REISVERSLAG: Riga en de omliggende natuur in Letland
Waarom Letland jouw volgende reisbestemming moet zijn
Een reisverhaal van Pauline van der Waal
Letland, de middelste van de drie Baltische Staten, wordt steeds populairder. De hoofdstad Riga is een geliefde bestemming voor een stedentrip, maar dat is zeker niet alles wat er te beleven valt in Letland. Om te ontdekken wat het land allemaal te bieden heeft, vertrokken Mountainreporters Jessica en Pauline voor een week richting Letland.
De stad Riga en de natuur vlakbij
Letland is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar iets meer dan twee miljoen mensen. Dat maakt Letland één van de dunstbevolkte landen van Europa. De hoofdstad Riga telt zo’n 640.000 mensen en is daarmee nog een stukje kleiner dan onze eigen hoofdstad Amsterdam.
We bezochten de hoofdstad Riga en het in het binnenland gelegen Kuldīga. In beide plaatsen staan prachtige oude gebouwen en er zijn enorm veel buitensportmogelijkheden in de buurt. Overigens bezochten we ook de in het noorden gelegen Kaap Kolka en de verdere westkust. Daarover schreef ik het verslag Roadtrip langs de kust van Letland. Ook maakte ik deze video van de reis.
Ga suppen op slechts 45 minuten rijden van Riga
De eerste avond van onze reis staat suppen op het programma, oftewel stand-up paddling. Als we Riga verlaten wordt de lucht steeds donkerder en een paar minuten later komt de regen met bakken uit de hemel. Niet echt de perfecte omstandigheden om met een sup het water op te gaan, zeker niet als het ook nog eens hard begint te donderen en bliksemen. We rijden toch maar richting de opgegeven Gps-coördinaten in het natuurgebied Ķemeri Bog. De lucht begint langzaam maar zeker op te klaren en de plensbui verandert eerst in miezer en dan wordt het droog. We stappen uit de auto… om vervolgens geterroriseerd te worden door een enorme hoeveelheid muggen!
Gratis tip voor onze lezers: neem antimuggenspray mee of koop het bij de plaatselijke drogist
Hup, op de sup!
Ondertussen komt onze ‘supjuf’ Dace aangereden met vijf sups op het dak. We blijken echter met z’n drieën te zijn, de andere twee suppers hebben in verband met het weer afgezegd. Maar Dace is niet voor niets deze drie kwartier uit Riga komen rijden en heeft met haar bescheiden 1.60m ook niet voor niets vijf sups op het dak van de auto gehesen: suppen zullen we! Wij twijfelen nog een beetje, maar laten ons toch door Dace verleiden om een rondje te peddelen. En daar krijgen we zeker geen spijt van.
De plek waar we onze sups te water laten is een ondergelopen veengebied. Door het afsteken van turf is vroeger een groot gat ontstaan wat nu vol loopt met water. Hierdoor staat het water stil en kun je optimaal genieten van de rust en de stilte.
Ook suppen?
Naast de zonsondergangtour die wij deden, kun je ook gaan voor de zonsopgang. Hou er wel rekening mee dat midden in de zomer de zon erg vroeg opkomt op deze plek in de wereld. In het natuurgebied zijn bij het meer verder geen faciliteiten, dus je moet het suppen wel echt regelen in Riga. Op de bonnefooi werkt dus zeker niet.
Boeken kan via SupFit. Ondanks dat de website anders doet vermoeden, spreken ze bij SupFit prima Engels.
Bootje varen Riga is een must
Daarna is het tijd om Riga te verkennen. We starten met struinen door de stad en het valt ons op dat de oude binnenstad heerlijk compact is. Je kunt lekker verdwalen in de straatjes en steegjes en de prachtige oude gebouwen bekijken.
’s Middags doen we wat elke rechtgeaarde toerist doet in welke stad met water dan ook: we boeken een boottochtje, vanzelfsprekend inclusief audiotour. Wel heel modern via je eigen smartphone, of hebben we dat tegenwoordig in de Amsterdamse grachten ook?
Na een uurtje varen hebben we de highlights van de stad vanaf het water gezien en is het tijd voor een drankje op één van de ontelbare terrasjes in de stad.
Tip: boek je hotel juist buiten het oude centrum!
Tip: veel bezoekers zoeken een hotel in het oude centrum. Leuk natuurlijk, maar ook druk en het centrum zie je toch wel. Wij boekten daarom een hotel in het Art Nouveau gedeelte van de stad. De straten en gebouwen zijn hier ook prachtig, er zijn leuke restaurantjes en barretjes en met een minuut of 10 lopen ben je alsnog bij alle toeristische trekpleisters.
Ga eten bij Koya aan het water
In het centrum van Riga zitten ontelbaar veel restaurants, maar wil je echt iets bijzonders? Reserveer dan een plekje bij Restaurant Koya. Het eten is hier fantastisch! Maar niet alleen dat. Koya zit in de oude haven van de stad en heeft daardoor een bijzonder sfeer. Van buiten ziet het gebouw er helemaal niet zo indrukwekkend uit, maar zodra je binnen stapt zie je de mooie bar, het mooi ingerichte restaurant en vooral het terras waar je direct aan de rivier zit die uitkomt in de Golf van Riga. Je kunt er zowel voor lunch als diner terecht.
Let op: Koya zit in het oude havengebied een stukje uit het centrum. Je kunt er te voet heen, maar dat is best een stuk lopen. Neem voor meer gemak een taxi.
Tip: om echt bijzonder te lunchen of dineren ga je naar Restaurant Koya in het oude havengebied
Kuldīga heeft de breedste waterval van Europa
We laten Riga achter ons en rijden naar Kuldīga, op zo’n twee uur afstand vanaf Riga. De grootste trekpleister van dit gemoedelijke stadje is de Ventas Rumba. Dit is een waterval van 249 meter breed en is daarmee de allerbreedste waterval van heel Europa. Breed is de waterval dus zeker, maar hoog is ‘ie dan weer niet te noemen. Zo rond de twee meter stort het water hier naar beneden. Je hebt vanaf de zijkant, maar ook vanaf de diverse terrassen een mooi uitzicht op de waterval en de mensen die de waterval lopend over willen steken. Meestal gaat dat goed, zullen we maar zeggen…
Schattig oude straatjes van Kuldīga
In Kuldīga wonen zo’n 13.500 mensen. Echt groot is het dus niet, maar wel een uiterst vriendelijk plaatsje. Bovendien een walhalla voor liefhebbers van oudere architectuur, want er staan prachtige oude huizen waar je ook kijkt. Anders dan in Riga zijn deze in veel gevallen niet opgeknapt en soms zelfs ronduit vervallen.
Als ik heel eerlijk bent, vind ik dat eigenlijk mooier om te bekijken dan de volledig gerestaureerde panden in Riga die je tegemoet glimmen. Wel bekruipt ons het gevoel dat er aan een hoop huizen snel iets moet gebeuren, voordat ze letterlijk zullen instorten. We hopen dat er snel iets gebeurt, maar dan met het behoud van de oude luister en pracht!
De oude bakstenen brug over de rivier
Vanaf hotel / restaurant Jekaba seta waar we in Kuldīga verbleven lopen we in 10-15 minuten via de oude stad richting de waterval. Over de rivier staat de bekende bakstenen brug uit 1874, één van de langste in Europa met deze constructie en uit die tijd.
Kajakken op de rivier
Na al deze sightseeing willen we actie! We hebben daarom de Adventure tour “Pa stikla ceļu” geboekt. We verzamelen onder aan de bakstenen brug en stappen daar samen met nog een heel clubje dat alleen maar uit dames bestaat per twee in een kajak. In een paar minuten zijn we weggepeddeld van de brug en zitten we midden op de brede rivier. Door de lage stand van het water wordt het een tamelijk rustig ritje, maar dat vinden we helemaal niet erg! Het is gezellig met de andere kajakkers en zo kunnen we optimaal van de omgeving genieten. We zien huizen langs de kant van het water voorbij glijden, en allerlei vogels.
Een bezoek aan het zanddoolhof en op de fiets terug
Na zo’n anderhalf uur in de kajak gaan we aan land. Onze gids Baiba tovert een grote doos tevoorschijn met typische lekkernijen uit Kuldīga. Het zijn zowel hartige als zoete in bladerdeeg gerolde hapjes. Als je eenmaal begint met eten, dan stop je niet meer! Wanneer de doos helemaal leeg is stappen we op de fiets richting de oude zandgroeve. Onder de grond is een compleet gangenstelsel door de jarenlange zandwinning voor het blazen van glas. We krijgen een rondleiding en zijn blij als we weer in de warme en zonnige buitenlucht staan. Tijd voor de laatste etappe: op de fiets terug naar Kuldīga. Via de bakstenen brug rijden we het stadje weer in.
Tip: ook de hapjes proeven? Ga naar het bakkerijtje Marmelade, op de hoek van het centrale plein in Kuldīga.
We eindigen met een drankje en uitzicht op de waterval
Aan het einde van de brug zijn we weer op de plek waar we gestart zijn, en zien mensen over de waterval lopen. Dit lijkt ons een perfecte spot voor een hapje en een drankje. En -toegegeven- we hopen natuurlijk dat er iemand het water in plonst. Dat gebeurt helaas niet. Achter de waterval is trouwens een plek waar je kunt zwemmen, dus ben je op zoek naar verkoeling, neem je zwembroek of bikini mee!
Wij genieten nog even van het uitzicht voordat we verder richting de westkust van Letland vertrekken.
Meer informatie over Letland
Letland is onderdeel van de Europese Unie. Lekker makkelijk, gewoon betalen met de Euro, dezelfde stopcontacten als bij ons, en geen gedoe met een internationaal rijbewijs! Sowieso vond ik Letland meer weghebben van Scandinavië of zelfs Nederland dan het Oostblok.
Het is er overigens niet (meer) zo goedkoop als je wellicht zou denken. Uit eten gaan is in veel gevallen nog wel een stukje goedkoper dan in Nederland, maar drankjes ontlopen ons eigen prijsniveau niet zo veel. Zeker niet in de steden.
Wil je meer weten over Letland als vakantiebestemming? Bezoek dan de website van Letland. Je vindt daar alle informatie die je nodig hebt en kunt je eigen trip uit gaan stippelen. Lees natuurlijk ook even mijn andere verslag Roadtrip langs de kust van Letland en bekijk de video.
Meer over Riga
Riga is een middelgrote stad met zo’n 640.000 inwoners. Overigens neemt dat aantal -net als het aantal bewoners in heel Letland- langzaam af in plaats van toe. De belangrijkste trekpleister van de stad is het oude centrum. Je vliegt vanaf Amsterdam in twee uur en een kwartier naar Riga.
Je kunt vanaf het vliegveld met de bus naar het centrum van de stad. Voor € 2,- koop je een kaartje bij de chauffeur. Toch een taxi, maar heb je net als ik een bloedhekel aan taxichauffeurs die iets te gretig gebruik maken van het feit dat je een toerist bent? Koop dan je kaartje voor de taxi op het vliegveld zelf. Je koopt voor € 15,- een voucher bij Baltic Taxi, de groene counter aan het einde van het rijtje huurautobalies. Je stapt daarna in de eerste de beste Baltic Taxi die voorrijdt. Je kunt trouwens ook gelijk je voucher voor de terugweg kopen. Vraag de receptie van je hotel jouw Baltic Taxi voor de terugweg te bellen.
Op onderstaand kaartje zie je de route die we door Letland hebben afgelegd. Dit artikel is het eerste deel van de tweedelige serie over onze roadtrip door Letland. Het volgende deel lees je hier.
This visit was funded by the European Union’s COSME Programme and by support of Magnetic Latvia
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.
Leuk, Ik ga met mijn vriendin begin mei. Hoeveel dagen zijn jullie geweest? Staan zeker dingen bij die ik ga mee pikken. Wou gewoon even jullie tijdsschema weten.
Ha Bart! Wij zijn in totaal 8 dagen geweest, waardoor het een tamelijk volgepropt programma was, haha! (heb je het tweede deel ook gelezen? Dat zat daar dus ook nog in ;)). Ik zou je dus aanraden om het iets relaxter te doen. Nu is het ook weer niet zo dat je daaaagen zoet bent in de plaatsen waar we geweest zijn (Kuldiga en Liepaja zijn kleine stadjes (of misschien uit de hand gelopen dorpen), maar ook Riga is zeker geen miljoenenstad. Om wat meer rust in de bouwen zou ik gewoon af en toe een nachtje extra inplannen, zodat je bijvoorbeeld een extra wandeling kunt maken of gewoon een boek kunt lezen. Alvast heeeeel veel plezier gewenst!!