Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

REISVERSLAG PORTUGAL | Escusa en de corkshacks in Alentejo

Door Manon Verijdt

Het is eind februari als ik vertrek naar Lissabon. Waar veel van mijn medepassagiers waarschijnlijk deze wereldstad gaan bezoeken, zal ik mijn tas pas uitpakken als ik bij de Spaanse grens zal aanbelanden. Ik ga nieuwe paden bewandelen in de provincie Alentejo en een duurzaam concept van accommodaties bezoeken, de corkshacks. De weg ernaartoe leg ik af per bus, om ook deze manier van transport in een tijd van duurzaamheid te ontdekken.

De busreis

Als de eerste zonnestralen van de dag op mijn gezicht vallen sluit ik mijn ogen. De komende 4 uur mag ik genieten van het Portugese landschap, maar gezien het vroege tijdstip probeer ik eerst nog wat slaap te pakken. Gelukkig zal het eerste deel van mijn reis zich in de stad afspelen, dus veel zal ik niet missen. Mijn keuze voor de bus is trouwens niet gebaseerd op gemak of tijd, maar juist op duurzaamheid en avontuur.

De reis van vandaag zal me van de torenhoge gebouwen in Lissabon naar de uitgestrekte landschappen in Nationaal Park Serra de São Mamede brengen. Hier ligt het kleine plaatsje Escusa waar ik de komende nachten zal verblijven, maar voordat het zover is mag ik eerst genieten van alle uitzichten vanachter dit raam. Zo verwonder ik me bijvoorbeeld al vrij snel over de hoeveelheid ooievaars die ik zie. Om de vijftig meter staan palen met nesten en stuk voor stuk zijn ze bezet. Mijn eerste bezoek aan de natuur van Portugal is al geslaagd zonder een voet buiten de stad te hebben gezet.

Een ooievaar op een paal
Eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters. Veel ooievaars onderweg door het platteland.

Escusa

Ook de dorpjes onderweg geven me een eerste inzicht in het plattelandse Portugese leven. Kinderkopjes, witte huizen en mandarijnenbomen zijn kernelementen die ik overal terug zie. Ondanks dat ik soms wegdommel (het was tenslotte een vroege ochtend) geniet ik met volle teugen van dit avontuur. Alle prachtige huisjes, de natuur en natuurlijk de schijnende zon zorgen er direct voor dat ik Portugal in mijn hart sluit. En ook al lijken de dorpjes nog zo veel op elkaar, voor mij heeft heeft het laatste dorpje van mijn reis vandaag de meeste charme; Escusa.

Witte huizen en smalle straatjes in Castelo de Vide
Eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters. Witte huizen en smalle straatjes in Castelo de Vide

Escusa is tevens de plek waar ik de komende drie nachten zal verblijven. Het van oorsprong Engelse stel Dewi en Clare hebben hier een jaar geleden twee ecolodges gebouwd, genaamd Corkshack Marvão, en als duurzaam-bewuste reizigster was ik hier ontzettend benieuwd naar.

de corkshack
Eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters. De corkshack in de zon

De corkshacks

De corkshacks zijn ecologisch verantwoorde gebouwen, welke gebouwd zijn met het lokaal geoogste materiaal kurk. Hiervoor wordt een kurkeik elke negen jaar opnieuw geoogst, waarbij de bast wordt verwijderd. De bast, bestaande uit kurk dus, wordt hierbij afgevoerd, verwerkt en gebruikt in allerlei producten, van isolatie tot handtassen. Het feit dat dit product oneindig geproduceerd kan worden van één boom én lokaal geoogst is zorgt voor een korte, duurzame keten.

Naast het fantastische design van het uiterlijk van de corkshack is ook de omgeving een plaatje om naar te kijken. Het uitzicht van beide accommodaties bevat een olijvengaard, koeienweide en de bergen van de Serra de São Mamede. Je kunt hiervan genieten als je aan tafel zit op je eigen veranda, maar ook vanuit je bed. Zo geniet je ook ’s ochtends vroeg van de warme gloed van de zon op de granieten rotsen. Luxe toch?

Inrichting

De accommodatie zelf is ingericht met een tweepersoonsbed, een kleine tafel met comfortabele minimalistische stoelen, een erg chique kitchenette en een prachtige badkamer met inloopdouche. Voor het gegeven oppervlak is er meer dan genoeg ruimte voor je dagelijkse bezigheden en het bereiden van je eigen eten. Daarnaast hebben Dewi en Clare ervoor gezorgd dat je je helemaal welkom voelt, door het aanbieden van lokale wijn, zelfgeproduceerde olijfolie en mandarijnen uit eigen tuin.

De omgeving

Zoals al eerder vermeld ligt Escusa in Nationaal Park Serra de São Mamede. Een grote bergketen, gevormd tijdens de vorming van het Pangea (supercontinent), zorgt hier voor een uniek landschap. Wandelen, fietsen of met de auto op stap zijn dan ook allemaal mogelijk en er zijn genoeg routes voorhanden. Hoewel je met Google Maps en de gegeven kaarten zelf een heel eind komt in de regio, raad ik het je aan ook eens met gids op pad te gaan in deze streek. Serra de São Mamede herbergt namelijk een rijke geschiedenis van zowel natuurlijke processen alsook cultuurhistorische ontwikkelingen.

Zelf heb ik deze kennis meester gemaakt door een tour te boeken bij José van Aquila Nidum. Deze lokale bioloog biedt verschillende pakketten aan, passende bij jou interesse. Hij bezit een schat aan kennis over zowel flora als fauna doordat zijn roots in dit gebied liggen, maar neemt je ook graag voor de sportievere tours mee op pad. Zo combineerde ik een wandeltocht met het vergaren van kennis over flora, fauna en lokale geschiedenis. De lokale kennis gaven hierbij een extra dimensie aan mijn reiservaring.

Uitzicht over het landschap en Escusa
Eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters. Uitkijkend over Escusa

Castelo de Vide en Castelo de Marvão

Natuurlijk heeft zelf op onderzoek uitgaan ook zijn charme. Zowel Noordelijk als Oostelijk van Escusa liggen bijvoorbeeld kastelen waar je zonder problemen zelf naar toe kunt. Het uit de 14e-eeuw afkomstige kasteel in Castelo de Vide is groter en uitgebreider dan die in Castelo de Marvão, waardoor deze sneller door het grote publiek bezocht zal worden. Zelf was ik echter meer gecharmeerd van het kleinschalige kasteel in Marvão.

Met maar enkele overgebleven inwoners was het in Marvão rustig en kon ik perfect genieten van de verre uitzichten over zowel Spanje als Portugal. De witte huizen en smalle straatjes tonen hierbij een uniek straatbeeld. Het is haast onwerkelijk dat midden op deze rots mensen leven en hebben geleefd.

Uitzicht over het landschap en de kasteeltuinen van Castelo de Marvão
Eigen foto: Manon Verijdt, Mountainreporters. Uitzicht over het landschap en de kasteeltuinen van Castelo de Marvão

Historie

Overal rondom Escusa is iets te ontdekken over de historie van het gebied. Ga op zoek naar de oude kalksteenovens, verdiep je in het ontstaan van het gebied of verwonder je over de historische paden en bruggen uit onder andere de Romeinse tijd. Mocht je nou ook bij de corkshacks willen verblijven, dan is je verblijf inclusief zwembad zodat jij je tijd ook ontspannen kan doorbrengen. Hoe je je tijd ook besteedt, geniet vooral van het onbekende en de prachtige omgeving.


LEES HIER DE TOP 100 REISVERHALEN VAN MOUNTAINREPORTERS


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer