Review: Lowe Alpine Altus backpack 

Een review van Noëlle Verhage | Lowe Alpine

Tijdens een driedaagse trip in de Oostenrijkse Rofan Mountains heb ik voor Lowe Alpine de Altus rugtas mogen testen. Een rugtas die volgens Lowe Alpine geschikt is om onder diverse weersomstandigheden te worden gedragen door de actieve wandelaar. Lowe Alpine maakt al jaren top kwaliteit rugtassen. Door haar jarenlange ervaring en expertise is ze in staat om de rugtassen waar nodig verder te fine tunen en aan te passen aan de gebruiker.

De Altus is een rugtas waar ze niet alleen rekening hebben gehouden met de functionele mogelijkheden, zoals de inpakmogelijkheid aan de voorzijde, maar ook met het design. De tassen hebben trendy kleuren en zien er allemaal super strak uit.

Foto: Bernd Ritschel, Product: Lowe Alpine, Altus, Location: Rofan Mountain Range

Altus rugtas

De Altus rugtassen zijn gemaakt voor de actieve wandelaar. Of je nu van plan bent om de Abel Tasman Coast Track te gaan wandelen in Nieuw Zeeland of liever dicht bij huis wandelt over de Veluwe, er is voor elke tocht een rugzak verkrijgbaar. Lowe Alpine adviseert je om bij een meerdaagse wandeltocht te kiezen voor de Altus 52 (m) of 50 (v) liter, bij een trektocht van hut naar hut de Altus 42 (m) of 40 (v) liter en voor dagwandelingen de Altus 32 (m) of 30 (v) liter.

Bergtochten vragen veel van je lichaam en dus is het belangrijk dat de rugtas perfect op je rug aansluit. Wandel je langs smalle richels, of stijl naar beneden of boven? Lowe Alpine garandeert ons dat de rugtas perfect blijft zitten.

Ik mocht de dames lijn van de Altus rugtas testen. Het was even wennen aan de kleuren. Voor de vrouwenlijn is er gekozen voor de kleuren aubergine, donkerblauw en okergeel. Voor de heren oranje/rood, ijsblauw en olijfgroen.

Lowe Alpine Altus heren en dames modellen 2019 in diverse kleuren.

De test

Op de aankomstdag werd tijdens een korte wandeling en eerste kennismaking met het klettersteigen de rugzakken die geschikt zijn voor een korte dagwandeling getest; de Altus 32L voor mannen en 30L voor vrouwen. De dagen erna werd de wandeling intensiever, meer klimmen en dalen, en ook het klettersteigen werd pittiger. Tijdens deze dagen heb ik de andere modellen kunnen testen.

Foto: Bernd Ritschel, Product: Lowe Alpine, Altus, Location: Rofan Mountain Range

De tops

Een groot voordeel van deze rugtas is dat er een grote opening van het hoofdvak aan de voorzijde van de rugtas aanwezig is. Dit geldt overigens wel alleen voor de modellen van 40 liter of meer. Via de lange U-vormige rits aan de voorkant is de gehele inhoud van de rugzak eenvoudig te bereiken. En het hoofdvak is weer onder te verdelen in twee delen, die via de voorzijde dus gemakkelijk toegankelijk zijn. Ook het vak op de bovenzijde van de rugtas is handig in gebruik en op te hogen tot 5 liter extra opbergruimte.

Door het speciale ‘Air Contour BackSystem’ zit de tas fijn op mijn rug, ook zit er voldoende ruimte tussen mijn rug en de tas zelf waardoor mijn rug niet tegen de rugtas aanplakt. Ook het gewicht kan door gebruik te maken van de verschillende opbergvakken goed worden verdeeld.

Door het speciale ‘Air Contour BackSystem’ zit de tas fijn op mijn rug, ook zit er voldoende ruimte tussen mijn rug en de tas zelf waardoor mijn rug niet tegen de rugtas aanplakt

De heupband is ergonomisch en zit lekker op de heupen. Het heeft aan beide zijden een vakje voor m’n mobiele telefoon of sleutels. Niet elke rugzak heeft aan twee zijdes een vak voor een fles water. Deze rugtas wel, ideaal dus voor de langere wandelingen.

Waar ik ook blij van wordt zijn de mogelijkheden om mijn eigen drinksyteem in deze rugtas mee te nemen waardoor ik tijdens het wandelen mijn handen vrij kan houden. Verder zijn er voldoende bevestigingsmogelijkheden voor het bevestigen van mijn wandelstokken.

De gebruiksvriendelijkheid van de rugtas evenals het design is goed. Je kunt overal gemakkelijk bij. Naast bovenstaande voordelen is de rugtas ook nog standaard voorzien van een regenhoes. Naast het ademende rugpand, dat eenvoudig is te verstellen in hoogte, zijn ook de schouderbanden ademend. De rugtas is gemaakt van sterke materialen en weegt slechts 1850 gram.

Foto: Bernd Ritschel, Product: Lowe Alpine, Altus, Location: Rofan Mountain Range

De tips

Uiteraard is het niet alleen hosanna. Een belangrijk verbeterpunt voor deze Altus rugtas is dat er ook rekening gehouden mag worden met lange vrouwen. Al snel bleek dat ik met mijn lengte (180cm) niet geschikt ben voor de vrouwenmodellen van de Altus rugtas. Aan de achterzijde kan je het rugpand in lengte verstellen zodat je de rugtas goed kan laten aansluiten op het lichaam. Helaas is het rugpand voor de lange vrouwelijke reiziger maar tot op een bepaalde hoogte verstelbaar, waardoor de heupband niet op je heupen valt, maar net erboven. Dit zat dus niet lekker. Ik kreeg de rugtas voor mannen aangewezen die voor mijn lange rug iets beter was. Maar dit model, hoe kan het ook anders, blijkt beter geschikt te zijn voor mannen. De schouderbanden zijn anders afgestemd dan bij het vrouwenmodel en dat merk je. De banden schuurden in mijn nek waardoor het minder comfortabel wandelen was.

Ik heb alle modellen kunnen testen. Ook hiervoor gold hetzelfde. De vrouwenmodellen zijn gewoonweg niet geschikt voor lange vrouwen, of in ieder geval niet voor vrouwen met een lang bovenlichaam, en dus word je al snel doorverwezen naar het model voor mannen. Jammer natuurlijk!

Last but not least…bij navraag bleek dat Lowe Alpine bij de ontwikkeling van deze rugtas geen specifieke rekening heeft gehouden met het milieu. Lowe Alpine heeft er bijvoorbeeld niet voor gekozen om enkel gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen of de tassen te laten produceren onder een eco-label.

Bekijk hieronder de video met alle productspecificaties gepresenteerd door Dan Jenkin, Pack Designer voor Lowe Alpine, op een geweldige locatie in de Rofan Mountains.

Eigenschappen Lowe Alpine Altus 42-47 model 2019 (olijfgroen):

 • In lengte verstelbaar rugpand
 • Borstband met noodfluit
 • Regenhoes
 • Voorgevormd rugpand
 • Intern frame van metaal
 • Ergonomische gevormde heupband met opbergvakken
 • Bovenvak is op te hogen, waardoor 5 liter extra volume geboden wordt
 • Compressiebanden op de zijkanten, ook geschikt voor het bevestigen van ski’s
 • Extern vak op de bovenzijde
 • Intern vak in bovenvak met bevestigingsclip voor sleutelbos
 • Groot opbergvak aan de voorkant, ideaal voor bijvoorbeeld regenkleding of extra laag kleding
 • Vak op de voorkant met rits afsluitbaar
 • Zijvakken van rekbaar mesh
 • Hoofdvak is ook te bereiken via lange U-vormige rits aan de voorkant. Hierdoor is de hele inhoud van de rugzak eenvoudig te bereiken.
 • Ondervak is te scheiden van hoofdvak door inritsbare tussenbodem
 • Voorbereid op het gebruik van een drinksysteem
 • Twee bevestigingsmogelijkheden voor wandelstokken (of ijsbijlen)
 • Bevestigingslussen voor het bevestigen van uitrusting aan de voorkant van de rugzak
 • S.O.S. paneel aan de binnenkant van het bovenvak
 • Inhoud: 52 + 5 liter
 • Ruglengte: 48-53 cm
 • Afmetingen: 69 x 36 x 40 cm
 • Gewicht: 1850 gram

Kijk voor meer informatie op: lowealpine.com/eu

Eigen foto: Noëlle Verhage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.