Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Sportklimmen in Valgrisenche in Aosta, Italië

Een verhaal van Jiska Appel

Op ongeveer een half uur rijden vanaf de Italiaanse zijde van de Mont Blanc tunnel, ligt het prachtige Italiaanse dal ‘Valgrisenche’. Dit is één van de vele dalen in de Italiaanse regio ‘Aosta’. 

Valgrisenche is een lang dal tussen de steden Courmayeur en Aosta in. Het dal biedt vele mogelijkheden tot wandelen, maar zeker ook voor sportklimmen. En waar de bergen rondom de Franse kant van de Mont Blanc tunnel erg toeristisch en druk kunnen zijn, is het aan de Italiaanse kant veel rustiger. Valgrisenche zou ik, op enkele gezellige Italiaanse locals na, bijna uitgestorven noemen. En dat maakt de natuur, die van zichzelf al prachtig is, ook nog eens ongerept en onaangetast.

waar de bergen rondom de Franse kant van de Mont Blanc tunnel erg toeristisch en druk kunnen zijn, is het aan de Italiaanse kant veel rustiger

‘Le Gare’ in Valgrisenche

Ruime keuze

Wat het klimmen in deze vallei zo fijn maakt, is de ruime keuze uit verschillende klim-stijlen: er is voor ieder wat wils. Er kan geklommen worden op plaat, rechte wand en overhang. Er zijn subtiele routes met kleine voettreden en krimps voor je handen, maar ook routes waar juist dikke spierballen voor nodig zijn om boven te komen. Ook qua moeilijkheidsgraad is er van alles, van niveau 3 t/m 8 (Franse waardering). 

Valgrisenche kent vijftien verschillende subgebieden. Enkele van deze gebieden liggen aan de (rustige) weg, en hebben dus geen aanloop (wat heerlijk is als je vooral lekker veel wil klimmen). Maar ook de gebieden waar je wel even voor moet lopen zullen nooit ver weg zijn, het gebied wat het verste weg is kost je 45 minuten aanlopen. 

Een dal vol verrassingen

Tijdens mijn vakantie in Courmayeur ben ik meerdere malen afgereisd naar Valgrisenche om hier te klimmen. Elke keer verraste het dal me opnieuw. De weg die je het dal inleidt komt langs verschillende rotsmassieven die je aandacht en enthousiasme trekken om te gaan klimmen. Wanneer je zo’n massief tegenkomt als klimmer kan je er niet voorbij rijden, maar word je gedwongen om te stoppen en te klimmen. Wanneer je ontdekt dat verderop nóg meer mooie gebieden zijn om te verkennen, dan weet je dat je ook de volgende dagen nog terug zal moeten komen: deze rotsen wil je allemaal uitproberen!

De weg door het dal gaat langs verschillende rotsmassieven, die allemaal vragen om beklommen te worden

Eén van de eerste massieven waar je langsrijdt met de auto is ‘la Ravoire’. Dit gebied heeft veel verschillende routes, en is daarom erg geschikt als je samen gaat klimmen. Mensen die voor het eerst buiten gaan (voor)klimmen kunnen hier perfect hun eerste meters maken: haken zijn er in overvloed en ook op een makkelijk niveau zijn er een aantal leuke routes.

Onder andere in de sector ‘La Ravoire’ kunnen verschillende spleetroutes op eigen protectie worden geklommen.

Als je wat meer uitdagende routes wil klimmen kan je helemaal losgaan in dit gebied, want er zijn veel routes in de 6de en 7de graad. Alle routes zijn goed behaakt, maar het is ook mogelijk om bij enkele spleetroutes te oefenen met het plaatsen van cams en nuts en zo de hele route op eigen protectie te klimmen.

Le Gare

Een klimgebied wat verder het dal in ligt is ‘Le Gare’. Dit gebied is weinig boeiend voor de beginnende klimmer omdat er slechts één 5c is als makkelijkste route, en verder alleen 6de, 7de en 8ste graads routes. De vingers en onderarmen worden goed uitgedaagd hier, en de krachtsschreeuwen floepen er regelmatig uit bij de klimmers hier. Omdat de meeste routes licht overhangend zijn, en de haken goed geplaatst, kan je hier heerlijk projecten. 

Naast de vele mooie singlepitch gebieden (alle gebieden die ik heb gezien waren prachtig!!), kan er aan het einde van het dal ook multi-pitch geklommen worden. Volgens een local die we spraken tijdens het singlepitchen waren die multipitches ook écht de moeite waard. Helaas was er voor de multipitches geen tijd meer deze vakantie, maar een volgende keer worden die zeker uitgeprobeerd.

In Valgrisenche kan zowel singlepitch als multipitch geklommen worden

Wat is Valgrisenche een prachtig dal. Een grote variëteit aan klimroutes en ook nog een fijn uitzicht en een prachtige, rustige sfeer. Veel klimmers gaan naar Chamonix om te klimmen. Het is daar zeker mooi, maar ook heel druk. Een aanrader is dus zeker om iets verder door te rijden, de Mont Blanc tunnel door vanuit Chamonix naar Italië, en daar de buurt te verkennen: het is er prachtig en stil!


Lees hier meer verhalen en artikelen over outdoor klimmen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer