Haglöfs is officieel partner van MountainreportersHaglöfs Grym Evo winnen

Enkele dagen geleden berichtten we al dat er een voetbalteam van twaalf schooljongens en hun coach vast zaten in een grot in Thailand. Inmiddels is dat al ruim een week, maar er gloort nu echt (letterlijk!) licht aan het einde van de tunnel.

Negen lange dagen in een donkere en koude grot

Het is inmiddels negen dagen geleden dat een parkwachter een aantal verlaten jongensfietsen bij de ingang van een afgesloten grot zag staan en alarm sloeg. Vanwege het aankomende regenseizoen was de grot dicht, en stond er een bord bij de ingang dat waarschuwde voor mogelijk overstromingsgevaar. Om nu nog onbekende reden gingen de jongens tussen de 11 en 16 jaar en hun 25-jarige voetbalcoach toch naar binnen.

De verwachting is dat zij eenmaal binnen verrast werden door het noodweer, waardoor de grot onder water kwam te staan. Hun enige optie was toen om verder het gangenstelsel in te trekken om niet te verdrinken.

Reddingswerkers vanuit de hele wereld helpen mee

Al snel verzamelden zich enorme groepen mensen om de jongens uit de grot proberen te krijgen. Familie van de jongens, vrijwilligers, maar ook het leger, grotspecialisten en speciale duikers van over de gehele wereld, zo’n 1000 man in totaal. Toch bleef het de afgelopen dagen onmogelijk de grot te betreden. In de tussentijd werd er koortsachtig gezocht naar andere toegangswegen de grot in, en werden drones en warmtecamera’s ingezet.

Ze zijn gevonden!

Zojuist kwam het nieuws dat de jongens gelokaliseerd zijn. Hoe ze eraan toe zijn is nog niet bekend, maar na meer dan een week in het donker en de kou, met alleen wat eten voor een middagje op pad en regenwater zullen zij er niet al te best aan toe zijn. De eerste prioriteit is dan ook om medicijnen, eten en drinken hun kant op te krijgen, daarna zullen zij pas uit de grot gehaald kunnen worden.

Maar nu de grot nog uit…

De kans bestaat namelijk dat zij alleen via het water de grot kunnen verlaten samen met de duikers. In dat geval zullen zij ervoor zorgen dat ze een duikmasker dragen en wellicht een pak. Desalniettemin zal dit nog wat extra ballast toebrengen aan het toch al traumatische avontuur. Voordat het zover is zal medisch personeel eerst via dezelfde weg de grot moeten betreden.

Volg alles live via Facebook en zit bovenop het nieuws

Ten tijde van de reddingsoperatie is deze live te volgen via Facebook. Mijn Thais is niet zo goed, maar er wordt regelmatig hard gejuicht, dus het ziet er goed uit. Op dit moment zijn de jongens nog niet uit de grot, maar de verwachting is dat hun families hen snel weer in de armen kunnen sluiten. Kom op jongens, nog even volhouden!

Bron: CNN

Hoofdfoto: Facebookpagina Thai Navy Seal

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here