Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Van Karlovac en Rastoke naar de Plitvice meren!

Door Ilse Nijhof

T

wee weken geleden ben ik, reporter Ilse, in samenwerking met het Kroatisch persbureau op reis geweest naar Kroatië. Waar ik eerder naar de populaire kust ben geweest stond nu het iets minder bekende binnenland op het programma. Hier volgt alvast een kort verslag!

Karlovac

We vlogen met Croatia airlines vanaf Amsterdam naar Zagreb. Een directe vlucht die niet langer dan twee uur duurde. Na de landing op het moderne vliegveld van Zagreb was het eerste wat op het programma stond de stad Karlovac. Karlovac is in de 16e eeuw opgericht en werd voornamelijk gebruikt als een verdedigingsfort. Vandaar ook de zespuntige vorm. Tegenwoordig is het een industriestad die vooral bekend is van de bierbrouwerij Karlovačko, die sinds 2003 eigendom is van.. Heineken! De verdedigingsmuren zijn vrijwel allemaal gesloopt en de grachten om de stad zijn dicht gegooid maar hierdoor zijn er prachtige parken ontstaan en is het een heerlijke groene stad! In de stad komen meerdere rivieren samen, je kunt heerlijk langs de oevers struinen of do it like the Croatians, neem een duik in de schone rivier Korana!

Grootste bierfestival van Kroatië

In het oude centrum vind je nog vele 16e eeuwse kazernegebouwen waar de militairen onderdak hadden. Vergeet vooral niet door de straat Šetalište dr. Franje Tuđmana te wandelen, die dankzij de bomen aan weerszijden, een echt laantje vormt. Ook staan er mooie historische gebouwen en wordt hier eens per jaar het grootste bierfestival van Kroatië georganiseerd! Ik ben hier naar toe geweest en ik kan vertellen, als je in de buurt bent mag je dit zeker niet missen! Ten tijde van het festival trekt iedereen naar deze plek in de avonduren en ontpopt de stad zich tot een heerlijke, gezellige en levendige stad! Met natuurlijk genoeg tentjes waar je een flesje van het populaire Karlovačko kunt nuttigen.

Rastoke

Na Karlovac stond Rastoke in de gemeente Slunj op het programma. Oftewel; Plitvice in het klein. En je raadt het al, als je naar de Plitvice meren gaat moet je dit unieke watermolen dorp absoluut een bezoek brengen! Niet alleen ligt Rastoke op maar 30 minuten rijden van de Plitvice meren maar vind je in dit dorpje maar liefst 23 kleine en grote watervallen van de rivier Slunjčica. De mensen maakten gebruik van deze waterkracht als energiebron en bouwden molens. Naast deze molens bouwden ze hun huizen en zo is het dorpje ontstaan. Alle huizen bestaan uit hout en stenen pilaren waardoor het dorp er heel erg idyllisch uitziet. We waren de auto nog niet eens uit of het eerste perfecte plaatje doemde al voor mij op! Wauw. Mijn camera heeft overuren gemaakt in dit dorp!

Barac grotten

Naast de wondere wereld boven de grond was er ook tijd voor een ondergrondse parel. in Kroatië zijn vele grotten te vinden, waaronder de Barac grotten. Dit zijn drie grotten die op 6 kilometer van Rakovica liggen. Allemaal in de buurt van de Plitvice Meren. Er is maar één van de grotten toegankelijk en hier hebben wij een super leuke rondleiding gekregen. Ik moet eerlijk toegeven dat dit mijn eerste grot ervaring was en ik het dus niet kan vergelijken, maar ik was erg onder de indruk van de stalactieten en stalagmieten. De grot is prachtig verlicht waardoor dit goed te zien is. Voor de entree betaal je zo’n 7 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen. Meer informatie vind je hier!

E-mountainbiken

Ook was er plek voor twee actieve onderdelen. E-mountainbiken en kanoën! Als actieve mountainreporter kon ik natuurlijk niet wachten. Als eerste trokken we eropuit met de e-mountainbike. Deze tocht bracht ons door prachtige bossen, langs super heldere meren en als kers op de taart: uitzicht op de Plitvice meren! Ik keek mijn ogen uit en genoot van de heerlijke natuur die om mij heen opdoemde. Ondanks dat de e-bike toch behoorlijk vaart kan maken trapte ik bewust op de rem om de omgeving in mij op te nemen. Het leuke is, jij kan deze tocht ook maken!

Kanoën

Een dag later gingen we kanoën op de Mreznica rivier. We zouden eerst gaan raften maar dit was tot mijn spijt veranderd in kanoën omdat er te weinig water stond in de rivier. Waar ik mij al voorbereidde op een rustige tocht was niets minder waar. De tocht stond in het teken van actie! Springen van rotsen, zwemmen in het heldere en soms ijskoude water, glijden van kleine watervallen met de kano, vast zitten op de stenen van de rivier. Een moment van uitrusten zat er niet bij! Wat ongelooflijk gaaf! Uitgeput genoten we hierna van een heerlijke barbecue op de oever van de rivier.

Ondergrondse luchthaven

Na het kanoën stond er iets heel bijzonders op het programma. Iets waar ik en mijn groepsgenoten nog nooit van hadden gehoord en waarvoor we de grens van Kroatië met Bosnië en Herzegovina moesten opzoeken: Željava Air Base. Deze Air Base was de grootste ondergrondse luchthaven en militaire luchtbasis in Joegoslavië, en één van de grootste in Europa! Als je erheen rijdt moeten je goed kijken waar de ingangen zitten. Deze bevinden zich namelijk in de berg Plješevica. Net zoals de rest van de luchtbasis. Željava Air Base bood plek aan maar liefst 150 vliegtuigen! Onder de grond werden zij voortgetrokken door een soort truck, zodra zij het licht zagen werden de vliegtuigmotoren gestart en kon het vliegtuig vertrekken! Heel indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat het vliegveld in 1991 nog intensief is gebruikt. Het is niet verstandig om hier op eigen houtje heen te gaan, aangezien er nog landmijnen in de buurt (kunnen) liggen. Ga dus altijd met een gids!

Plitvice Lakes!

Als absolute klap op de vuurpijl eindigden we de reis in het nationaal park Plitvice Lakes! Het park staat bekend om zijn smaragd blauwe meren en vele toeristen weten het inmiddels te vinden. Wat niet gek is, want er zijn super mooie houten vlonders aangelegd van waaruit je alle hoeken van het park goed kunt bewonderen. Wist je dat de meren maar 1% zijn van de in totaal 30.000 hectare die het park bevat? Het park is in alle seizoenen te bezoeken, gelukkig is er tegenwoordig een systeem bedacht waardoor extreme drukte wordt vermeden. Er mogen nu maar 750 mensen per uur in het park. Ik vond de drukte, ook al waren wij er in augustus, heel erg meevallen! Dit natuurwonder van Kroatië moet natuurlijk op je lijstje!

Nou zul je wel denken, dit zijn korte verslagen per onderdeel. Dat klopt, ik heb zo’n fantastische reis gehad dat ik dit niet in één verslag wilde vastleggen. Er zullen dus nog meer losse verslagen online vol met tips voor jouw reis. Houd de website goed in de gaten!

Waar wil jij meer over weten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer