Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Seizoensverwarring: in korte broek en zonder shirt in hartje winter

Door: Jiska Appel

Spot de klimmer op de rots – Foto door Sofie Burger

In onze koele zomerkleding lopen we de auto uit naar het winkeltje bij het Franse tankstation. Spontaan beginnen we te bibberen. Voor een dikke week waren we vergeten dat het hartje winter is, en leefden we een sprookjesachtige omgeving met zomerse temperaturen…

Nationaal Park ‘Les Calanques’

Foto door Jet Vessies

En voor dat leven was geen urenlange, natuurvervuilende, vliegreis nodig, maar ‘slechts’ 11 uur in een auto: we gingen naar het Franse Nationale Park de Calanques, vlakbij Marseille. Hier zouden we 7 dagen volop gaan genieten van het mooie landschap en mooie wandelingen en klimroutes. Omdat ik altijd een nogal overdreven positieve houding heb tegenover het weerbericht, gingen er drie korte broeken in mijn tas. Het is altijd afwachten wat voor weer je zal hebben in Zuid-Frankrijk in de winter (gemiddeld is de maximum temperatuur in december zo’n 11 graden), en sommige mensen kiezen er daarom voor om naar verdere oorden af te reizen. Maar de drie korten broeken waren uiteindelijk niet voor niks meegegaan gelukkig!

de drie korten broeken waren uiteindelijk niet voor niks meegegaan gelukkig!

Na 11 uur in de auto op de derde kerstdag, kwamen we aan in de kleine AirBNB waar we met z’n zessen in zouden slapen. Alle basisvoorzieningen waren aanwezig, en aan knusheid (lees: met z’n zessen in een huisje wat eigenlijk beter geschikt zou zijn voor twee volwassenen en twee kinderen) geen gebrek. Maar het appartement en die autorit, daar deden we het natuurlijk niet voor. Wij wilden klimmen!!

Foto door Clara Tump

Omdat het in de winter in veel gebieden te koud is om te klimmen, kozen we ervoor om naar de Calanques te gaan. De Calanques is een national park in Zuid-Frankrijk vlakbij Marseille aan de Middellandse zee. De calanques zijn witte rotsformaties/kliffen die aan de mooie blauwe Middellandse Zee grenzen. De Calanques zijn een, sinds 2011, beschermd natuurgebied dat zich uitstrekt van Marseille tot het kleinere dorpje Cassis (zo’n 20km). Als je houdt van kleine pittoreske dorpjes kan je voor kiezen om Cassis te slapen. Wij sliepen uiteindelijk in het dorpje La Ciotat. Dit ligt iets verder van het nationale park, maar biedt wel iets goedkopere overnachtingsmogelijkheden aan.

Met de auto kan je tot de rand van het nationale park komen, maar wil je de echte kliffen (Calanques) zien, dan zal je moeten wandelen, of per boot een excursie doen.

Met de auto kan je tot de rand van het nationale park komen, maar wil je de echte kliffen zien, dan zal je moeten wandelen, of per boot een excursie doen. Gelukkig lopen er genoeg toegankelijke wandelroutes door de park en is wandelen en kijken naar het mooie uitzicht puur genot. Er zijn wandelpaden van verschillende niveaus, zo zijn er kortere wandelingen naar uitzichtpunten die ook voor kinderen goed te doen zijn, maar er zijn ook langere en meer uitdagende routes. 

Foto door Jiska Appel

Het nationale park bestaat uit verschillende calanques (dit zijn verschillende baaien omringd door kliffen). Op internet zijn verschillende lijstjes te vinden van wat de mooist calanque is, maar zelf ben ik er nog niet uit, het is allemaal zó prachtig. 

In elke Calanque zijn verschillende klimgebieden, zowel gebieden om te sportklimmen, maar ook gebieden om te multipitchen of om te klimmen met eigen protectie.

Foto door Jet Vessies

Natuurlijk houd ik van wandelen, maar deze trip was ook (en vooral) bedoeld om te klimmen! En dat hebben we dan ook bijna elke dag gedaan! In elke calanque zijn verschillende klimgebieden, zowel gebieden om te sportklimmen, maar ook gebieden om te multipitchen of om te klimmen met eigen protectie. Zelf heb ik vooral kortere routes geklommen, maar ook twee multipitches. En, ik ben voorklimmend bovengekomen in mijn eerste 7a buiten (thanks Ywen voor het geduld)!

Eindelijk die eerste 7a buiten voorklimmen! – Foto door Jet van der Touw

Pluspunten van de Calanques 

De calanques zelf zijn echt supermooi. Meestal zijn mijn dagen bij een klimvakantie pas geslaagd als ik veel geklommen heb, maar in de calanques waren zelfs de dagen waarop ik maar twee routes klom geweldig! Gewoon een beetje in de zon onder een rots liggen, met uitzicht op de blauwe middellandse zee… Dat is nou écht vakantie! De temperatuur, de toegankelijkheid, de vele mogelijkheden (klimmen, wandelen, varen, stedentripje naar Marseille, roadtrippen langs de kust), de prachtige uitzichten en de lieve mensen maakten deze trip voor mij onvergetelijk! 

Lieve hond Luca was ook mee deze vakantie. Niks is zo fijn om als je weer veilig met twee benen op de grond staat te worden begroet door de liefste hond die je kent!

De liefste hond van de wereld: Luca! – Foto door Jiska Appel

Minpunten van de Calanques

Een nadeel van de Calanques is dat het wel ver rijden is, zo’n 11 uur, als je doorrijdt. Als je dit vergelijkt met andere plekken waar je in de winter zon kan vinden is het niet zo veel, maar als je bedenkt dat je in de winter niet héél lang vakantie hebt meestal, ben je toch alweer twee hele dagen van je vakantie kwijt aan autorijden. En je wil toch eigenlijk ook wel twee chauffeurs hebben om het rijden een beetje af te kunnen wisselen. Daarnaast is de Calanques niet in elk jaargetijde geschikt om te bezoeken. In de zomer is het in het nationale park echt heet. De temperaturen kunnen dan oplopen tot gemiddeldes van 30 graden met weinig wind en veel droogte.

Door deze hitte en droogte worden in de zomer vaak delen van de Calanques afgesloten vanwege het gevaar voor bosbranden. Op internet raadt men vaak aan om in het voor- of najaar naar de Calanques op vakantie te gaan, maar ik kan zelf de winter ook prima aanbevelen! Van de zeven dagen dat ik in de calanques was, heb ik vijf dagen in korte broek en T-shirt kunnen klimmen. Dat vind ik toch een prima score! 

Het verre rijden is het helemaal waard!

Uitzicht over een paar Calanques – Foto door Clara Tump

Kortom

Mijn oordeel over de Calanques is dus hartstikke positief! Lekker weer, een veelzijdig gebied, mooie natuur en veel (heel veel) leuke klimroutes! Volgend jaar zeker weer! Alhoewel… Nieuwe avonturen zijn ook altijd leuk! 

De dagen zijn kort in de winter…. – Foto door Jet van der Touw

Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer