Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

De beste budgettips voor de reis van je dromen

Door: Pauline van der Waal

Tanzania, het land van de onuitspreekbare wildparken Ngorongoro en Serengeti, droomeiland Zanzibar, het trotse Masaivolk en de beroemde Kilimanjaro. Geen wonder dat dit prachtige land in het oosten van Afrika bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Ook bij mezelf. Ik was dan ook door het dolle toen mijn reis naar Tanzania eenmaal gepland stond.

Toch weten veel mensen dat Tanzania niet bepaald een goedkope vakantiebestemming is. Ik kreeg dan ook vaak de vraag: Tanzania on a budget, kan dat? Nou, om kort te gaan: nee, niet echt. Als je tenminste (ook) de highlights wilt zien, zoals de wildparken.
Maar waar een wil is, is een weg. Ik heb dan ook een aantal tips voor je om je uitgaven enigszins binnen de perken te houden en die deel ik graag met je. Want ik kan je zeggen: Tanzania is unforgettable! Check bijvoorbeeld deze foto’s maar.

Hier kom je toch voor in Tanzania? Dieren! Foto: Pauline van der Waal
Hier kom je toch voor in Tanzania? Dieren! Foto: Pauline van der Waal

Speur naar een goede vlucht

Een goed begin is het halve werk. Het loont dus zeker de moeite om goed te zoeken naar een goedkoop vliegticket. Ik móest uiteindelijk op een bepaalde datum in Tanzania zijn, maar met een beetje speling lukte het me een ticket te vinden voor € 508,- retour, van Amsterdam naar Dar es Salaam. Ik vloog met Turkish Airlines en had een overstap in Istanbul. Ben je flexibeler, dan moet het lukken om een ticket te vinden onder de € 500,-.

Leeuwin die buitengewoon goed bij de achtergrond past. Foto: Pauline van der Waal
Leeuwin die buitengewoon goed bij de achtergrond past. Foto: Pauline van der Waal

Check daarbij andere vliegvelden

Zoek ook eens op andere vliegvelden. De wildparken liggen allemaal in het noorden, waarbij Kilimanjaro Airport dichtbij ligt. Al zijn de tickets naar dat vliegveld vaak ietsjes duurder, het scheelt je weer een binnenlandse vlucht vanuit Dar es Salaam. Vliegen op Arusha (de safarihoofdstad van het noorden) kan alleen vanuit Tanzania zelf, of soms vanuit Kenia. Sowieso is het slim om te kijken naar een vlucht op of via Nairobi. Dat kan namelijk aanzienlijk schelen in de kosten.

Tot slot heeft Zanzibar een eigen vliegveld, en veel reizigers beginnen of eindigen op dit tropische eiland. Vanaf Amsterdam wordt er rechtstreeks naar Zanzibar gevlogen, maar dit zijn vaak charters/vakantievluchten. Dat betekent dat ze niet dagelijks en niet het hele jaar door vliegen. Verschillende reisdata proberen loont!

Rechtstreeks vliegen op Zanzibar kan ook. Foto: Pauline van der Waal
Rechtstreeks vliegen op Zanzibar kan ook. Foto: Pauline van der Waal

Binnenlandse vlucht of toch met de bus

Binnenlandse vluchten zijn vaak niet duur. Zo vlieg je voor € 50-70 van Dar es Salaam naar Kilimanjaro, als je het een beetje handig uitkient. Vaak gelden deze prijzen tot kort voor vertrek. Dar es Salaam – Zanzibar is tientjeswerk, maar het is dan ook maar een kwartier (!) vliegen. Vaak maakt het vliegtuig vanuit Kilimanjaro een tussenstop in Zanzibar om daarna door te vliegen naar Dar, of andersom. Kijk dus wat goedkoper is als je naar het noorden wilt vliegen.

In Tanzania rijden ook langeafstandsbussen. Ik had dit in de planning zitten, ware het niet dat er door enorme regenval een brug op de route was weggespoeld. Mensen kwamen soms met een dag of meer vertraging aan. Ik heb van horen zeggen dat de bussen vrij comfortabel zijn en niet duur, ongeveer een dollar per uur. Wel is de kans groot dat je met vertraging aankomt. Ook zonder weggespoelde bruggen overigens.

Soms heb je geluk, en vind je een gunstige vlucht naar het kleine vliegveld van Arusha. Foto: Pauline van der Waal
Soms heb je geluk, en vind je een gunstige vlucht naar het kleine vliegveld van Arusha. Foto: Pauline van der Waal

Voor korte afstanden: neem de Dalla Dalla!

Ben je wel in voor avontuur, of wil je écht geld besparen? Neem dan de Dalla Dalla! Dit zijn minibusjes (ook geschreven als dala dala) die een vaste route rijden binnen een stad, maar ook tussen steden en dorpen. Het is geen openbaar vervoer dat is geregeld door de overheid, alle busjes zijn privébezit. En dat is te zien ook. De ene eigenaar pimpt zijn busje liefst nog mooier dan de buurman met enorme afbeeldingen en tekst. Waar de één Allah vereerd, is dat bij de tweede Jesus, en bij de derde Virgil van Dijk. Ik verzin dit niet!

Zwerven door de immense Ngorongorokrater. Foto: Pauline van der Waal
Zwerven door de immense Ngorongorokrater. Foto: Pauline van der Waal

De busjes hebben een lijndienstnummer, maar er staat verder nergens aangegeven waar welke lijn heen gaat. Gelukkig zijn de Tanzanianen hulpvaardig! Een rit van een uur kost je pak ‘m beet… 58 cent. Heb je je backpack bij je, moet je waarschijnlijk dubbel betalen (oei!), aangezien het busje liefst voller dan vol wordt gepropt. Elke passagier betekent immers geld voor de chauffeur. Oh ja, en voor zijn bijrijder. Die moet de deur open en dicht doen, maar vooral het busje met wilde armgebaren en veel geschreeuw door het verkeer manoeuvreren.

Een stoere kleine olifant komt ons tegemoet. Foto: Pauline van der Waal
Een stoere kleine olifant komt ons tegemoet. Foto: Pauline van der Waal

Zoek naar een leuke accommodatie

Zelf ben ik onverbiddelijk als ik zoek naar een leuke plek om te overnachten. Ik kijk wat een gemiddelde overnachting kost en neem een maximaal bedrag in mijn hoofd. Vervolgens zoek via Booking, Hostelworld of een andere aanbieder naar accommodaties die hoger scoren dan een 9, niet boven mijn bedrag uitkomen en lovende reviews hebben. Het moet wel heel gek lopen wil het dan niet écht goed zijn. Bovendien maakt het de keuze een stuk makkelijker, wat voor een eeuwige twijfelaar als ikzelf best handig is.

Zo zag de zonsondergang eruit vanaf Ananda Beach House... Foto: Pauline van der Waal
Zo zag de zonsondergang eruit vanaf Ananda Beach House… Foto: Pauline van der Waal

Zo vond ik op Zanzibar een eigen bungalow aan het strand en het beste ontbijt ever voor nog geen € 25,- per nacht: Ananda Beach House. In Arusha overnachtte ik in het simpele, maar geweldige Banana Farm Eco Hostel in een privékamer voor nog geen € 12,- per nacht.
Verwacht in deze gevallen natuurlijk geen enorme luxe, maar wel een gezellige en bijzondere plek, die je aan al je vrienden zult aanraden! Dat doe ik nu in ieder geval wel bij beide accommodaties. Laat je weten hoe het was?

Op het Banana Farm Eco Hostel zit je letterlijk... op een bananenfarm! Foto: Pauline van der Waal
Op het Banana Farm Eco Hostel zit je letterlijk… op een bananenfarm! Foto: Pauline van der Waal

Eet ‘local food’

Toeristische restaurants in Tanzania zijn -zeker in de steden- best prijzig. In vergelijking met Nederland betaal je nog niet de hoofdprijs, maar stiekem is het veel leuker (en vaak ook lekkerder) om te eten wat de locals eten. Een klein beetje durf en een niet al te zwakke maag komen hierbij wel van pas.

Oh wat word ik gelukkig van een beetje beesten spotten op safari! Foto: Pauline van der Waal
Oh wat word ik gelukkig van een beetje beesten spotten op safari! Foto: Pauline van der Waal

Maak gebruik van Uber

Nog eentje waar misschien een klein beetje durf voor nodig is, maar het is mij goed bevallen. Oké, op één ritje ’s avonds laat na dan, waarbij de chauffeur iets minder vriendelijk bleek te zijn dan we dachten. Die van Uber dus. Uber is voor veel Tanzanianen -met name in Dar es Salaam- een bijverdienste. En voor toeristen super handig, want je bestelt een chauffeur via de app, en rekent automatisch af met je creditcard. Eén dingetje: sommige chauffeurs spreken alleen Swahili, wat het soms lastig, maar vaak hilarisch maakt om af te spreken.
Oh ja, nog één ding: de prijzen die je via Uber betaalt zijn voor de chauffeurs geen vetpot en ze moeten er ook nog eens flink van afdragen aan de techgigant. Het is dus wel aardig om ‘m een flinke fooi te geven als ‘ie je snel en veilig bij je bestemming heeft afgezet. Dit kun je doen via de app (maximaal 15% van het bedrag), of gewoon contant. Doen hoor!

Wat heerlijk als je deze leeuw bent! Foto: Pauline van der Waal
Wat heerlijk als je deze leeuw bent! Foto: Pauline van der Waal

Op zoek naar budget safari’s

Tot slot de sluitpost van de rekening. Als je in Tanzania bent, dan wil je ongetwijfeld op safari. Daar gaat je geldpotje… Het is in Tanzania zo, dat je in bijna alle parken niet zelf mag rijden. Je bent dus afhankelijk van je chauffeur met auto en bijbehorende gids. Daarnaast zijn de fees om een park in te mogen vrij pittig.
Ondanks dat ik echt wel geloof dat (een gedeelte van) het geld de dieren, de natuur en de lokale bevolking ten goede komt, is er toch iets raars aan de hand. De verhouding is namelijk een beetje zoek. Zo betaal je aan toegang voor bijvoorbeeld Serengeti € 72,-. Dit is voor exact 24 uur. Daar komt bij € 59,- als je wilt blijven overnachten in het park (let wel: dat is dus zonder de accommodatie). Koop je daarentegen een colaatje bij je diner, dan betaal je daar ongeveer 30 cent voor.

Stoere buffel met z'n vriendjes. Foto: Pauline van der Waal
Stoere buffel met z’n vriendjes. Foto: Pauline van der Waal

Fees nemen een grote hap uit het budget

Voor alle parken in het land gelden vergelijkbare fees, al zijn de beroemde parken natuurlijk duurder dan de wat kleinere en onbekendere parken. Er zijn dus twee mogelijkheden om een betaalbare safari te doen.
Ten eerste is dat om de verschillende parken te vergelijken in toegangsprijs. Vervolgens ga je op zoek naar een geschikte aanbieder van safari’s. Bijvoorbeeld in Arusha heb een hele straat met winkeltjes die vergelijkbare tours aanbieden. Heb je geen zin om dit zelf te doen, of ben je niet zo’n onderhandelaar? Vraag dan je hotel, hostel of pension om raad. Je betaalt dan waarschijnlijk iets meer dan wanneer je het zelf zou regelen, maar je weet wel zeker dat het goed is.

Pink, is my favorite color! Foto: Pauline van der Waal
Pink, is my favorite color! Foto: Pauline van der Waal

Pas op voor de grote safari-shuffle

Nog één belangrijk ding als je op de budgettoer gaat (en ook niet zo budget, als je pech hebt), wat ik zelf heb gemerkt. Niet iedereen heeft dezelfde route, aangezien niet iedereen naar dezelfde parken gaat en/of even lang op safari gaat.
Elke ochtend vindt er dan ook een grote safari-shuffle plaats. Op de camping waar wij overnachtten, kwamen nog veel meer safarigangers. De tweede dag werd ik van mijn reisgenoten gescheiden en in een andere auto geplaatst, aangezien ik had gekozen voor een ander wildpark. Heb je pech -of een heel afwijkende route- dan bestaat de kans dat je elke dag volledig nieuwe reisgenoten hebt…

Meer weten over mijn safari’s? Dit zijn de mooiste wildparken in het noorden van Tanzania.

Soms zijn de dieren dichterbij dan je denkt! ;) Foto: Pauline van der Waal
Soms zijn de dieren dichterbij dan je denkt! 😉 Foto: Pauline van der Waal

Meer over Tanzania

En, is het gelukt om met deze tips geld over te houden? Wees dan aardig, en zorg dat je de juiste mensen een flinke fooi geeft. De gemiddelde Tanzaniaan verdient namelijk zo’n $100,- per maand, maar aan de andere kant moet de helft van de bevolking het doen met nog geen dollar per dag… Die oude man die je komt halen van het vliegveld, of die lieve dame die zo heerlijk kookt, kun je dus blij maken met een extraatje! In de tussentijd kun jij het zo gek maken als je zelf wilt. Oneindig luxe en een flinke investering, of toch simpeler maar minstens net zo leuk? Het is aan jou!

Kortom, als je net als ik gek bent op Afrika, met haar prachtige natuur en geweldige wildlife, dan moet je echt een keer naar Tanzania. Check vooral ook even onderstaande video die ik maakte over mijn bezoek aan de wildparken Ngorongoro en Serengeti.

Lees alle artikelen over Tanzania

De reis naar Tanzania werd mede mogelijk gemaakt door Tanzania Embassy en de Tanzania Board of Tourism.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer