Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Tent review: De NIGOR SPIX ofwel The Mansion

Door Bart Baars

Tijdens mijn afgelopen expeditie naar Denali mocht ik gebruik maken van een Nigor Spix tent. Voor mij was Nigor een tot dan toe vrij onbekend merk, maar na het zien van dit filmpje op hun website was ik wel overtuigd dat de Nigor Spix een serieuze 4 seizoenstent is. Geldt dat ook voor een expeditie van 21 dagen? Dan zijn er meer dingen van belang dan alleen heel goed bestand zijn tegen de wind. Is de deze tent echt zo goed als hij lijkt te zijn?

Is de deze tent echt zo goed als hij lijkt te zijn?

De Nigor Spix. Voor de kleur geven we sowieso een dikke 10!
De Nigor Spix. Voor de kleur geven we sowieso een dikke 10!

Inmiddels kan ik deze vraag voluit met ‘JA!’ beantwoorden. Tijdens mijn afgelopen Denali expeditie had de tent binnen 1 dag al zijn bijnaam te pakken; The Mansion. Uiteraard is dit een verwijzing naar The Playboy Mansion, waar Hugh Hefner leefde. Nu is het niet direct een verwijzing naar wat er in the Mansion plaatsvindt, maar wel naar de luxe van de Nigor Spix.

Dikke tentstokken

Het eerste wat opvalt bij het uitpakken van de tent zijn de tentstokken. Deze zijn opvallend licht, en opvallend dik! Voor mij is dit een duidelijk teken dat er goed is nagedacht over deze tent. Met dikkere stokken wordt het immers mogelijk om het materiaal van de stokken dunner te maken. En uiteindelijk leidt dit tot lichtere stokken, zonder in te boeten aan sterkte. De Nigor Spix heeft vier stokken nodig, twee kortere en twee langere. Deze zijn duidelijk gemarkeerd door middel van een rood of een goudkleurig uiteinde. Uiteraard matcht deze kleur met de daarvoor bestemde plaats waar de stokken in de tent moeten worden gestoken. Eerst moeten alle stokken door de tent worden gestoken, waarna de tent omhoog komt door de stokken in de daarvoor bestemde gaten te duwen. Ook hier is weer duidelijk over nagedacht, want er zijn duidelijke en grote lussen te vinden waar de stokken ingestoken moeten worden. Hierdoor is het opzetten van de tent eenvoudig, zelfs met dikke handschoenen aan.

er zijn duidelijke en grote lussen te vinden waar de stokken ingestoken moeten worden.

Overigens is het gedurende mijn Denali expeditie niet voorgekomen dat de stokdelen aan elkaar vastgevroren zaten. Iets dat bij andere tenten wel regelmatig gebeurde. Toeval? Ik denk het niet.

Het is koud geweest! De ijspegels hangen onder aan het tentzeil
Het is koud geweest! De ijspegels hangen onder aan het tentzeil

Ruimte, zoveel ruimte!

De Nigor Spix blinkt uit in ruimte en daarmee ook in comfort. Door de slimme indeling van de tent beschikt de Nigor Spix over een zeer ruimte vestibule. Ruim genoeg om uitgebreid te kunnen koken of je rugzak en alle andere spullen te kunnen neerleggen. Alles wat je hier kwijt kan, hoef je niet mee te nemen de tent zelf in. Dat scheelt dus weer ruimte in het slaap gedeelte van de tent.

Maar ook in de slaaptent zelf is de ruimte heerlijk! De Nigor Spix is een 3 persoonstent. Voor de meeste tenten betekend dit dat er precies genoeg ruimte is om met 3 personen te slapen. Maar ruimte voor andere spulletjes is er op dat ogenblik niet meer. Hoe anders is dat bij de Nigor Spix! Op Denali hebben we er met 3 personen in geslapen, en dat was comfortabel mogelijk, zelfs met dikke slaapzakken die genoeg dons hebben om bij -30 graden Celsius je warm te houden. En zelfs dan is er nog ruimte voor de nodige andere spullen. Daarnaast is de gehele zijkant van de Nigor Spix voorzien van vakjes waarin je je spullen kan opbergen. Mocht dit nog niet voldoende zijn, dan is er nog een uitbreiding te kopen die ook voorziet in opbergvakken aan het plafond van de tent

Op Denali hebben we er met drie personen in geslapen, en dat was comfortabel mogelijk

Ruimte genoeg voor 4 personen
Ruimte genoeg voor 4 personen

Als het echt moet, is het zeker mogelijk om met vier volwassenen in de Nigor Spix te slapen. Terug in Nederland heb ik inmiddels met mijn vrouw en twee kinderen comfortabele nachten in de tent doorgebracht!

Terug in Basecamp op Denali. En helaas het laatste nachtje in de tent
Terug in Basecamp op Denali. En helaas het laatste nachtje in de tent

Is dit de perfecte tent?

Perfectie bestaat niet, ook niet voor de Nigor Spix. Maar wat wel duidelijk is dat er goed nagedacht is over de Nigor Spix. Juist voor deze, op expeditie gerichte, tenten zijn het de kleine dingetjes die het verschil maken. Twee ijzersterke punten van de Nigor Spix is het eenvoudige opzetten (zelfs met handschoenen aan!) en de efficiënte manier waarop de Nigor Spix zijn ruimte beschikbaar stelt. En ruimte is altijd een issue tijdens een expeditie, zeker als je enkele dagen in de tent opgesloten bent door slecht weer.

Het grootste nadeel van de Nigor Spix is zijn gewicht. Met bijna 5,9 kilo is de Nigor Spix aan de zware kant. Dit is bijna een kilo meer dan een van zijn grote concurrenten, de Hilleberg Keron 3 GT.

Toch neem ik de Nigor Spix direct weer mee als ik op expeditie ga. Voor mij wegen de voordelen van de Nigor Spix zeker op tegen het grote nadeel. Voor iets meer comfort ben graag bereid een kilootje extra te sjouwen!

Zelf zien hoe je de Nigor Spix opzet?

Daarvoor hebben we een korte timelapse gemaakt, zodat je zelf kan zien hoe eenvoudig en snel de Nigor Spix op te zetten is.


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab, Haglöfs en Mountainreporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer