Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Jij gaat vast en zeker net als wij regelmatig op reis, kamperen of hiken. In de loop der jaren hebben we een aantal slimme lifehacks ontdekt die we je niet willen onthouden. Doe er de eerstvolgende trip je voordeel mee!

Zo lekt er niets in je tas of koffer

Niets is zo frustrerend als op je bestemming je backpack openmaken en je schone kleding doorweekt terugvinden… Je shampoo, tandpasta of zonnebrand is open gegaan en heeft nu de hele inhoud van je tas besmeurd! Dit gebeurt je nooit meer wanneer je de dop eraf haalt, een simpel stukje plastic over de opening spant, en de dop weer terug plaatst. You may thank us later.

Dop eraf draaien, stukje plastic ertussen, dichtdraaien. Foto: Pauline van der Waal
Dop eraf draaien, stukje plastic ertussen, dichtdraaien. Foto: Pauline van der Waal

I love my ‘lap’

Iedereen die wel eens in een te koud vliegtuig heeft gezeten, of in een iets te vies hostel, een kussen miste, of qua kleding even niet had gerekend dat er een kerk of tempel bezocht moest worden kent de multi-purpose-lap. Of het nou een sarong is, een sjaal, of een andersoortige doek, dat maakt eigenlijk niet uit. Zorg gewoon dat je er altijd minimaal één bij je hebt. Ook handig op het strand, in de refugio, in een bus met waaiende airco, of waar dan ook.

Die handbagage is nog wel ergens goed voor

Okee, okee, er is natuurlijk iets dat nóg vervelender is dan shampoo in je tas, en dat is helemaal geen tas. Het overkomt elke reiziger wel eens. Je staat bij een inmiddels volledig lege bagageband en jouw tas was er echt niet bij. In dat geval ben je heel blij als je een setje kleding voor de eerste dag in je handbagage hebt gedaan, evenals wat basis toiletartikelen.

De schrik van elke reiziger: een lege bagageband en jij hebt je tas nog niet... Foto: Pixabay
De schrik van elke reiziger: een lege bagageband en jij hebt je tas nog niet… Foto: Pixabay

Hoe lang nog voor het donker wordt?

Je ziet de zon langzaam richting de horizon zakken. Hoe lang heb je nog voordat de zon ondergaat? Daarvoor kun je heel eenvoudig je handen gebruiken!
Houd je hand overdwars en houd je onderste vinger op de horizon. Meet hoeveel vingers er tussen de horizon en de ondergaande zon passen, en reken voor elke vinger een kwartier. Past je hand precies? Dan heb je dus nog ongeveer een uur.
Houd er wel rekening mee dat het richting de polen wat langer kan duren en op de evenaar wat sneller gaat, maar het geeft je een aardige indicatie.

Licht in de duisternis

Eentje die bij de meeste kampeerders wel bekend is, maar toch. Je kunt in het donker natuurlijk altijd je hoofdlamp op doen, of je iPhone met zaklampfunctie in je tent leggen, maar dat kan heel makkelijk iets sfeervoller. Neem daarvoor gewoon een plastic flesje, doe daar een laagje water in, en bind je lamp er op. Heb je geen hoofdlamp, maar wel een telefoon met zaklamp? Leg die er gewoon onder. Beide natuurlijk wel dusdanig dat de lichtbron de fles in schijnt. En wauw: zo heb je geen ongezellig fel licht, maar een gezellige lamp die het licht goed verdeelt.

Gebruik gewoon de zaklampfunctie van je telefoon
Gebruik gewoon de zaklampfunctie van je telefoon. Foto: Pauline van der Waal

Fix je slipper bij de bakker

Op (actieve) vakantie draag je vaak niets anders dan je wandelschoenen en je slippers. Eens komt echter het moment dat je de slipper kapot trekt. In de meeste gevallen is het gat in de zool waar het stukje dat tussen je tenen zit doorheen gaat dan te groot geworden. Prop je het dan weer terug, duurt het doorgaans niet lang voor het wéér kapot is. In dat geval kun je nieuwe slippers gaan kopen, maar je kunt ook eerst even langs de bakker. Koop een brood waarbij de plastic zak is gesloten met zo’n plastic clipje. Plaats die aan de onderkant van je slipper tussen de zool en de stop en je kunt er weer even tegenaan!
Eerlijk: ik heb dit altijd echt een briljante tip gevonden. Wel vraag ik me af of buitenlandse bakkers ook broodclipjes gebruiken. Wil je dus echt het zekere voor het onzekere nemen, dan raad ik je aan er eentje in je tas te stoppen.

Fietsen met blote voeten

Wil je lekker met blote voeten op je fiets, maar doen die trappers zo verdomde zeer? Neem twee schuursponsjes en maak die vast aan je trapper. Wel met het zachte gedeelte naar boven…

Met twee schuursponsjes heb je geen last van zere voeten. Foto: Pixabay
Met twee schuursponsjes heb je geen last van zere voeten. Foto: Pixabay

Verstop je waardevolle spullen

Op reis, en zeker als je eens een stranddag tussendoor plant, is vaak de vraag waar je je waardevolle spullen moet laten. In je bikini of zwembroek heb je niet zo veel opbergruimte, en als je gaat zwemmen kun je al helemaal niets meenemen. Een mooie opbergplek is dan… een lege zonnebrandfles! Maak ‘m schoon aan de binnenkant en zorg dat je er eentje hebt waar je de bovenkant af kunt schroeven, of knutsel ‘m als zodanig. Tussen de rest van je spullen vallen dan je sleutels, geld en zelfs telefoon niet op!

Je moet zelf even op zoek naar een geschikte fles. Tip: neem niet de doorzichtige. Foto: Pixabay
Je moet zelf even op zoek naar een geschikte fles. Tip: neem niet de doorzichtige. Foto: Pixabay

Kom van die muggen af

In de natuur zit je waarschijnlijk niet te wachten op giftige muggenspray of Deet. Gelukkig kun je er ook een stuk frisser en muggenvrij bijzitten. Neem een zakje kruidnagelen mee en haal een paar limoenen of citroenen. Snijd deze laatste door midden, steek de kruidnagelen erin, en klaar ben je.

Citroen of limoen, kruidnageltje erin, en klaar. Foto: Pixabay
Citroen of limoen, kruidnageltje erin, en klaar. Foto: Pixabay

Achtergrondmuziekje in plaats van gitaarspel

Niet iedereen is even gezegend met muzikaal talent. Wil je dus gewoon je iPhone gebruiken voor wat achtergrondmuziek, maar heb je geen boxjes bij je? Alles wat je nodig hebt is een lege wc-rol en twee plastic bekertjes. Je fantastische speaker maak je zo:

  1. Maak een opening in de closet-rol waarin je de iPhone steekt (met de speaker aan de binnenkant van de rol)
  2. Maak een opening in de plastic bekertjes een plaats er aan beide kanten van de rol eentje
  3. Laat de bovenkant van de bekertjes naar voren wijzen, op die manier heb je én het beste geluid én blijf je iPhone rechtop staan
  4. Klaar!
Zo maak je je eigen speakers
Zo maak je je eigen speakers. Foto: Pauline van der Waal

Heb jij nog briljante tips voor tijdens het kamperen, hiken in de bergen of op reis? Laat het ons hieronder weten! We vullen ons lijstje lifehacks maar wat graag aan.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer