Geniet van het milde klimaat in Scena/Schenna boven Merano

Door: Pauline van der Waal | Bron: Scena

In het noorden van Italië ligt de prachtige regio Zuid-Tirol, een absolute topper als zomervakantiebestemming. Want de locatie midden in de indrukwekkende Dolomieten is één ding, ook het heerlijke weer -meer dan 300 dagen zon per jaar-, de voortreffelijke keuken en de geweldige wandel- en fietsmogelijkheden zijn een reden om dit jaar eens naar Zuid-Tirol te gaan.

Genieten van het uitzicht over Merano. Foto: Tourismusverein Schenna – Klaus Peterlin

Heerlijke vakantie met het hele gezin

De natuur in heel Zuid-Tirol is prachtig en ook in de regio Scena kun je fantastisch wandelen. Het uitgestrekte wandelgebied zorgt voor veel plezier en actieve ontspanning in de buitenlucht op verschillende hoogtes. De meeste wandelpaden zijn geschikt voor het hele gezin. Onderweg kun je stoppen bij een van de vele berghutten die het gebied rijk is om van prachtig uitzicht en lekker eten en drinken te genieten.
Door de ligging van de regio -tussen de Alpen aan de ene kant en Mediterraans gebied aan de andere- merk je de invloeden van beide gebieden op het menu.

Relaxt hiken in Schenna. Tourismusverein Schenna - Hannes Niederkofler
Relaxt hiken in Scena. Tourismusverein Schenna – Hannes Niederkofler

Meer over Scena

Scena (Schenna in het Duits) ligt op een prachtige en zonnige plek net boven de plaats Merano, met haar bekende spa’s en thermen. Het heeft een heerlijk mild klimaat waardoor de bloemen, bomen en planten hier prachtig groeien en bloeien. Tel daar de omliggende bergen, kastelen en berghutten bij op en vergeet ook de leuke hotels en restaurants niet. Het is wel duidelijk dat het goed vakantie vieren is in Scena!

Met de gondel omhoog. Foto: Tourismusverein Schenna - Patrick Schwienbacher
Met de gondel omhoog. Foto: Tourismusverein Schenna – Patrick Schwienbacher

Hiken door de omgeving

Een omgeving zoals deze nodigt uit om die te voet te gaan verkennen. De lager gelegen routes langs de zogenaamde ‘Waalwege’ zijn populair. Dit zijn paden langs de oude irrigatiekanalen die de boeren vroeger aanlegden als irrigatiekanaal voor fruitbomen en wijngaarden. Deze routes kennen weinig hoogteverschil en zijn daarom geschikt voor het hele gezin.

Wanneer je op zoek bent naar meer uitdaging kun je het hogerop zoeken, zoals de route tussen Merano 2000 en de Hirzer. Dit stuk is ook onderdeel van de E5 European Long Distance Path van de Franse kust naar het Italiaanse Verona. Onderweg zie je cipressen, olijfbomen, palmen en fruitbomen tot je hoog genoeg komt en je de indrukwekkende rotsen bereikt. Ook bijzonder is de Rododendron -ook wel Alpenroos genoemd- die in de hogere gebieden rond juni en juli in bloei staat.

Lees hier meer over de mogelijke wandelroutes en bergtochten in Scena.

Wandelen met het hele gezin. Tourismusverein Schenna - Florian Andergassen
Wandelen met het hele gezin. Tourismusverein Schenna – Florian Andergassen

Nog meer tips om te gaan wandelen

Wil je je verder verdiepen in de oneindige mogelijkheden die er zijn op wandelgebied? Lees dan meer over de Waalwege.
In voor meer actie? Dan kun je ook de meer culturele routes uitzoeken. Uiteindelijk maakt het niet eens zo veel uit welke je kiest, want alle routes zijn prachtig.

Tijd voor pauze op een terras in de zon. Tourismusverein Schenna - Hannes Niederkofler
Tijd voor pauze op een terras in de zon. Tourismusverein Schenna – Hannes Niederkofler

Lekker eten en drinken

Na al die inspanning is het tijd om weer even bij te tanken. Ook daarvoor hoef je niet ver te zoeken. Een heerlijke mix van Mediterraanse en Alpiene invloeden komt samen in de gerechten die je hier kunt eten. Alvast trek krijgen? Lees hier meer over eten en drinken in Scena.

Thermen Merano
Thermen Merano

Nog niet ontspannen genoeg?

De regio nodigt hier sowieso uit om te relaxen, maar om er nog een schepje bovenop te doen kun je naar de Thermale Baden van Merano. Je vindt de thermen in het centrum van Merano, met verschllende baden en een groot park.

Ben je een tuinenliefhebber, dan is een bezoekje aan de prachtige tuinen van het Trauttmansdorffkasteel een must. Hier worden meer dan tachtig verschillende landschappen getoond en niet alleen uit de regio, maar vanuit de hele wereld.

Tijd voor vakantie. Foto: MGM Alex Filz_Trauttmansdorff
Tijd voor vakantie en prachtige tuinen. Foto: MGM Alex Filz_Trauttmansdorff

Outdoor Cooking bij hotel Taser Alm

Zet 26 juni in je agenda voor een heel speciaal evenement. Je kunt meedoen aan een bijzondere kookworkshop op 1450 meter hoogte, waar je twee typische Merano Foodie Factory-gerechten leer maken. En nee, dat doe je dus niet in een grote keuken van een restaurant, maar buiten en midden in de natuur met op de achtergrond Merano en natuurlijk de omliggende bergen. Meer over het evenement lees je hier.

Lekker eten en drinken. Foto: Tourismusverein Schenna - Klaus Peterlin
Lekker eten en drinken. Foto: Tourismusverein Schenna – Klaus Peterlin

Combineer met een tripje naar Merano

Ben je toe aan wat anders? Breng dan een bezoekje aan het stadje Merano. Wandel door de parken, langs de rivier, de botanische tuinen en de oude stad, of ga lekker op een terrasje zitten van één van de vele restaurants die Merano rijk ik. Vergeet ook niet de leuke winkels te bekijken om wat leuks voor thuis mee te nemen.

Merano Foto Alex Filz
Merano Foto Alex Filz

Is de regio Scena en Merano iets voor jou volgende vakantie? Lijkt me wel! Je kunt meer informatie vinden op de website van Scena en die van Merano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.