De top 10 bezienswaardigheden van Rügen

Door de Mountainreporters redactie

De Noord-Oostduitse kust is een paradijs voor wandelaars en fietsliefhebbers en is bekend om (schier)eilanden als Rügen en Usedom. Wij nemen je mee langs de top 10 van bijzondere plekken in deze streek van Duitsland: van de witte krijtrotsen tot nostalgische badhuizen tot aan een stukje geschiedenis van Nazi-Duitsland. Liefhebbers van natuur kunnen het boomtoppenpad nemen!

Rügen is populair vanwege de enorme hoeveelheid stranden, natuur en historie. Een ideale omgeving voor een wandel- of fietsvakantie

Schiereiland Rügen is te bereiken vanuit de Hanzestad Stralsund waar je over een hangbrug het eiland Rügen op kan. Dit is het grootste eiland van Duitsland en een van de populairste vakantiebestemmingen in Mecklenburg-Vorpommern.

usedom rugen, badhuizen
eiland Rugen en de kust bij Usedom ; met de prachtige oude badhuizen aan het strand.

1. Jasmund National Park: krijtrotsen en oude bossen

Het kleinste nationale park van Duitsland in Mecklenburg-Vorpommern is heel speciaal. Hier vind je een krijtkust zoals de White Cliffs of Dover. Enorme hoge wanden krijt met als hoogste punt krijtrotsen van meer dan 115 meter hoog!

jasmund beukenbos rugen
Jasmund natuurpark met het enorme beukenbos waar je eindeloos kunt wandelen

Het tweede natuurhoogtepunt is een oud beukenbos van meer dan 700 jaar oud wat nu Unesco Wereld Erfgoed beschermd is bij het Stubnitzplateau. De mogelijkheden om dit unieke landschap lopend of op de fiets te verkennen zijn echt eindeloos.

2. Een bezoekje aan de krijtrotsen

Deze kant van Duitsland is gewoonweg niet compleet zonder een bezoek aan de bijzondere Krijtrotsen .

een kustlijn met witte rotsen van soms wel meer dan 100 meter hoog!

De rotsen op schiereiland Jasmund zijn echt een kenmerk geworden van eiland Rügen. Over een kustlijn van ongeveer 15 kilometer zie je de witte krijtrotsen van 20 tot 100 meter boven de zee uitsteken. Dit is een prachtig contrast met de groene bossen en het blauwe water.

Uiteraard is de kust het best te zien vanaf het water. Wil je wandelen, dan start je bij Sassnitz en ga je naar de StubbenKammer. Deze wandeling loopt langs de rand van de krijtrotsen. Dit raden we je alleen aan met droog weer, want het is er op regenachtige dagen super glad.

Het mooiste plekje is de Königsstuhl: de hoogte rotspunt van bijna 118 meter hoog.Zie punt 10 hieronder voor een uitgebreide wandeling.

3. Slot Spyker: een prachtig wandelgebied

Schloss Spyker
Schloss Spyker. Het kasteel is nu een restaurant en hotel in een prachtig wandelgebied

Rondom Slot Spyker is een schitterend wandelgebied. Het slot zelf zie je al van ver staan en is gelegen aan het gelijknamige meer. Het gehele gebied is nu natuurgebied. Voor meer info ga je naar: Kasteel Spyker

4. De badhuizen van Binz en Sellin

Denk je aan de Oostkust? dan denk je aan de prachtige badhuizen van “weleer” die oude rijkdom uitstralen. De oude nostalgische badhuizen zien er nog altijd luxe uit en laten zien hoe de rijken vroeger vakantie vierden aan de prachtige stranden.

nostalgie grandeur sellin en binz
Badhuis bij Sellin, een van de oude luxe badhuizen die “grandeur” uitstralen

Nog meer nostalgisch is “der Rasende Roland”, een meer dan 100 jaar oude smalspoorbaan, die de vakantiegangers met een snelheid van 30 kilometer per uur direct naar de verschillende zeebaden op het eiland brengt.

5. Hitler’s kolos van Prora, een mega nazi hotel

prora, nazi complex , voor arisch volk
Prora, het nazi mega vakantiecomplex van bizarre afmeting

Een bizar bouwwerk uit de nazi-geschiedenis: het mega hotel Prora, dat Hitler begin jaren 30 heeft laten bouwen. Gek genoeg staat dit grootste hotel ter wereld niet in Dubai, Las Vegas of ergens anders, maar hier aan de Duitse Oostkust.

“Een hotel voor lachende Arische mensen: het kracht door plezier resort”

Hitler had ooit een idee om hier een mega hotel te bouwen waar “alleen maar lachende Arische mensen” vakantie konden vieren na periodes van hard werken. Het complex telt 10.000 kamers en heeft de naam Kracht door Plezier resort. Het resultaat is een gigantisch hotelcomplex van maar liefst 4,5 kilometer lang wat er verlaten bij staat en wat al 70 jaar lang een doorn in het oog is van Duitsland. KDF Prora


PRORA: De 4,5 kilometer aan identieke flatgebouwen wacht nog steeds op de eerste gasten, anno 2017. Want hoewel Prora in 1939 grotendeels afkwam, vlak voor de invasie van Polen, nam Hitler de acht gebouwen nooit in gebruik.

De oorlog dwong de nazi’s om aandacht en materiaal aan andere projecten te steken. Echter, meer dan 80 jaar nadat Hitler Polen binnenviel, krijgt Prora wellicht een nieuw leven. Een projectontwikkelaar heeft de oude boedel opgekocht en in 2022 worden de eerste gasten verwacht.


6. Putbus

Rügen telt maar liefst 60 kilometer fijne zandstranden met oude idyllische vissersdorpjes, luxe herenhuizen in badplaatsen met eeuwenoude historie en het mooie stadje Putbus. Dit is de oudste badplaats van het eiland, die vooral bekend is vanwege de prachtige gebouwen en gelijknamig slot. Meer info op: Schlosspark von Putbus

7. Boomtoppenpad

Heritage Centrum Rügen is the place to be voor geweldige wandelingen. Mensen uit heel Europa komen hier het boomtoppenpad lopen (Baumwipfelpfad). Er is een prachtig wandelpad met een uitzichttoren die helemaal om een boom heen is gebouwd. Werkelijk uniek en echt nergens ben je zo dicht met de natuur verweven als hier! Je kunt je voorstellen dat dit een mekka is voor fotografen, wandelaars, en natuurliefhebbers.

boomtoppenpad rugen uitkijktoren
het boomtoppenpad met uitkijktoren

En kom je in de zomer ? Dan is het enorm gaaf om je op te geven voor een vroege ochtendwandeling waarbij je de zon ziet opkomen. Als je liever een gids hebt bij je wandeling kan je onder begeleiding een wandeling doen. www.rugen.nl/bezienswaardigheden/

boomtoppenpad Ruegen
de toren van boomtoppen pad

8. Razende Roland stoomtreintje

Liefhebbers van stoomlocomotieven kunnen een traject meereizen met de Razende Roland, een bijzonder treintje dat vanuit Putbus vertrekt. Voor meer info: Rasender Roland .

9. Putbus

De oudste badplaats op Rügen; met prachtige witte huizen en de restanten van een schitterend kasteel. Nu zijn alleen de stallen en de orangerie nog te zien. Dit is een uniek plaatsje door de witte huizen in combinatie met mooie groene natuur en de vele rozenstruiken om de huizen heen.

10. Wandel de Hochuferweg: bossen en krijtrotsen!

Deze wandeling langs de kust is uitgeroepen tot een van de mooiste tien van Duitsland. Na een halve kilometer kom je bij de ‘Piratenbucht’. Daar zou een piraat (Störtebeker) honderden jaren geleden een van zijn schatten hebben begraven. De wandeling start in Nationalpark Jasmund bij de parkeerplaats Wedding in Sassnitz. Van hieruit verloopt de route langs de steile kust langs de Oostzee. Vanaf het punt ‘Ernst-Moritz-Arndt-Sicht‘ verloopt de Hochuferweg door de beukenbossen die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed.

rugen konigsstuhl rots
de rotsen met de beroemde konigsstuhl bij rugen

Bij de Königsstuhl aangekomen, kan de beroemde krijtrots eerst vanaf de ‘Victoriasicht’ bewonderd worden. Daarna is een bezoekje aan het bezoekerscentrum van het Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL de moeite waard. Vanaf hier zou je met de bus terug kunnen naar Sassnits, maar je kunt ook verder wandelen richting Lohme, waar je alsnog een bus kunt nemen.

Ook zo nieuwsgierig geworden hoe al deze prachtige bezienswaardigheden er in het echt uit zien? Interhome heeft een aantal prachtige vakantiehuisjes in dit gebied. De perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen!


Ons buurland is mooier dan je denkt. Lees hier meer verhalen over Duitsland.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.