Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Wanneer mensen voor het eerst naar IJsland gaan, bezoeken ze meestal het prachtige zuiden of de Golden Circle en Reykjavik. Maar eenmaal voet op IJsland gezet wil je sowieso terug. We laten je daarom de top 5 van het noorden zien voor als je er teruggaat. Oftewel: IJsland voor gevorderden!

1. Waterval Godafoss & waterval Dettifoss

De Goðafoss of wel: ’Godenwaterval’ is een geweldige waterval in het noorden. De waterval komt uit in de rivier Skjalfandafljót en is ongeveer 30 meter breed. De rivier loopt dwars door een groot lavaveld wat wel 7000 jaar oud is. De waterval ligt in Mývatn district in centraal-noord IJsland aan de route die dwars door het binnenland van IJsland gaat: de Sprengisandur route.

godafoss
De Godafoss waterval van 30 meter breed

Dettifoss waterval

dettifoss
De Dettifoss is de meest krachtige waterval van heel Europa

De tweede waterval die we echt willen noemen is de Dettifoss. Dit is de krachtigste waterval van Europa wat je begrijpt als je naar de foto kijkt. Hier zie je pas echt de kracht van water in de vorm van een bulderende waterval. Deze waterval is maar liefst 100 meter breed!

Dettifoss waterval ijsland noorden myvatn
Dettifoss watervallen gezien over de hele breedte

2. Op de ski’s bij de stad Akureyri

Akureyri is een stad in het noorden en is op Reykjavik na de grootste van IJsland, maar het heeft slechts 18.000 inwoners. De stad zelf is niet echt heel erg de moeite waard, maar het is vooral een handig startpunt voor een aantal excursies aan de noordkant van IJsland. Sommige mensen vliegen met een binnenlandse vlucht van Reykjavik naar Akureyri en komen zodoende in deze stad voordat ze met een auto op pad gaan.

Skiresorts zonder drukte: hoe bijzonder om in IJsland op wintersport te gaan!

Ben je toevallig in het winterseizoen in IJsland? Dan kun je bij Akureyri gaan skiën want hier vindt je Hlíðarfjall Ski Resort. Ondanks dat het een van de meeste bekende wintersportplekken van IJsland is, valt het nog lang niet druk of toeristisch te noemen. Verwacht geen hippe liften en bruisende après-ski, maar hoe leuk als je kan zeggen dat je in IJsland op de ski’s hebt gestaan! Deze plek is overigens niet de enige waar je de pistes kunt vinden. Er zijn diverse wintersportmogelijkheden in het noorden rondom de fjorden van Dalvik, Husavik en Akureyri.

3. Myvatn: een prachtig natuurmeer

Dit gebied is bekend om de grote hoeveelheid vogels en vanwege de ondergrondse waterbronnen. Het meer is ondiep en bestaat uit grote oppervlakken meer, met beekjes, rivieren, kratertjes, grotten en rotspilaren.

Myvatn is een merengebied met beekjes, rivieren, kraters en grotten

Myvatn betekend: Muggenmeer… dat zegt genoeg over de hoeveelheid muggen die er in de zomer rondzwermen (geen steekmuggen overigens). Door de hoeveelheid muggen is het meer een aantrekkelijke plek is voor vele vogelsoorten. Vogelaars kunnen hier meer dan 115 soorten vogels komen spotten.

myvatn pilaren
Myvatn meer met z’n bijzondere pilaren

De warmwaterbronnen van Myvatn mag je niet overslaan. Hier kan je lekker ontspannen in de hete bubbelende bronnen. Ze zijn niet zo hip aangelegd als bij de Blue Lagoon, maar dat is misschien juist zo leuk! Het blijft toch echt een bijzonder fenomeen om te baden in die hete bronnen.

Myvatn
De warme baden van de Myvatn bronnen

Behalve het meer zijn er in deze regio veel boerderijen. Het meest schattige dorpje voor toeristen is Reykjalhid waar je een aantal accommodaties kunt vinden. Het dorp ligt op circa acht kilometer van Myvatn. Hou je van verse zalm? dan kan je mee op een vistocht op de Laxa rivier.

 4. Walvissafari vanuit Husavik

gentle giants whalewatching
Walvissen spotten bij Husavik kan onder andere met Gentle Giants: een aanbieder van diverse zee excursies vanuit Husavik. Fotocredits: gentlegiants.com

Husavik is de “whalewatching capital” van Europa

Husavik is een klein plaatsje wat voornamelijk in het teken staat van visserij en de haven. Wel is de plek bekend om de uitstekende mogelijkheden om walvissen te spotten en heeft daarom de bijnaam: Whalewatching Capital of Europe. Voor tours en mogelijkheden kijk je op www.gentlegiants.is

5. Vatnajökull National Park (noord): de Diamond Circle

Bezoek de schitterende Asbyrgi kloof: een hoefijzervormige canyon

Het noordelijke deel van dit nationale park bestaat uit prachtige bezienswaardigheden. Hier vindt je onder andere de nummer één van dit lijstje: de waterval Dettifoss, maar ook een schitterende hoefijzervormige kloof Ásbyrgi (‘Godenburcht’) die met recht een echte canyon genoemd kan worden!

Asbyrgi kloof , canyon noord ijsland
De Asbyrgi Canyon: een bijzonder kloof in de vorm van een hoefijzer

De echorotsen ( In het IJslands: Hljóðaklettar). Deze rotsen bestaan uit basaltrotsen en grotten die voor een bijzondere akoestiek zorgen.

Hiken bij Krafla

Tot slot geven we je nog een tip mee voor twee bijzondere wandelingen in deze regio bij het kratermeer Viti.

Loop een rondje om de krater met een hemelsblauw meer

Viti is een meer van ongeveer 300 meter in doorsnede. Op de steile wanden kun je een mooie wandeling rondom de krater maken. Het is een lichte korte wandeling met een mooi uitzicht over het gebied rondom de krater.

krafla, viti , krater
Krafla, Viti krater met een hemelsblauw meer

Daarna kan je naar Leirhnjúkur om een wandeling te maken door het Krafla gebied van IJsland. Het Leirhnjúkur gebied is een soort lavaveld wat nog steeds rookt door eerdere uitbarstingen. Je loopt hier langs grote brokken lava van allerlei kleuren. De Krafla is een vulkaan met een 25 km lange krater.


Lees hier meer artikelen over reizen naar IJsland


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.