleeg de zeer gedetailleerd online kaarten van Géoportal

De natuurlijke glijbanen van de Purcaraccia

De weg van de Col de Bavella richting Solenzara is spectaculair mooi. Hij slingert door bossen, mooie uitzichten en soms loslopende varkens, koeien of geiten op de weg. Er zijn in het Bavella Massief talloze beken met bekkens om in te zwemmen. De Purcaraccia springt er wel uit met zijn spectaculaire natuurlijke ‘glijbanen’. Deze ‘glijbanen’ zijn te voet binnen een uur te bereiken vanaf de Bocca di Larone Pas (> Google Maps <). Het eerste deel van de wandeling is vlak met erg mooie vergezichten. Het laatste stuk wordt wat meer klauteren maar uiteindelijk kom je uit bij de natuurlijke glijbanen. Een heerlijk afkoeling en een paradijs voor canyoning liefhebbers.

Op weg naar de Purcaraccia
De natuurlijke glijbanen van de Purcaraccia

Voor nog meer info over Corsica check andere reisverhalen op Mountainreporters of mijn website travelton.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer