Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Sportief én ontspannen genieten van het water

Een reisverhaal van Pauline van der Waal

Mountainreporters Pauline en Jessica gingen roadtrippen in Letland, de middelste van de drie Baltische Staten. De reis begon in Riga en ging via Kuldīga richting de kust. Daar werd het een heerlijk actieve vakantie met veel watersport, maar ook met genoeg ontspanning, bijvoorbeeld met een heerlijke stranddag in Liepāja.

Meer weten over onze eerste dagen in Riga en Kuldiga? Lees dan Riga en de omliggende natuur in Letland of bekijk de video.

De wilde paarden van Letland
De wilde paarden van Letland

Op naar Letland!

Vanaf Amsterdam vlieg je in minder dan 2,5 uur naar Riga, de hoofdstad van Letland. Wij huren op het vliegveld een auto en gaan vanaf daar op pad. Na de steden Riga en Kuldīga rijden we door naar Kaap Kolka, het noordelijkste puntje van de westkust. We komen daar ’s avonds aan en nadat we ons hebben geïnstalleerd in onze ‘cottage’ van het guesthouse Ūši ontmoeten we Raivo die daar al op de natuurcamping verblijft.
Raivo zal ons de volgende dag meenemen op een pittige kajaktour naar de vuurtoren die 5 kilometer uit de kust ligt. Als het weer het toelaat tenminste. We zien de lucht vuurrood kleuren en Raivo stuurt ons naar de uitzichttoren vlakbij. Omdat de ‘kaap’ een scherpe punt is die de zee in steekt, heb je hier op slechts een paar minuten lopen de westkust, noordkust én oostkust binnen handbereik. Voor de prachtige zonsondergang spoeden we ons nu naar de westkust.

Prachtige zonsondergang op Kaap Kolka.
Prachtige zonsondergang op Kaap Kolka.

Kajakken op open zee

De volgende ochtend brengt de gastvrouw ons een heerlijk ontbijt. Dat is ook wel nodig, want er staat vandaar een flinke tocht op het programma. We gaan met Raivo met een kajak naar de Kolkavuurtoren. Omdat de zee erg ondiep is, staat de vuurtoren maar liefst vijf kilometer uit de kust en vanaf ons guesthouse naar het puntje van de kaap is ook nog wel een kilometer. Op deze plek komen de Baltische Zee en de Golf van Riga samen.
We vertrekken vroeg, maar komen helaas niet ver. Het waait te hard en de golven zijn te hoog. Wij geloven Raivo op z’n woord, maar pas wanneer hij ons de volgende dag een linkje stuurt van een video waarin een zeer ervaren kajakker op deze plek enorm in de problemen komt, begrijpen we zijn beslissing. We peddelen weer rustig terug naar de camping en genieten daar van de omgeving tot we het opnieuw gaan proberen.

Wat een eind naar de vuurtoren!
Wat een eind naar de vuurtoren!

Daar gaan we

Een paar uur later is de wind gaan liggen en proberen we het opnieuw. Dit keer met meer geluk: we halen het kunstmatig gemaakte eilandje met de vuurtoren erop! Er woont tegenwoordig niemand meer op het eiland. Vroeger was dat anders en verbleef de vuurtorenwachter op deze plek letterlijk in de middle of nowhere. Nu wordt het vuurtoreneiland alleen bewoond door honderden broedende vogels en oneindig veel zeehonden. Deze zeehonden houden ons nieuwsgierig in de gaten en zwemmen rond onze kajak. Ze duiken onder en komen dan op een andere plek weer boven en vinden dat zelf een geweldig spel. We kijken onze ogen uit. Maar niet te lang, want we hebben nog 6 kilometer kajakken voor de boeg! Als we terugkomen staat er alweer een heerlijke (late) lunch voor ons klaar.

Hoera, we komen in de buurt!
Hoera, we komen in de buurt!

Wil je meer zien van het zeekajakken? Dat kan! Onderstaand filmpje van onze tocht naar de vuurtoren is gemaakt door Seakaya.lv.

Diner bij Stūrīši–Branki is een must

We krijgen de tip dat we echt moeten gaan eten bij Igor in het dorpje Mazirbe vlakbij en krijgen de volgende instructies mee: Don’t worry if you get lost in Mazirbe – the beauty of a small village is that anyone who you ask will know where “Branki” and Igors Ginters is! Dat belooft wat… We hebben geen adres, dus we doen maar wat ons is opgedragen en lopen de plaatselijke buurtsuper in. De dame achter de toonbank spreekt geen Engels, maar met wat wilde armgebaren stuurt ze ons de goede kant op. En het klopt nog ook!
We worden hartelijk begroet door Igor en zijn familieleden die hier een kleine bed & breakfast runnen. Ze blijken hartstochtelijke verzamelaars te zijn en hebben een heus museum ingericht. Ook de schuur die is ingericht als restaurant staat vol met bijzondere snuisterijen én twee auto’s uit het begin van de vorige eeuw. De familie spreekt geen Engels, maar met een paar woorden Duits en de hulp van een Letse dame die hier al jaren op vakantie komt en nu haar kleinzoon heeft meegenomen, komen we er ook wel. De specialiteit is… haring! We voelen ons er meteen thuis.

We dineren samen met de Letse dame en een Duits gezin die beiden in het bed & breakfast logeren. Na het eten willen ze ons dolgraag hun appartementen laten zien. Die zijn fantastisch! Wil je hier ook verblijven of dineren? Kijk dan even op de website, die gelukkig wel in het Engels is vertaald.

Igor himself schenkt ons een glaasje appelcider in, wat hier veel gedronken wordt
Igor himself schenkt ons een glaasje appelcider in, wat hier veel gedronken wordt

Wandelen, fietsen en het strand

Kaap Kolka is niet voor niets een geliefde plek om vakantie te vieren voor de Letten zelf. Het is hier prachtig en heerlijk rustig. Wij vinden het wel wat van de waddeneilanden weghebben, met fietspaden door het bos en telkens een doorsteek naar het uitgestrekte en vaak verlaten strand. We komen heerlijk tot rust, al vinden we het ook wel weer tijd worden voor wat actie. Het komt daarom goed uit dat we morgen richting Pāvilosta vertrekken om te gaan wakeboarden.

We blijven nog een nachtje in een ander schattig huisje bij Guest House Pītagi. Wil je trouwens een bijzondere accommodatie? We hebben hier helaas niet zelf gelogeerd, maar tijdens een strandwandeling waren deze tonnen niet te missen en leken ons geweldig!

Op het strand bij Kaap Kolka
Op het strand bij Kaap Kolka

Wakeboarden in Pāvilosta en Liepāja

Wakeboarden is populair in Letland, dus we gaan maar liefst twee wakeboardparken uitproberen. Ik heb wel eens eerder gewakeboard, zowel achter een boot als op een baan waarbij je aan een lijn oneindig wordt rond getrokken. Hier is het weer net anders en het duurt even voor ik het begrijp. Er is een enkele lijn gespannen en ik zie maar twee opties: of je op tijd laten vallen, of met een rotvaart de bosjes van de andere oever in boarden. Gelukkig blijkt er toch nog een derde optie te zijn: aan het einde van de baan een bocht maken, wachten op het momentum dat de lijn de andere kant op gaat en met een mooie halve cirkel de zelfde route weer terug afleggen, zodat je in theorie ook eeuwig door kunt gaan. In de praktijk blijkt dat overigens wat lastiger te zijn…

In Pāvilosta verblijven we trouwens in het hippe en vrij nieuwe Vēju paradīze, waar we ook dineren. De volgende dag gaan we door naar Liepāja.

Whoohoo, wakeboarden!
Whoohoo, wakeboarden!

Waar kun je wakeboarden?

Ik ging wakeboarden in Pāvilosta:
Wake Das Crocodill
Dzelzceļa iela 50, Pāvilosta
Das Crocodill is een relatief kleine, maar daardoor wel erg gemoedelijke baan. De eigenaar liet ons even een oogje in het zeil houden toen hij zijn eigen kinderen en een hele batterij aan vriendjes uit school moest halen. Zijn zoontje bediende de baan toen hij een showtje wilde weggeven.

Ook in Liepāja hingen we aan een wakeboardlijn:
BB Wakepark
Bij dit wakeboardpark is ook een camping en een restaurant met geweldige zitjes op het water. Bovendien kun je er suppen en is er een klimpark om de hoek. We vonden het heel jammer dat we hier niet langer konden blijven. De huisjes op de camping zien er prachtig e spiksplinternieuw uit en er is zelfs een sauna.

De meest gemaakte foto in Liepaja...
De meest gemaakte foto in Liepaja…

Liepāja: charmante kustplaats met heerlijk strand

Liepāja is een wat grotere stad met zo’n 70.000 inwoners en er is zowel in de stad als in de buurt veel te doen. De grootste aantrekkingskracht heeft hier misschien toch wel gewoon het prachtige en brede strand. Het is vandaag prachtig weer, dus we gaan eerst maar eens voor een drankje met zeezicht. In een kwartiertje wandel je vanuit het centrum naar het strand en kun je heerlijk zitten bij één van de strandtenten die Liepāja rijk is.

Het wordt vandaag een heerlijke stranddag!
Het wordt vandaag een heerlijke stranddag!
De meeuwen zijn hier net zo brutaal als bij ons. Let op je eten en drinken...
De meeuwen zijn hier net zo brutaal als bij ons. Let op je eten en drinken…

Stadswandeling en lekker eten

Aan het einde van de middag gaan we de stad verkennen. Het centrum is prima aan te lopen en zo lopen we van de haven door de straten met prachtige oude huizen. Ook in Liepāja geldt -net als in de rest van Letland- dat veel huizen vervallen zijn, maar er minstens evenzovele mooi zijn opgeknapt.
We eten vanavond bij Hot Potato en drinken er een lekkere cocktail bij. Noot uwer verslaggevers: het eten bij Hot Potato is heerlijk, met uitzondering dan van de hete aardappels danwel naamgevers van dit etablissement. Maar smaken zullen verschillen.

Oude straatjes van Liepaja
Oude straatjes van Liepaja

Sundowner op het strand

Uiteindelijk is ook voor ons -zeker met de 28 graden die de thermometer vandaag heeft aangetikt- het strand toch echt de ultieme trekpleister en we besluiten dan ook dat we een sundowner op het strand willen gaan drinken. Daar worden we wederom getrakteerd op een prachtige zonsondergang en blijven we zitten tot de zon allang onder is.

We worden getrakteerd op een prachtige én warme zonsondergang op het strand van Liepaja
We worden getrakteerd op een prachtige én warme zonsondergang op het strand van Liepaja
Het einde van een heerlijke dag
Het einde van een heerlijke dag

Op zoek naar de wilde paarden in Pape Natuurpark

De stad is leuk, maar toch zoeken we ook graag de natuur weer op. Dat kan in het Pape Natuurpark, waar een gids ons mee zal nemen naar de wilde paarden. Er is een link met Nederland, want vanaf 1999 zijn een flink aantal Konikpaarden vanuit de Millingerwaard naar Letland gebracht om hier de graslanden te begrazen. Ook lopen er runderen waarvan er een aantal uit Nederland komen. Naast de paarden en koeien zijn hier ook veel vogels te zien.

Wilde paarden, die kant op!
Wilde paarden, die kant op!
Op zoek naar de wilde paarden
Op zoek naar de wilde paarden in Pape

Kudde paarden en koeien

We wandelen door het grasland en komen onderweg helemaal niemand anders tegen. Al snel zijn we bij de paarden, die elke ochtend zo’n beetje naar dezelfde plek komen om te grazen. Wilde paarden dekt misschien niet helemaal de lading, want we kunnen eigenlijk best dichtbij komen. De paarden zijn dan ook gewend aan bezoekers in hun habitat. Ze zijn echter wel verwilderd, en aanraken is verboden. Onze gids laat ons ook de overblijfselen zien van de huizen in deze regio. De laatste bewoners zijn hier jaren geleden al vertrokken, omdat deze grond niet geschikt was voor landbouw. Een prima plek dus om terug te geven aan de natuur.

De wilde paarden van Letland
De wilde paarden van Letland

Geweldige ervaring: Karostagevangenis

Een absolute aanrader als je in Liepāja bent is de Karostagevangenis. Ooit gebouwd als ziekenhuis, maar tot eind jaren negentig dienst gedaan als gevangenis, het grootste gedeelte van de tijd onder de Russen. De omgeving eromheen is een spookstad, met typische vervallen Sovjetflats die nog sporadisch worden bewoond.

We krijgen een rondleiding in het gebouw en nadat we negatief hebben geantwoord op de vraag of we claustrofobisch of bang in het donker zijn, worden we opgesloten in de isoleercel. Geen sprankje licht is er meer te zien. Wat moet het vreselijk zijn hier opgesloten te worden! Als onze gids de deur weer opent, zien we dat een gevangene AC/DC in de muur heeft gekerfd. Een stille getuige van het feit dat de gevangenis nog tot 1997 daadwerkelijk in gebruik was.
Naast rondleidingen kun je ook een escaperoom doen, een nachtje in een cel slapen en allerlei andere activiteiten en excursies meedoen. Meer informatie en boekingen via de website.

De Karostagevangenis is ingericht met originele attributen.
De Karostagevangenis is ingericht met originele attributen.

Nog een laatste uitstapje en dan weer terug naar Riga

Om nog wat van de omgeving te zien regelen we bij de plaatselijke VVV een fiets. De fietspaden zijn allemaal bijzonder goed onderhouden en liggen vrij van de autoweg. Het valt ons sowieso op dat Letland bijzonder netjes en schoon is. Eigenlijk doet het ons in veel gevallen zelfs wat Nederlands aan. We voelen ons hier helemaal thuis!
Helaas is wel het moment gekomen dat het einde van onze trip eraan komt. We pakken daarom onze spullen in en rijden in een kleine drie uur terug naar Riga om daar onze vakantie af te sluiten.

We verkennen de regio op de fiets
We verkennen de regio op de fiets

Meer informatie over Letland

Letland is onderdeel van de Europese Unie. Lekker makkelijk, gewoon betalen met de Euro, dezelfde stopcontacten als bij ons, en geen gedoe met een internationaal rijbewijs! Sowieso vond ik Letland meer weghebben van Scandinavië of zelfs Nederland dan het Oostblok.
Het is er overigens niet (meer) zo goedkoop als je wellicht zou denken. Uit eten gaan is in veel gevallen nog wel een stukje goedkoper dan in Nederland, maar drankjes ontlopen ons eigen prijsniveau niet zo veel. Zeker niet in de steden.

De afstanden in Letland zijn prima te doen en de wegen zijn goed
De afstanden in Letland zijn prima te doen en de wegen zijn goed

Lees meer!

Wil je meer weten over Letland als vakantiebestemming? Bezoek dan de website van Letland. Je vindt daar alle informatie die je nodig hebt en kunt je eigen trip uit gaan stippelen. Bekijk vooral ook even het andere deel van mijn verslag over Letland: Riga, en de omliggende natuur van Letland. Ook maakte ik deze video over mijn reis. Hieronder zie je de route die we aflegden.

Alle foto’s: Pauline van der Waal, tenzij anders aangegeven.


This visit was funded by the European Union’s COSME Programme and by support of Magnetic Latvia

logo latvia

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer