Moxing Summit, de Chinese berg van de Witte Wolk

Een reisverslag van Sandy van de Craats

In de voormalige stad Kanton en de grootste metropool ter wereld Guanzhou, liggen de Baiyun Mountains. Moxing Summit is met 382 meter de hoogste berg in dit gebied. Na een flinke regenbui rollen witte mistwolken rondom Moxing Summit. Daarom worden deze bergtoppen ook “de bergen van de Witte Wolk” genoemd. Baiyun betekent namelijk Witte Wolk in het Chinees.

De Baiyun Mountains is een beroemde plek voor de Kantonezen om de moderne stad met haar wolkenkrabbers te ontvluchten. En dat is te merken ook. Lange rijen met ongeduldige chinezen staan te dringen voor de gondelbaan. Gelukkig is het park met 28 vierkante kilometer groot genoeg om de Kantonezen te ontlopen.

Toeristische attractie

Ook wij staan in de rij om de gondelbaan naar boven te nemen. Opeens waren wij, als Westerse reizigers, de toeristische attractie van de Chinezen. Na ontelbare foto’s en selfies, compleet met het opsteken van twee vingers in een V-teken, hadden wij onze one-minute-of-fame moment.

Gondelbaan naar Moxing Summit
Gondelbaan naar Moxing Summit

Natuurpark of pretpark?

De gondelbaan trip over de weelderige bossen was prachtig. Eenmaal boven bevinden wij ons niet in een natuurpark, maar het gevoel bekruipt ons dat wij in een pretpark zijn beland. Overal staan tentjes met geurende spiezen van insecten, schiettenten, disneymuziek tettert uit de luidsprekers en elektrische bussen staan klaar om je overal naar toe te brengen. Daar gaat ons wandelavontuur en de beklimming van Moxing Summit. Het is dus toegankelijk voor iedereen die lui is en geen meter wilt lopen.

Wij zijn vandaag dus omgeven met geluk en zo voelde het ook!

Wij vertikken het om de bus te pakken en nemen de benenwagen. Opeens zijn wij toch de enigen die kiezen voor het wandelpad. Hoewel de paden soms de busbaan elkaar kruizen, konden wij toch genieten van de rust. De paden zijn versierd met rode lintjes. De kleur rood betekent ‘geluk en voorspoed’, in het Chinees. Wij zijn vandaag dus omgeven met geluk en zo voelde het ook!

Geluk en voorspoed
De rode linten brengen geluk en voorspoed

Trappen en rode linten

Wandelen in China betekent veel trappen lopen. De meeste paden zijn aangelegd en klimmen is dus trappen lopen. Ook de beklimming naar Moxing Summit. Trappen en nog eens trappen, met hier en daar een Chinese poort. Opnieuw hangen rode linten met houten hangertjes als kerstversiering over de wandelpaden.

Toegangspoort naar Moxing Summit
Toegangspoort naar Moxing Summit

Het uitzicht vanaf de Berg van de Witte Wolk is fantastisch, maar heeft ook verdrietige aanblik. De stad Guangzhou, met haar 14,5 miljoen inwoners, ligt in de verte als een reus die de Baiyun Mountains binnenkort opslokt. Het natuurpark is omgeven met wolkenkrabbers, smog en vele hijskranen staan in het niets tussen al het groen.

De metropool Guangzhou, met al haar voorsteden heeft 46 miljoen inwoners. Deze mensen leven in een gebied dat ongeveer net zo groot is al half Nederland. Niet voor te stellen, toch?

Uitzicht op metropool Guangzhou
Uitzicht op metropool Guangzhou

Graftombe van keizer Zhao Mei

Is Guangzhou een toeristische aanrader? Jazeker! Guangzhou heeft meer te bieden dan alleen veel inwoners. De Canton Tower is een architectonisch hoogstandje, de oude tempels en de Franse koloniale gebouwen op Shamian Island is een bezoek waard.

De graftombe van Toetanchamon is wereldberoemd en waarschijnlijk heb je nooit gehoord van de tombe van de keizer Zhao Mei. Toch verdient deze oudste en grootste tombe van de Han Dynasty in Guangzhou meer bekendheid. Het 2200 jaar oude mausoleum is, met de bewerkte jade stenen, oprecht een juweeltje. Jade is, volgens de Chinese oudheid, zeer kostbaar. Jade weert namelijk boze krachten.  Een leuk weetje, de Olympische medailles van Peking 2008 waren ook bewerkt met jade steen.

Naast de Kantoneze keuken, een cruise over Pearl River, de kleurrijke markten en Yuntai Garden (soort Keukenhof, maar dan in het groot) heeft Guangzhou veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger.

Graftombe van Keizer Zhao Mei
Graftombe van Keizer Zhao Mei

Tips van de auteur

  1. Zorg voor een goede Mandarin-Engels vertaal boekje. Niemand spreekt Engels
  2. Neem een Engelstalig wandelkaart mee naar Baiyun mountains, alles is in Chinese karakters geschreven.
  3. Guangzhou kan je visumvrij bezoeken voor maximaal 72 uur. Een aanrader voor een korte stopover naar de volgende (reis)bestemming.
  4. Gebruik zoveel mogelijk de metro. Dit is een snelle, goedkope en eenvoudige wijze om te reizen door de stad Guangzhou.
  5. Bezoek de oudste buddhistische tempel Six Banyan trees in Guangzhou. De 57 meter hoge Flowery pagoda is een heuse eyecatcher.

LEES HIER DE TOP 100 REISVERHALEN OP MOUNTAINREPORTERS


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer