Ontzettend veel keuze aan mooie fietsroutes

Door: Pauline van der Waal | Fietsen op Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Door de ligging ten westen voor de Afrikaanse kust heeft Tenerife een heerlijk klimaat. Je kunt er jaarrond terecht voor een zonnige vakantie met een heerlijke temperatuur. Het is een vulkanisch eiland en rond de oude vulkaan zie je dit terug in een bijna buitenaards lavalandschap. Maar ook de groene heuvels en de grillige kustlijn zijn prachtig. Door dit fantastische landschap is Tenerife een perfecte bestemming om per fiets te ontdekken.

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Fietsen op Tenerife

De routes op het eiland zijn heerlijk om te fietsen. Door het bergachtige landschap kun je in het zadel ook aardig wat hoogtemeters maken. Tenerife heeft maar liefst 58% beschermd natuurgebied, wat het een geweldige bestemming maakt voor natuurliefhebbers. Vooral toer- en racefietsers komen aan hun trekken op de slingerende wegen. Ook mountainbikers kunnen op dit veelzijdige eiland terecht, maar check wel goed waar je buiten de gebaande paden mag!

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Beklim vulkaan El Teide op de fiets

De bekendste plek op Tenerife is natuurlijk El Teide of Pico del Teide. Dit is de grootste vulkaan op het eiland en er is bijna geen plekje te vinden waarvandaan je het karakteristieke topje van de berg niet kunt zien. Het Nationale Park rond de vulkaan is dan ook een must om te bezoeken. Dit kan ook geweldig op de fiets.

Je beklimt de Teide vanaf de noordkant met fietsroute 2 of vanuit het zuiden met route 7 of route 8. Route 2 en 7 zijn ongeveer 100 kilometer, route 8 steekt daar met 162 kilometer en bijna 4000 hoogtemeters flink bovenuit. Tijdens de fietstochten heb je door de hoogteverschillen waanzinnig uitzicht op het buitenaards aandoende landschap in het binnenland, de kustlijn en de dorpjes van het eiland. Kijk welke route jou het meeste aanspreekt en stap op je fiets. Uiteindelijk maakt het ook weer niet heel veel uit, want fietsen door Tenerife is sowieso prachtig. Of doe ze gewoon alle drie!

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Fietsen door het Anaga Rural Park

Route 3 begint in de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz. Als je dacht dat dit een lieflijk klein dorpje is, dan heb je het mis. Santa Cruz de Tenerife is het culturele centrum van het eiland en er is ontzettend veel te beleven.

Om te fietsen pakken zowel eilandbewoners als toeristen graag deze fietsroute die een ronde maakt in het noordoosten van het eiland. Je rijdt door het bergachtige landschap van Anaga en hebt op de uitzichtpunten een prachtig zicht op zowel het binnenland als de zee.

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Het prachtige Teno Rural Park

Ook de route door het Teno Rural Park Zone (Route 1) is een aanrader. Je tocht begint op zeeniveau in de plaats Garachico en je gaat heel wat hoogtemeters maken. Over de 54 kilometer die de route lang is kom je veel klimmetjes tegen, maar ook heerlijke afdalingen. Het is een ruige en bergachtige route, die zeker in het begin veel bochtenwerk vraagt.

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Doorkruis het hele eiland Tenerife

Ben je niet zo heel erg van het klimmen en dalen, of wil je even een dagje de bovenbenen wat rust geven? Dan kies je voor Route 4. Je fietst hierbij langs de noordelijke kust over relatief vlak terrein, van de ene naar de andere hoek van het eiland. Minder hoogtemeters dus, maar zeker niet saai. Onderweg op de 75 kilometer lange tocht zie je namelijk een grote verscheidenheid aan landschappen.

Copyright: Turismo de Tenerife
Copyright: Turismo de Tenerife

Fietsevenementen op Tenerife

Fietsen is populair op Tenerife. Er worden daarom ook diverse fietsevenementen georganiseerd. Een voorbeeld daarvan is de Vuelta al Teide, een wielerwedstrijd in twee categorieën die de allermooiste plekken van Tenerife aandoet. Bovendien loopt de route over wegen die professionele wielrenners gebruiken om te trainen voor hun wedstrijden.

Lees alles over fietsen en over het eiland Tenerife via de website

Alle foto’s inclusief hoofdfoto: Copyright Turismo de Tenerife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.