Graubünden: outdoor in de bergen van Viamala

Een reisverhaal van Herman van Alfen | Fan van Zwitserland

Wat is er nou fijner dan genieten van een prachtige nazomer in de Zwitserse bergen? Ik kan niet veel bedenken en samen met mijn broer trek ik er eind september op uit om in Graubünden onontdekte parels te ontdekken. We beginnen met de regio Viamala, een prachtige outdoorbestemming.

Outdoorvakantie in de regio Viamala

In samenwerking met Zwitserland Toerisme en Viamala Tourismus gaan we proberen om in korte tijd deze regio beter te leren kennen, en dan vooral de outdoormogelijkheden te ontdekken. Mijn broer en ik delen dezelfde passie voor bergen en natuur, en zijn beiden gek op fotograferen. Opgetogen stappen we in de auto, de weersvoorspellingen zijn goed, dat wordt vast genieten!

Als we vroeg in de middag de Zwitserse grens passeren, nemen de bergen steeds hogere vormen aan. Na nog drie uur rijden met mooi uitzicht, rijden we het kanton Graubünden binnen. Einddoel van onze trip. Graubünden is het Oostelijkst gelegen en grootste kanton van Zwitserland. Het is het enige drietalige kanton. Men spreekt hier Duits, Reto-Romaans en Italiaans.

Viamala
De plaats Wergenstein. Foto: Herman van Alfen

Wergenstein in de regio Viamala

Onze trip begint in het dorpje Wergenstein. De weg ernaar toe, geeft ons een prachtige kijk op de omliggende bergen. Al slingerend rijden we tot 1489 meter hoogte. Wergenstein is een klein dorpje met maar 61 inwoners. We parkeren onze auto op het pleintje bij de kerk, vlakbij ons hotel Capricorns. In dit hotel bevindt zich ook een informatie centrum over het National park Beverin en over de capricorns oftewel de steenbok.

Natuurpark Beverin: thuis van de steenbokken

Natuurpark Beverin beslaat een oppervlakte van ruim 400 vierkante kilometer. Het letterlijke hoogtepunt van het park is de berg Piz Beverin van 2998 meter. En in dit gebied leven ook enkele honderden steenbokken. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Hotel Capricorns: prima uitvalsbasis voor actieve vakantiegangers

Voor het eten besluiten we op het terras te genieten van het prachtige uitzicht onder het genot van een drankje. Naast het terras is een grasveldje met heerlijke zitzakken en een hangmat en er staat ook een hottub. Ik kan me voorstellen dat je daar na een pittige wandeling prettig in kan bijkomen. Het hotel beschikt ook over een restaurant waar we besluiten om voor het 5 gangen menu te gaan. Van gang 1 tot en met 5 waren de gerechten heerlijk.

Het hotel wordt deze avond hoofdzakelijk bevolkt door wandelaars. Niet zo gek, hotel Capricorns is een prima uitvalsbasis voor actieve vakantiegangers. Na het eten besluiten we al vroeg ons bed op te zoeken, om goed uitgerust aan onze eerste wandelingen te kunnen beginnen.

Ritje met de Bus Alpin

De volgende dag word ik wakker terwijl het nog schemerig is, vanuit het raam van de kamer kunnen we genieten van de zonsopgang. Het belooft een mooie zomerse dag te worden met temperaturen van 20 graden en het is onbewolkt. We pakken vanaf het dorpsplein de Bus Alpin. De rit met het busje is prachtig, echt een aanrader. Vanuit Wergenstein gaat de weg slingerend hoger en hoger. We hebben een mooi uitzicht over het dal en omliggende bergen. Als het asfalt overgaat in een grindweg, zien we her en der murmultieren wegschieten.

Viamala
Met het openbaar vervoer kun je prima reizen in Viamala. Foto: Herman van Alfen

Alp Nordagn

Na een klein half uurtje zijn we op de plaats van bestemming. De bus stopt op de parkeerplaats Tguma op 2340 meter hoogte. We gaan te voet verder. De kosten voor de bus zijn tien Frank, je kunt ook met eigen vervoer omhoog, maar dan moet je tol betalen. Via de brede grindweg lopen we naar Alp Nordagn. Naast het pad zie ik een soort krokus, en lijkt het wel voorjaar. De weg daalt een klein beetje. Overal zien en horen we murmeltieren.

We boffen, ook al is het ver in september het is zelfs op ruim 2000 meter hoogte zo warm dat ik besluit om de pijpen van mijn broek er maar af te ritsen. Het zicht in deze tijd van het jaar is ook super, de bergen lijken zo dicht bij! Bij erg warm weer wil het nog wel eens heiig zijn maar nu is het mooi helder. Na een half uurtje lopen komen we bij Agrotourismus Alp Nurdagn, deze hut beschikt over een kleine keuken met regionale producten.

Viamala
Een van de vele murmeltieren of ook wel alpenmarmotten die we tegenkomen. Foto: Herman van Alfen
Viamala
De omgeving is prachtig. Foto: Herman van Alfen
Viamala
Kilometers wandelpad in Viamala. Foto: Herman van Alfen

Op zoek naar steenbokken

Voorbij de hut gaat een smal slingerend paadje richting de kale rotsachtige bergen, het terrein waar de steenbokken zich het liefst ophouden. We stoppen af en toe om door de verrekijker te turen of we ze kunnen ontdekken. Wat we wel zien zijn de vele roofvogels, waaronder de wouw en de valk. En continu zien we de alpenmarmotten, we hebben geluk dat het zo warm is want soms zijn ze in dit jaargetijde net begonnen aan hun winterslaap.

Na ruim een uur komen we bij Lai Pintg. Dit bergmeertje ligt aan de voet van de rotsen. Wat een fotogeniek plekje is dit en heerlijk rustig. We besluiten om nog een klein uurtje door te lopen, in de hoop dat we steenbokken kunnen spotten. Maar hoe we ook turen, ze blijven voor ons onzichtbaar. We gaan de zelfde weg terug naar de parkeerplaats, waar we in de ochtend uit de bus zijn gestapt. Ook al is dit de zelfde weg het is geen straf om dit in omgekeerde richting te lopen en we genieten van de omgeving.

Viamala
Het bergmeer Lai Pintg. Foto: Herman van Alfen
Viamala
Ook al zien we geen steenbokken, het is een prachtige wandeling. Foto: Herman van Alfen
Viamala
We wandelen weer richting Wergenstein. Foto: Herman van Alfen

Op de parkeerplaats volgen we de route naar Wergenstein, het eerste stuk gaat over een koeienpaadje en daarna steil door graslanden naar beneden, met continu een prachtig uitzicht. Na twee uur staan we weer op het dorpspleintje van Wergenstein. We hebben 6.45 uur gelopen en zeventien kilometer afgelegd, ook zijn we behoorlijk verkleurd door de zon. We voelen onze kuiten goed van het stijgen en dalen. Maar wat was het een prachtige tocht. Het is nu eind van de middag en gaan met onze auto op weg naar de volgende bestemming. Hotel Rofflaslucht.

De Rofflaschlucht

Na twintig minuten arriveren we op onze bestemming, het hotel ligt in de bocht van de doorgaande weg. Het hotel heeft de beschikking over negen eenvoudige kamers en is al vele generaties van dezelfde familie. De weg waaraan het hotel ligt was de enige weg die in deze omgeving over de Alpen naar Italië ging. Daarom was het toen al een rustplaats voor zowel mensen als dieren. Totdat de treinen in gebruik werden genomen, toen ging de klandizie achter uit. De toenmalige eigenaar werd in Amerika bij een bezoek aan de Niagara watervallen op een idee gebracht. Hij wilde de waterval die in de buurt van het hotel lag toegankelijk maken voor het publiek. Want tot die tijd was alleen het geluid van de waterval te horen.

Viamala
Het hotel bij de Rofflaschlucht. Foto: Herman van Alfen

De waterval blootleggen

In 1907 begonnen ze met de werkzaamheden aan de schlucht tot en met 1914. Rond de 8000 springladingen met explosieven waren er nodig om de schlucht toegankelijk te maken. De schlucht is tegenwoordig via de ingang van het hotel te bereiken. De entree bedraagt vier Zwitserse Frank, maar voor gasten van het hotel is het gratis. We nemen uiteraard meteen na aankomst een kijkje.

Het is mooi om te zien dat de Rijn onder andere hier ontstaat

De gehele geschiedenis van het hotel en de schlucht is te bekijken in een ruimte bij het hotel, vanaf hier gaat het naar buiten de schlucht in. Door middel van enkele galerieën en tunnels met mooie doorkijkjes komen we bij de waterval. Bij het hoogtepunt van de schlucht kan je zelfs onder de Rijn door lopen. Het is mooi om te zien dat de Rijn onder andere hier ontstaat, en er dus totaal anders uit ziet zoals wij de rivier in Nederland kennen. Na het bezoek aan de schlucht eten we in het restaurant van het hotel. Hotel Rofflaschlucht is geen super luxe vijfsterrenhotel, wij vinden het een charmant familiehotel op een unieke locatie.

Viamala
De Rofflaschlucht. Foto Herman van Alfen
Viamala
Foto: Herman van Alfen

De Viamala kloof

Zondagochtend gaat alweer vroeg de wekker en vervolgen we onze trip naar de volgende schlucht. Namelijk de Viamala. De Viamala kloof is omgeven door enorme rotswanden van wel 300 meter hoog. En slechts enkele meters breed. Door de kloof stroomt de achter-Rijn. Al sinds het begin van onze jaartelling is deze kloof een belangrijke toegang naar Italië. Viamala betekent slechte en boze weg. Tegenwoordig is de kloof na betaling van zes Zwitserse Frank voor volwassenen, en vier Frank voor kinderen, te bezoeken.

Vanaf de bodem hebben we een prachtig zicht op de gigantisch hoge rotswanden en de oude uit 1739 stammende brug. Indrukwekkend!

Door middel van 359 traptreden kunnen we tot de bodem van de schlucht afdalen. Vanaf de bodem hebben we een prachtig zicht op de gigantisch hoge rotswanden en de oude uit 1739 stammende brug. Indrukwekkend!

Sint Martinus kerk in Zillis: een cultureel uitstapje in Graubünden

Vanaf de Viamala gaan we met de auto naar Zillis. Zillis is vooral bekend door de Sint Martinus kerk met zijn beschilderde plafond. Het plafond is beschilderd rond 1100 en is nog mooi intact. Het plafond bestaat uit 153 vierkante panelen. Alle schilderingen laten een wereldbeeld uit de middeleeuwen zien met een platte wereld.

Op ongeveer 300 meter vanaf de kerk is een tentoonstelling over de plafondschilderingen te bezoeken. De kerk en de tentoonstelling en de kerk zijn gezamenlijk te bezoeken voor 5 frank. Het blijft voor ons een mysterie waarom er juist op deze plaats en in dit kleine dorpje zo’n kunstwerk is gemaakt. Het is voor ons een mooie afwisseling van alle inspanningen tijdens het hiken.

Viamala
We boffen met het mooie nazomerweer. Foto: Herman van Alfen
Viamala
Landschap in de regio Viamala. Foto: Herman van Alfen

De regio Viamala biedt wat ons betreft genoeg mogelijkheden voor een actieve vakantie in de Zwitserse bergen. Het ligt dichtbij Savognin en een combinatie van deze twee streken is een aanrader. Binnenkort lees je meer over onze activiteiten in Savognin.

Praktische informatie

Wil je meer informatie over de hotels waarin wij verbleven en de streek Viamala, bekijk dan deze websites:


Lees hier alle verhalen en artikelen over Reizen in Zwitserland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.