Vijfdaagse huttentocht, fietsen, wandelen en SUP-pen

Door: Pauline van der Waal | MySwitzerland – Ticino

Ticino is het zuidelijkst gelegen kanton van Zwitserland en een heel bijzondere vakantiebestemming. De Italiaanse invloeden, de prachtige bergen en meren en het heerlijke eten zijn daarbij één. Tel daar de talloze duurzame vakantiemogelijkheden bij op en je snapt dat Ticino absoluut op de wishlist hoort van de natuurliefhebber die ook gewoon wil genieten.

Omdat er zo ontzettend veel te zien en doen is in Ticino, helpen we je graag een handje. Dit zijn de mooiste plekken in de natuur, het lekkerste eten en drinken en de leukste activiteiten voor je op een rij.

Lees hier alles over Ticino op MySwitzerland.com

Op vakantie in Ticino. Copyright: Zwitserland Toerisme

De vijfdaagse Alpenmerentrekking: duurzamer kan niet

De ultieme wandeling voor de sportieve vakantieganger: vijf dagen door de zuidelijke Alpenregio van Zwitserland. De route is in totaal zestig kilometer lang en voert je natuurlijk langs diverse prachtige meren, maar ook langs de Basòdino-gletsjer, de grootste gletsjer van Ticino. De natuur om je heen is waanzinnig en je vergeet hier zonder meer je dagelijkse beslommeringen. Onderweg overnacht je in authentieke berghutten, waarvandaan je het Maggiadal kunt overzien.

Vijf dagen helemaal los van de wereld. Genieten geblazen tijdens de Alpenmerentrekking. Copyright: Zwitserland Toerisme

Een tandje terug tijdens je wandeling in het Bavonadal

Wil je nog meer tot rust komen en het oorspronkelijke Ticino leren kennen? Ga dan naar het Bavonadal. Hier zijn de bewoners nooit gehaast, maar leven ze in het ritme van de natuur. Het dal heeft -met uitzondering van San Carlo- geen elektriciteit. Bijzonder, omdat er vlakbij waterkrachtcentrales te vinden zijn. Die stroom gaat naar andere plekken in Ticino en daarbuiten.

De bewoners van het Bavonadal maken gebruik van zonnepanelen en kleine waterturbines, maar ook gewoon ouderwets van kaarsen en petroleumlampen. Het leven hier gaat terug naar de basis en duurzaamheid is hier heel gewoon. Je beleeft het Bavonadal het beste door te wandelen. Een tip is de leuke en relaxte wandeling naar de waterval van Foroglio.

Vanzelfsprekend duurzaam: het Bavonadal is een heerlijke plek om te wandelen. Copyright: Zwitserland Toerisme

Fanatieke bergwandelaar gaat naar het Verzascadal

Als je juist op zoek bent naar een inspannende wandeling, ga je naar het Verzascadal terecht. Je kunt er wandelen van berghut naar berghut en beleeft zo letterlijk hoogtepunt na hoogtepunt. De berghutten zijn exact zoals je het je voorstelt. Ze liggen allemaal op zo’n 2000 meter hoogte waardoor je absolute garantie hebt op prachtig uitzicht.

De hutten zijn opgebouwd uit het steen uit de regio en daarom in de typische stijl van het Verzascadal, wat het een authentieke ervaring maakt. Er loopt een bergpad van hut naar hut en je kunt er overnachten. De hutten zijn eenvoudig. Zo slaap je met meerdere mensen in een slaapzaal en kun je in de keuken zelf je eten bereiden. Daardoor is het niet luxe, maar wel ontzettend knus en gezellig.

Alle hutten in het Verzascadal liggen op een hoogte van zo’n 2000 meter. Copyright: Zwitserland Toerisme

Ontdek de regio met een deelfietsen en e-bike

Met de fiets ga je wat sneller dan wandelend. Je legt meer kilometers af en kunt meer bekijken van Ticino. Natuurlijk kun je ergens een fiets huren, maar in de regio Ascona-Locarno bij het Lago Maggiore kun je ook gebruik maken van deelfietsen. Ben je dat in Nederland misschien alleen gewend in de grote steden, hier staan er her en der plukjes deelfietsen van Velospot, bijvoorbeeld bij bushaltes.

Pik je fiets op bij de ene plek en laat ‘m weer achter bij een andere spot. Deze dienst is ook beschikbaar voor toeristen. Er zijn gewone fietsen, maar voor nog meer gemak pak je een e-bike. Zie jij je al relaxt trappend door Ticino glijden?

Je pakt gemakkelijk een e-bike mee, deelfietsen zijn hier heel gewoon. Copyright: Zwitserland Toerisme

Meehelpen op de boerderij

Door heel Ticino liggen boerderijen waar je als vakantieganger een kijkje kunt nemen. Niet alleen voor kleine reizigers is dit leuk, maar ook hun ouders hebben de tijd van hun leven op de boerderij. Koeien eten geven, geiten melken of helpen met kaas maken, je voelt je bijna een Zwitserse boer als je meehelpt. Bovendien zie je zo hoe de lokale kaas en andere producten gemaakt worden en zo de weg volgen van de bron naar jouw bord. Agrotoerisme is hot.

Maak deel uit van het boerenleven in Ticino. Copyright: Zwitserland Toerisme

Meer leren over de natuur en duurzaamheid

Als je echt meer te weten wilt komen over de natuur van Ticino, volg je een natuurcursus. Dat kan bij het Centro Pro Natura Lucomagno, één van de centra van de oudste natuurbeschermingsorganisatie van Zwitserland.

Deze locatie is geen eenvoudig cursuslokaal, maar heeft een hotel, camping en diverse ruimtes waar de cursussen worden gegeven. Als dat niet buiten is natuurlijk, want het centrum ligt op een prachtige plek vlakbij de Lukmanierpas op 1750 meter hoogte. Bovendien ging de Swiss Solar Prize en de titel Ecohotel van het jaar al eens naar het Centro Pro Natura Lucomagno.

Het Centro Pro Natura Lucomagno ligt op een prachtige plek in de natuur. Copyright: Zwitserland Toerisme

Stand Up Paddling op het Lago Maggiore

Altijd gedacht dat het Lago Maggiore in Italië ligt? Dat klopt op zich wel, tenminste voor tweederde. Ongeveer eenderde van het meer ligt in Zwitserland. Je kunt er heerlijk zwemmen en varen, maar voor extra ontspanning én sterke armspieren ga je SUP-pen.

Stand Up Paddling komt oorspronkelijk uit Hawaï, maar is inmiddels populair over de hele wereld. Je kunt een SUP huren, bijvoorbeeld bij Wilson Sup in Locarno. Ga individueel op pad, volg een cursus of ga mee op een georganiseerde tocht. Waterpret gegarandeerd!

SUP-pen is leuk en helemaal niet moeilijk om te leren. Copyright: Zwitserland Toerisme

Rijst uit Zwitserland? Ja, dat kan!

Een ander bijzondere plek in Ticino die vraagt om een bezoekje is het 150 hectare grote agrarisch bedrijf Terreni alla Maggia. Inmiddels ruim 90 jaar oud en helemaal overgeschakeld op natuurlijke en biologische teelt. Naast graan, groenten, fruit en wijn wordt hier -geloof het of niet- rijst geproduceerd. Het grootste gedeelte van de producten blijft in de regio, waardoor ook de afzet zo duurzaam mogelijk is. Je kunt er een rondleiding krijgen die pas compleet is met de afsluitende wijnproeverij.

Bezoek Terreni alla Maggia en sluit af met een wijnproeverij. Copyright: Zwitserland Toerisme

Waanzinnig lekker en super betaalbaar eten bij een grotto

Je bent niet in Ticino geweest als je niet minstens één keer bij een grotto hebt gegeten. Grotto betekent inderdaad wat je denkt: grot. De naam stamt nog uit de tijd dat echte grotten een grote rol speelden in Ticino, maar tegenwoordig verwijzen ‘grotti’ naar de authentieke restaurants in de streek. Omdat het vaak erg warm is in Ticino, kun je heerlijk verkoeling zoeken in zo’n restaurant.

Je vindt grotti vaak op een beschutte plek, heerlijk in de schaduw, van de rotsen of bomen. Ze zijn traditioneel en er staan alleen maar lokale gerechten op de kaart. Geloof ons: er staat werkelijk niets op het menu dat niet waanzinnig lekker is. Je combineert zo’n simpel en typisch gerecht uit de streek natuurlijk met een lokale wijn, die minstens net zo lekker is als het eten.

Je eet in Ticino nergens zo lekker als in een lokale ‘grotto’. Copyright: Zwitserland Toerisme.

Overnachten in Eco-hotel Cristallina in Coglio

Ben je nog op zoek naar een plek om te overnachten? Denk dan eens aan Eco-hotel Cristallina. Dit hotel ligt in een klein dorpje op 15 kilometer van Locarno en is zo duurzaam en eco mogelijk opgezet en ingericht. Zo werkt de verwarming op houtsnippers en wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie. In de keuken worden alleen biologische producten van lokale leveranciers gebruikt en schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. Natuurlijk ligt het hotel op een goede plek om alle eerdere tips uit dit rijtje te kunnen bezoeken.

HEERLIJK HOTEL VOOR HET HELE GEZIN. COPYRIGHT: ZWITSERLAND TOERISME

Ticino als eerstvolgende vakantiebestemming

Ticino is heerlijk voor een vakantie in Zwitserland. Natuur, duurzaamheid, een vleugje Italië en ontzettend veel te doen, wat wil je nog meer? Je leest meer over Ticino op de website van MySwitzerland. Alle ins & outs over Zwitserland als duurzame bestemming vertellen we je hier.


Lees hier alles over Ticino op MySwitzerland.com


Hoofdfoto: Copyright Zwitserland Toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.