Avontuur, pittoreske dorpen en prachtige natuur

Door Pauline van der Waal | in samenwerking met Buro Scanbrit

Hou je net als ik van de vrijheid en het avontuur van een roadtrip? Je stapt je auto in en bepaalt helemaal zelf waar je heen rijdt en of je stopt of niet. Ondertussen kijk je je ogen uit en verandert het landschap soms wel met de kilometer.
Als er één plek is met ontelbaar veel mogelijkheden voor verrassende en unieke roadtrips, dan is het Groot-Brittannië wel. Ik heb daarom drie fantastische en ook heel verschillende opties voor je op een rijtje gezet.

Eindeloos dwalen door ruig en avontuurlijk Schotland

Schotland. Het land van whisky, Haggis en natuurlijk de doedelzak. Maar ook de Schotse Hooglanden, het Isle of Skye en haar ‘lochs’. Schotland is absoluut één van mijn favorieten. Tijdens je trip rijd je door het ruige landschap en doe je onderweg schattige dorpjes en stadjes aan.

Rijden door een eindeloos landschap in Schotland. Foto: Buro Scanbrit
Rijden door een eindeloos landschap in Schotland. Foto: Buro Scanbrit

Voor natuurliefhebbers zijn de mogelijkheden in Schotland bijna eindeloos. Zo ligt het grootste nationale park van Groot-Brittannië in Schotland, het Cairngorms National Park. Een absolute must wat mij betreft is het Isle of Skye. Ook Mountainreporter Marloes was al eens op het mysterieuze Isle of Skye. Haar verslag lees je hier.

Met pijn in de kuiten en een glimlach van geluk de berg op! Foto: Marloes van Pareren

Speciaal voor roadtrippers is er een aantal bekende autoroutes die je kunt volgen. Zo is daar bijvoorbeeld de Argyll Coastal Route van 129 mijl/208 kilometer lang. Op de route liggen een paar van de mooiste delen van de westkust. Maar ook rijd je een stukje landinwaarts naar de Ben Nevis. Dit is de hoogste bergtop van het Verenigd Koninkrijk.

Daar zijn ze weer! Onze harige vrienden op korte pootjes! Foto: Marloes van Pareren

Zelf hou ik best van autorijden, maar probeer ik niet in de valkuil te stappen om te snel van A naar B te willen. De reis is hier tenslotte letterlijk de bestemming! Langs de kust moet je daarom echt stoppen bij een van de restaurants die heerlijk verse vis en schaal- en schelpdieren op het menu hebben staan. Vergeet ook je wandelschoenen niet voor een pittige wandeling door de natuur, een ontspannen boottochtje, of natuurlijk een bezoek aan één van de vele kastelen die Schotland rijk is.

Dit en nog veel meer moois zie je als je kiest voor de reis Callum van Buro Scanbrit. In een kleine twee weken rijd je door heel Schotland en overnacht je in kleinschalige en rustig gelegen lodges, die op de mooiste plekken in Schotland liggen.

Klik hier om meer te lezen over de reis Callum.

Bezoek de vele kastelen op de route. Foto: Buro Scanbrit
Bezoek de vele kastelen op de route. Foto: Buro Scanbrit

Rij door Engeland met al haar charme

In Engeland kun je meer op de romantische toer. Kies je bijvoorbeeld voor een route die door the Cotswolds loopt, dan waan je je direct op de set van Pride and Prejudice. Ontelbaar veel televisieseries en kostuumdrama’s zijn hier op de herkenbare slingerweggetjes met heggen en stenen muurtjes opgenomen. Vergeet niet te stoppen voor een foto in pittoreske dorpjes zoals Bibury, Broadway en Woodstock. Ik zou onderweg ook doorlopend stiekem gluren naar de prachtige landhuizen en hun bewoners. Van een kostuumdrama ben je nu in een spannende Engelse detective beland!

Romantiek ten top! Zie je jezelf al toeren door de schattige dorpjes van Zuid-Engeland? Foto: Buro Scanbrit
Romantiek ten top! Zie je jezelf al toeren door de schattige dorpjes van Zuid-Engeland? Foto: Buro Scanbrit

Voor de romantici onder ons is de Romantic Road natuurlijk een must. Alsof je door een ansichtkaart rijdt. Kleurrijke tuinen, lieflijke huisjes en natuurlijk een authentieke pub op z’n tijd op deze 265 kilometer lange route. Je hebt overigens de keus uit twee varianten. Beide routes beginnen bij Cheltenham. De ene route loopt langs Bibury en Cirencester, de andere langs Stow-on-the-Wold en Chipping Campden.
Rij na de schattige dorpjes door naar de universiteitsstad Oxford, voor een geweldige mix van oud en nieuw. De eeuwenoude universiteit wordt hier geflankeerd door de nieuwste hi-tech ontwikkelingen. Daarnaast is in Zuid-Engeland de kust nooit ver weg. Heerlijk uitwaaien aan de grillige kust moet dus zeker deel uitmaken van je reis.

Ook naar de Cotswolds? Buro Scanbrit heeft een super toffe vijfdaagse reis op het programma: Touring the Cotswolds. Wil je de Cotswolds combineren met andere hoogtepunten van Zuid-Engeland, kies dan voor de twaalfdaagse reis James.

Lees meer over korte trip Touring the Cotswolds of de James-reis langs alle hoogtepunten.

Rij via oude slingerweggetjes door het groene en heuvelachtige landschap. Foto: Buro Scanbrit
Rij via oude slingerweggetjes door het groene en heuvelachtige landschap. Foto: Buro Scanbrit

In Wales volg je de sporen van de geschiedenis

Tot slot hoort Wales wat mij betreft zeker in dit rijtje thuis. Met meer dan 600 kastelen en de wilde natuur is het bijna Engeland en Schotland in één. Natuurlijk moet je een aantal van deze kastelen van dichtbij gaan bekijken. Met een beetje fantasie zie je de ridders en de jonkvrouwen al rondlopen. Soms heeft de tijd zo z’n invloed gehad op een kasteel en kunnen de Welshmen je stoere spookverhalen vertellen over ‘hun’ kasteel.

Must-visits voor natuurliefhebbers zijn natuurlijk het nationale park de Brecon Beacons en Snowdonia

Must-visits voor natuurliefhebbers zijn natuurlijk het nationale park de Brecon Beacons en Snowdonia. Adembenemend mooi is de 1085 meter hoge Mount Snowdon.

Rijden door het prachtige Snowdonia wordt alleen onderbroken door een ontmoeting met haar wollige bewoners. Foto: Buro Scanbrit
Rijden door het prachtige Snowdonia wordt alleen onderbroken door een ontmoeting met haar wollige bewoners. Foto: Buro Scanbrit

Als je je echt wilt laten overdonderen door de natuur, raad ik de grillige Pembrokeshire Coast aan. Je slingert langs de prachtige kustlijn met hoge rotsen, stille baaien en verlaten zandstranden. De beroemde Coastal way loopt langs de gehele kust van Wales.

Wanneer je de andere kant op kijkt, zie je het landschap meer landinwaarts, met op de achtergrond de imponerende bergen.

Sla af naar het binnenland en volg de Cambrian Way. Deze route dankt haar naam aan de Cambrian Mountains in het hart van Wales. De route begin in het Victoriaanse kustplaatsje Llandudno in het noorden en eindigt in de hoofdstad Cardiff in het zuiden.

Eén van de mooiste reizen door Wales die Buro Scanbrit aanbiedt is de reis Rhys langs alle hoogtepunten. Hiermee combineer je Wales en Midden-Engeland tot één prachtig en afwisselend geheel.

Meer info en boekingen van de Rhys-reis hier.

Buig vanaf de kust af het binnenland in en volg de Cambrian Way. Foto: Buro Scanbrit
Buig vanaf de kust af het binnenland in en volg de Cambrian Way. Foto: Buro Scanbrit

LEES HIER MEER OVER DE REIZEN VAN BURO SCANBRIT  naar  SCHOTLAND, ENGELAND en WALES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.