Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Reisverslag IJsland: hiken en kamperen bij Kerlingarfjöll

Een reisverhaal van Noëlle Verhage | Fan van IJsland

Tijdens het avondeten stippelen we onze route uit. Een route die ons dwars door de bergen en over met sneeuw bedekte paden naar onze eindbestemming brengt. Mijn fysieke conditie is prima en zowel lichamelijk als mentaal voel ik mijzelf weer sterk tijdens deze reis. En dan…precies op het moment dat ik ervan overtuigd ben dat deze route zichzelf niet meer kan overtreffen, gebeurt alsnog het onverwachte…

Deel 2: Kerlingarfjöll

In deze blog neem ik jullie mee naar Kerlingarfjöll één van de drie gebieden in het binnenland die ik afgelopen zomer heb verkend. Kerlingarfjöll is misschien bij de meeste reizigers niet zo bekend als Landmannalaugar, maar absoluut niet minder mooi. Het is er over het algemeen wat rustiger. Wanneer je goed timet ervaar je zelfs het gevoel van het ‘alleen op de wereld’ zijn!

Camping bij Kerlingarfjöll. Eigen foto Noëlle Verhage

Na een bizar mooie tocht met onze SUV door het ruige binnenland en over onverharde wegen arriveren we aan het einde van de middag op de camping. Het is nog lang licht en we besluiten om na het avondeten de benen te strekken en nog te gaan wandelen.

Met mijn wandelstokken in mijn handen baan ik mijzelf een weg over de bergpaden en door het dal. Eigen foto Noëlle Verhage

De eerste kilometers

Het is ongeveer zeven uur ’s avonds wanneer we vertrekken en ik mijzelf met mijn wandelstokken een weg baan over de bergpaden en door het dal. De eerste kilometers van de tocht zijn fysiek het zwaarst. Enkele pieken en dalen waar mijn knieën, na een eerdere knieoperatie, soms wat moeite mee hebben. Het dal waar ik doorheen wandel is zelfs in de zomer nog bedekt onder een laagje sneeuw. Vanaf de bergtoppen is het uitzicht, zoals op zoveel plekken in IJsland, weer adembenemend mooi.

Het uitzicht is adembenemend mooi. Eigen foto Noëlle Verhage

Gouden reuzen

Na pakweg anderhalf uur lopen komen we aan op de eindbestemming van deze wandeltocht. Mijn mond valt open van verbazing… wauw! Ondanks de donkere wolken, doet de zon haar best. De laatste zonnestralen van de dag vallen op de besneeuwde toppen. Het lijkt hierdoor of de toppen van goud zijn. Het wordt mij steeds duidelijker hoe indrukwekkend deze bergketen is. Ik voel mijzelf dan ook heel klein en nederig in de nabijheid van deze gouden reuzen.

De gouden reuzen. Eigen foto Noëlle Verhage
De gouden reuzen. Eigen foto Noëlle Verhage

Het is anders dan de meeste bergketens waar ik eerder heb gewandeld. . Al mijn zintuigen komen tijdens deze tocht tot leven. We blijven hier een hele poos en komen helemaal niemand tegen. Ik ben absoluut onder de indruk van deze prachtige omgeving. De stilte, de rust…wat een cadeautje! Even waan ik mijzelf alleen op de wereld. Na pakweg twee uur tussen deze bergtoppen loop ik met pijn in het hart weer terug naar de camping. Hier had ik nog heel lang willen blijven.

 De kleuren, de structuur...het is bizar om te zien. Eigen foto Noëlle Verhage
De kleuren, de structuur…het is bizar om te zien. Eigen foto Noëlle Verhage

Op avontuur

Toen ik klein was riep ik bijna dagelijks: “ik ga op avontuur”. Die drang heb ik nu nog steeds. Het is voor mij de ideale manier om mijn gedachten te resetten en mijzelf te richten op de dingen die er op dat moment voor mij toe doen. Dat inspireert mij enorm.

Toen ik klein was riep ik bijna dagelijks:
“ik ga op avontuur”.

Ik maak mij even niet meer druk om de dagelijkse beslommeringen, integendeel ik laad mijzelf op door nieuwe inzichten en ervaringen. Het is fijn om op adem te kunnen komen en deze wandeltocht is zo een ervaring.

De stilte, de rust...wat een cadeautje! Eigen foto: Noëlle Verhage
De stilte, de rust…wat een cadeautje! Eigen foto: Noëlle Verhage

Inspiratie

Nieuwe dingen ontdekken en ervaren dat inspireert mij. Tijdens het ‘op avontuur gaan’ wordt ik uitgedaagd om los te laten, mijn grenzen te verleggen, maar vooral om te genieten van het moment: het hier en nu. Vrij van zorgen en plannen, intens verbonden met de natuur en het landschap om mij heen.

Niet iedereen heeft tijd, middelen of is fit genoeg om de wereld te verkennen. Maar toch kan ook jij op avontuur. Het gaat vaak om anders kijken naar je eigen situatie. Hopelijk kan ik je als lezer inspireren om op avontuur te gaan, vlakbij huis of ergens op deze wereld. Ik ben dan ook dankbaar dat jullie mijn blogs lezen.

Onverharde wegen en rivieren die we moesten doorkruisen waren geen enkel obstakel. Eigen foto: Noëlle Verhage

Mijn volgende avontuur vindt plaats in maart en is een winterreis naar IJsland. Samen met reisbegeleider Harm en enkele andere mensen die ik nog niet ken. In juni ben ik van plan om een fietstocht door Oostenrijk te gaan maken, om in augustus  de Fjällräven Classic te gaan wandelen in Zweeds Lapland. Grenzen verleggen, nieuwe dingen ontdekken, het onbekende leren kennen…!

Ik heb mijn reis geboekt bij Local Adventures, een reisorganisatie die reizen aanbiedt door heel IJsland en in meerdere seizoenen. Reisleider Harm woont en werkt al jaren op IJsland en kent het land als geen ander. Hij heeft mijn reis door het binnenland een extra dimensie gegeven. Door zijn SUV waren de onverharde wegen geen obstakel, ook de rivieren die we moesten doorkruisen maakte de reiservaring extra bijzonder.


Lees hier alle verhalen over Outdoor op IJsland


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer