REISVERSLAG | Skiën, hiken en klimmen in Erzurum in het oosten van Turkije
Wie naar Turkije gaat, boekt meestal een strandvakantie. Of een weekendje Istanbul. Of gaat op bezoek bij familie of vrienden. Het oosten van Turkije is een wat minder gebruikelijke bestemming en daardoor bij veel mensen onbekend.
Ik reisde naar Erzurum, een stad op 1.900 meter hoogte en met ongeveer evenveel inwoners als Utrecht. Zo kwam ik erachter dat zowel de natuur als de cultuur in deze streek razend interessant is. En… het heeft een heel leuk skigebied! Wie had dat verwacht?
Wintersporten in Ejder3200
Hoewel ik toch al jaren schrijf voor Snowrepublic.nl, wist ik niet dat je ook in het oosten van Turkije kunt skiën. Nu hou ik altijd wel van een wintersport op een minder voor de hand liggende bestemming dan Oostenrijk of Frankrijk. Hoe cool dus dat ik de pistes van het Turkse Erzurum ging ontdekken!
Met Turkish Airlines vlieg je met een tussenstop in Istanbul naar Erzurum. Daarvandaan is het nog geen kwartier rijden naar het skigebied. Opvallend is de kwaliteit van de pistes. Door de hoge ligging en het klimaat is Ejder3200 bijzonder sneeuwzeker. Ook aan het begin van het seizoen – waar de pistes in Oostenrijk en Frankrijk dit jaar bijzonder lang groen kleurden – is de sneeuw behoorlijk goed.
Wil je meer lezen over skiën in dit gebied? Lees dan mijn artikel over Ejder3200 op Snowrepublic.nl. Ik neem je hieronder verder mee in de andere activiteiten en bestemmingen in de buurt.
IJsklimmen langs de piste
Als je gaat skiën en de dalafdaling neemt, dan kun je ‘m niet over het hoofd zien. Een enorme ijswand aan de linkerzijde van de piste! Het ziet er niet alleen prachtig uit, je kunt er ook nog eens terecht voor wat extra adrenaline. Toen ik er was, was er ook nog eens een IJsklimfestival, waarbij de allerbeste ijsklimmers kun kunsten vertonen. Zelf had ik het nog nooit gedaan, maar wilde het graag eens proberen.
Zo gezegd, zo gedaan. Met niet al teveel woorden worden de stijgijzers onder mijn skischoenen gebonden, stap ik in een klimgordel, krijg ik een helm op mijn hoofd en een ijsbijl in elke hand. En dan: klimmen maar!
Ik vind het best een beetje spannend, maar the only way is up, letterlijk blijkt even later. Ik werk me een weg omhoog en bedenk me pas wanneer mijn armen beginnen aan te voelen als spaghettislierten, dat het de bedoeling is dat je kracht zet met je benen en niet met je armen. Op ongeveer driekwart van de klim beginnen ook mijn benen te trillen en besluit ik dat het wel mooi geweest is.
De Turkse kliminstructeur blijft maar tegen me roepen dat ik mijn benen moet strekken en achterover moet leunen. Hij laat het touw vieren en zo kan ik abseilen. In theorie dan, want in de praktijk gebeurt er helemaal niks. Inmiddels staan er vijf mensen aan me te roepen, maar er zit geen beweging in. Het touw blijkt ergens boven me vast te zitten en het lukt niet om het te laten vieren. Er zit dus niks anders op dan… verder klimmen! Het kost flink wat spierkracht en blauwe knieën, maar dan kom ik boven aan en kan me over de rand naar vaste grond onder mijn voeten manoeuvreren. Een andere instructeur is inmiddels naar boven gesneld en bevrijdt me van mijn touw. Dat was een belevenis! Maar wel heel erg gaaf. Heb je dus niet al te veel hoogtevrees, dan is dit een super toffe uitdaging.
Huge Swing en meer
Heeft je hart net weer het normale ritme, wacht er alweer een adrenalinestoot. Naast het iglorestaurant op de piste (niet te missen!) staat een ‘Huge Swing’. En groot is deze schommel inderdaad. Opnieuw worden we in een klimgordel gehesen en vastgegespt aan een touw. Langzaam maar zeker word je omhoog getakeld en dan is het aftellen geblazen. Drie, twee, één: vrije val! Hoe dat eruit ziet? Check hieronder maar!
Een bezoek aan de stad Erzurum
Als je zo dicht bij de stad verblijft, kun je een bezoekje aan het centrum natuurlijk niet overslaan. Zelf ben ik niet zo dol op steden, ik ben liever in de natuur. De bebouwing van Erzurum is aangepast aan het vrij harde klimaat op de steppe. En heel eerlijk: erg mooi is de stad ook niet. Toch zijn er zeker interessante dingen te bekijken, want de stad heeft bijzondere overblijfselen van soms duizenden jaren oud.
De bewoners van Erzurum zijn soms heel traditioneel gekleed (vrouwen in een zwarte chador bijvoorbeeld), maar soms ook heel modern. Dit niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van een universiteit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de bebouwing zelf. Van traditionele huizen via flats die niet hadden misstaan in het Oostblok, tot een moderne boulevard die dienst doet als verkeersader, maar waar ook veel winkels en restaurants van allerlei pluimage te vinden zijn.
Absolute must-visits zijn de Çifte Minareli Medrese (Madrash met twee minaretten, geen moskee maar een thelogische school), en Üç Kümbetler (graftombes uit de middeleeuwen). Sla ook Yakutiye Medresesi niet over: een veertiende-eeuwse ‘madrassa’, oftewel school waar de studenten ook inwonen.
Tegenwoordig is het een museum waar je meer te weten komt over de stad en de omgeving. Het kasteel in het midden van de stad kun je niet over het hoofd zien en een kijkje in de oude moskee ertegenover is ook bijzonder. Vergeet niet je schoenen uit te trekken! Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.
Typisch Erzurum: rechts de graftomes uit de middeleeuwen, schuin erachter een moderne flat De twee minaretten
Naar het Tortummeer en de -waterval
We maken met de bus een dagtocht naar het Tortummeer en de waterval met dezelfde naam. De waterval is de hoogste van Turkije. Best imposant en leuk om een kijkje te nemen, maar verwacht geen uitgebreide outdoorbelevenis. Je kunt met de auto of bus heel dichtbij parkeren en er ligt een pad met stenen trappetjes rond de waterval. Geen uitgebreide wandelmogelijkheden dus, tenzij je zelf een route uitzet.
Uitzicht op de waterval Zo ver is het van al die andere watervallen in de wereld
Hetzelfde geldt voor een bezoek aan het meer. Er zijn verschillende uitzichtpunten waar je de auto kunt parkeren en het meer vanuit verschillende gezichtspunten kunt bekijken. Eentje is een glazen plateau dat boven het water uitsteekt. Bijzonder zijn de steile wanden die aan alle kanten uit het meer omhoog rijzen.
Overigens kom je onderweg vanuit Erzurum naar het meer en de waterval ook genoeg overblijfselen van oude beschavingen tegen, zoals kloosters, kerken en moskeeën. In veel gevallen heeft trouwens het gebouw in de loop van de eeuwen deze verschillende bestemmingen gehad. Veel gebouwen hebben UNESCO-status, wat geen overbodige luxe is, want ze zijn nogal vervallen. Al met al vooral een interessante dag voor mensen die van geschiedenis houden. Doordat Erzurum en district Uzundere al eeuwenlang op een strategisch knooppunt tussen allerlei beschavingen ligt, zie je dat ook duidelijk terug.
Hiken bij de Narman Red Fairy Chimneys
Het was een hoogtepunt waar ik erg naar uitkeek, maar helaas kon onze wandeling naar de Red Fairy Chimneys niet doorgaan. Het was slecht weer met ijzel op de weg, en het natuurpark ligt op zo’n 100 kilometer van Erzurum. Bovendien slingert de weg flink door de bergen. Ik kan je dus helaas niet uit eigen ervaring vertellen hoe mooi het hier is., maar wat ik erover weet is het volgende.
De bijzondere kegelvormige rotsformaties zijn in miljoenen jaren gevormd door het afslijten van de rotsen door wind en water. Zodra je ze ziet snap je de naam “Rode Feeën” wel. De ruim 60 kilometer lange vallei doet aan de Grand Canyon in de Verenigde Staten denken. Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen, paardrijden en ook ballonvaren. Sinds 2010 komen hier bezoekers en in 2012 werden de ‘schoorstenen’ toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Voor mij in ieder geval een goede reden om hier nog eens terug te komen!
Zo kom je er
Ik vloog met Turkish Airlines van Amsterdam naar Erzurum, met een overstap in Istanbul. Het vliegveld ligt op amper een steenworp van de stad, in een minuut of 10 sta je in het centrum en vanuit daar is het nog maar 5 minuten rijden naar het skigebied.
Ter plekke kun je een huurauto nemen om de omgeving te verkennen. Ga je naar het skigebied, dan is een transfer van je hotel ook prima. Vrijwel alle hotels liggen op twee keer vallen van de piste. Een hotel in de stad kan natuurlijk ook, maar als outdoorliefhebber is dat minder aan te raden.
Mijn reistip!
Spreekt het onontdekte oosten van Turkije je wel aan? Leuk! Als je mij vraagt om tips, zou ik je aanraden een combinatiereis te maken. Skiën in Erzurum is echt een ervaring, maar niet te vergelijken met een week skiën in Frankrijk of Oostenrijk. Het leukste is wat mij betreft om een dag of twee à drie te gaan skiën en dan ook de andere activiteiten op en naast de piste te doen, zoals de swing en het ijsklimmen.
Daarnaast kun je dan een aantal dagen de omgeving verkennen. Je kunt mijn route volgen, maar natuurlijk ook op zoek gaan naar activiteiten en bestemmingen die jou het meeste aanspreken.
Tot slot zou ik een stopover van een dag of wat in Istanbul doen. Je moet er toch overstappen, dus waarom zou je niet op de heen- of terugweg een paar dagen laten verder vliegen en ondertussen de stad verkennen? Ik zou dat een volgende keer zeker doen!
Ik ben heel benieuwd hoe jij deze bestemming vindt. Laat je het hieronder weten als je bent geweest?
Alle foto’s: Pauline van der Waal (tenzij anders vermeld)
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.