Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

REISVERSLAG: Solo naar het dak van West-Europa

Een klimervaring van Jeffrey Vonk

Kortademig, hoofdpijn en slappe spieren, en nog geen stap gezet op de Mont Blanc. In plaats daarvan zit ik op de top van een nabijgelegen Alp, de Aiguille Du Midi, die met zijn 3842 meter hoogte ook verre van kinderachtig is. Al moet worden gezegd, alle lof en eer behoort toe aan de krachtige, moderne kabelbaan die mij daar brengt.

Frankrijk
Kabelbaan vanuit Chamonix.

Na te zijn opgestapt in het knusse en ietwat decadente bergdorp Chamonix stijg ik gestaag door iets dat lijkt op een dikke laag mist, maar in dit gebied kun je ervan uit gaan dat het een laaghangend wolkendek is. Eenmaal boven is dit een ideale manier om te wennen aan de vrieskou en de hoogte. Om zo hoogteziekte te reduceren en mij voor te bereiden op de klim.

Frankrijk
Op de top van Aguile du Midi.

Je kunt ervoor kiezen om daadwerkelijk aan de voet van de berg te beginnen, in het plaatsje Saint-Gervais-Les-Bains, via wandelpaden die duidelijk staan aangegeven. Echter, de meesten slaan deze met dennen begroeide hellingen en met bloemen gevulde weides over.

Frankrijk
Wildlife bij Nid d’Aguile.

Arendsnest

Zo ook ik, want een rit met de TMB, de Train Mont Blanc, is een heuse ervaring. Piepend en krakend kruipen de scharlaken wagons omhoog, hoger en hoger over een twijfelachtige rails, totdat ik bij het laatste station Nid d’Aigle aankom, het zogeheten Arendsnest, op 2362 meter hoogte.

Frankrijk
Naast de gletsjer.

Als het serieuzere hike-werk begint, trek ik de veters van mijn bergschoenen nog eens stevig aan. Wat veel mensen vergeten is dat je in ijle lucht net zoveel vocht verliest als in een woestijn met vijftig graden. Neem dus een aantal liters water mee. Na een paar uur doorstappen begint het al flink fris te worden. Mijn soft shell is niet overbodig.

Wat veel mensen vergeten is dat je in ijle lucht net zoveel vocht verliest als in een woestijn met vijftig graden

De wat oudere generaties overnachten bij de eerste hut, Tête Rousse, op 3167 meter hoogte. Ik voel mij fit en zet door, inmiddels met stijgijzers en wandelstokken, over een uitgestrekte gletsjer. Ondanks dat de omgeving verandert in kille, haast vijandige roestkleurige rotsen, ontnomen van elk stukje groen, is het een traktatie voor je netvlies.

Frankrijk
De Franse Alpen.

Death Gully

De eerste echt gevaarlijke hindernis doet zich voor in de vorm van de zogenaamde Death Gully. In deze zeer langwerpige brede geul ervaart de berg trillingen, wat tot gevolg heeft dat er ’s ochtends en ’s middags op een bepaalde tijd rotsen naar beneden kunnen vallen. Aangezien ik exact op zo’n tijdstip de oversteek maak ben ik genoodzaakt een paar riskante sprongen te maken om te voorkomen dat ik verpletterd word door razende blokken ter grootte van een skippybal. Gelukkig werd ik gewaarschuwd door andere klimmers die uit volle borst collectief op hun noodfluit bliezen.

Vervolgens staat er een klim van een achthonderd meter hoge rotswand op het menu. Deze gaat behoorlijk stijl omhoog. Hier en daar verankerde staalkabels schieten te hulp, daar kun je je aan zekeren. Omwille van de tijd en vertrouwend op mijn ervaring sla ik deze over. Vallend gruis kan natuurlijk niet voorkomen worden, het is noodzaak dat ik hier mijn muts voor mijn helm inwissel.

Frankrijk
Uitzicht op de gletsjer vanaf de wand.
Frankrijk
De All you need is love caravan op 3835 meter hoogte.

Net voor zonsondergang kom ik aan bij de Refuge du Goûter, de laatste hut, op 3835 meter hoogte. Tegenwoordig een beetje een futuristisch gebouw. De oudere gelijknamige hut passerende word ik herinnerd aan de vorige keer dat ik de Witte Reus beklom. Toen kwam ik in een plotselinge sneeuwstorm terecht die zo intens was dat ik geen hand voor ogen zag.

De nacht

Enfin, eenmaal binnen rol ik mijn slaapzak uit in de hal, want ik heb geen bed geboekt, wat de meeste klimmers wel doen, zelfs tot een half jaar van tevoren. Verwacht niet dat overnachten en maaltijden goedkoop zijn. Tussen het gekibbel van de vele nationaliteiten die onderling veel haantjesgedrag vertonen tracht ik een paar uurtjes slaap te pakken, maar vanwege de hoogte wordt het mij niet gegund.

Frankrijk
Richting de Bosses Ridge.

De top-poging

Om half twee ’s nachts is het dan zover: de top-poging begint. Stijgijzers onder, een paar warme onderlagen aan, beenkappen om en veel drinken mee. Ik eet een stevige maaltijd voordat ik vertrek, want die extra energie zal ik hard nodig hebben. In het pikkedonker fonkelen miljoenen sterren in de heldere lucht, en op de bergkam, slierten sterren van het schijnsel van hoofdlampjes van groepen klimmers.

Aangezien ik ongezekerd klim moet ik uitkijken dat ik niet in een van de crevasse val, de blauwe gleuven kunnen honderden meters diep zijn. De bedekkende laag sneeuw bevriest ’s nachts en voorkomt doorgaans dat je er doorheen zakt.

Frankrijk
De route zit vol kammen en crevasse.

Bosses Ridge

Uren zijn verstreken, wanneer de zonsopkomst een lust voor het oog is. Het kleine beetje extra warmte en het prachtige plaatje bieden hoop om door te gaan in de ijzige kou. De volgende echt gevaarlijke hindernis is de Bosses Ridge. Een flink steile kam zonder enig houvast, met diepe dalen aan beide zijden.

Frankrijk
Zonsopkomst vanaf de Mont Blanc.

In het seizoen van mijn beklimming verloren in totaal twaalf mensen hun leven hier. Waar ik voorheen kniediep in de verse sneeuw wegzakte moet ik nu gaten hakken met de punten van mijn stijgijzers en mijn ijsbijl. Met enige dosis doorzettingsvermogen en wilskracht mag ik mijzelf een overwinnaar van de berg noemen, als ik om acht uur ’s ochtends vermoeid doch voldaan op de grens van Frankrijk en Italië sta. Eindelijk op de top, op 4810 meter hoogte: dit is waarlijk het dak van west Europa!

Frankrijk
Op de top van de Mont Blanc.

Mijn boeken

Wil je meer weten over mijn solo backpack-reizen en avonturen? Bestel dan een van mijn boeken uit de Good To Go reeks, Breaking Free (deel 1: getbook.at/GTG1) of Beyond The Equator (deel 2: getbook.at/GTG2) beide online verkrijgbaar.


Lees hier meer bijzondere reisverhalen van onze reporters


één reactie op “REISVERSLAG: Solo naar het dak van West-Europa”

  • Cinderella servranckx
    18 oktober 2019 at 18:46

    Mooi geschreven en pakkend. Kort. Krachtig. Krijgt zin om ook te gaan. Toch lijkt het mij dat je een ervaren klimmer moet zijn. En dat ben jij waarschijnlijk (ik niet). Complimenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer