Wat een bijzondere combinatie! Ik heb in een korte broek en op slippers mogen genieten van de prachtige herfstkleuren. Toscane is zo mooi en ik kan goed begrijpen dat dit voor veel mensen de mooiste provincie van Italië is. Persoonlijk ben ik niet van de hitte, waardoor Toscane in oktober (23 graden) voor mij ideaal is.

Trailrunning, hiking en MTB in Toscane

De heuvels / bergen in Toscane zijn bosachtig en ik heb hier echt genoten van de herfst. Vanuit mijn appartement in Castelnuovo dei Sabbioni liep ik zo Parco di Cavriglia in. Behalve een paar mooi boswandelingen, heb ik tevens mijn eerste trailrun trainingen gedaan. Ik kon gelijk trainen op hoogtemeters. Tijdens de 3e training in 1 week merkte ik dat het teveel van het goede was. Mijn bovenbenen konden het niet meer aan. Het afdalen vond ik trouwens briljant. Ik voelde mij als een kind zo vrij in de natuur. Wat een verschil met hardlopen over de weg!

Ik voelde mij als een kind zo vrij in de natuur

Helaas heb ik zelf geen MTB gehuurd, maar de paden waar ik ging hiken en trailrunnen waren uitermate geschikt voor de mountainbike.

Toscane Trailrunning
Toscane Trailrunning
Toscane - Een van de vele kleine dorpjes
Toscane – Een van de vele kleine dorpjes

Steden en dorpen

Florence, San Gimignano, Lucca en de ‘Chianti-dorpen’.. Het zijn wat cliché bestemmingen, maar dat heeft ook een reden. Ik vond het heerlijk om in deze prachtige plaatsen rond te lopen en te genieten van de middeleeuwse architectuur. Mijn belangrijkste adviezen:

– Vermijd de snelwegen zoveel mogelijk en rijdt binnendoor van plaats naar plaats.

– Lucca: loop een rondje over de stadsmuur (circa 1,5 uur)

– San Gimignano: ga niet over de hoofdstraat waar alle toeristen lopen en de shops zitten, maar loop 1 a 2 straten verderop. Dit is namelijk (minstens) net zo mooi.

– De Chianti dorpen: met name Radda in Chianti en het nog kleinere Volpaia vond ik prachtig. Ze zijn echt super klein, dus je bent er zo doorheen. Vooral het rijden van dorp naar dorp maakt het avontuur compleet.

– Florence: Neem de tijd en ga uren wandelen. Bij zonsondergang adviseer ik om te genieten van het uitzicht vanaf Piazzale Michelangelo. Ga daarna ergens eten in het gebied Santa Croce. Het is hier ’s avonds heel gezellig. Daarna zou ik wat gaan drinken op het plein Santo Spirito.

Lucca
Lucca
Florence
Florence: Het uitzicht vanaf Piazzale Michelangelo
San Gimignano
San Gimignano
Radda in Chianti
Radda in Chianti

Chianti wijnen

De Chianti wijnen zijn de afgelopen 30 jaar van slechte massaproductiewijnen (de mandflessen die je vaak als kaarsenstandaard zag) naar echte topwijnen ontwikkeld. Verder levert Toscane nog o.a. de topwijn Brunello di Montalcino. Beiden hebben de hoogste DOCG status en zijn (voornamelijk) gemaakt van de Sangiovese druif. De leukste en beste wijnproeverij waar ik ben geweest, was in het kasteel van Albola (Radda in Chianti).

albola.it

Toscane - Castello Albola - Wijnproeverij - Radda in Chianti
Wijnproeverij: Castello Albola (Radda in Chianti)Wijnproeverij: Castello Albola (Radda in Chianti)
Uitzicht in Toscane
Uitzicht in Toscane

En tot slot… Eten!

De Toscaanse bijnaam is Mangiafagioli (boneneters). Ze gebruiken namelijk veel bonen (toscanelli, cannellini en zolfini) in hun wat basic, boerse keuken. Wat het eten echter lekker maakt, is dat ze relatief simpele gerechten maken van kwalitatief hoge, verse producten. Ze volgen de seizoenen:

– Voorjaar: tuinbonen, artisjokken en asperges

– Zomer: tomaten, komkommers en courgettes

– Najaar: paddenstoelen (porcini)

– Winter: diverse kolen en distels

Het brood (Filone) is vrij smaakloos doordat het zoutloos is. Om die reden gebruiken ze het met name i.c.m. andere gerechten. De Toscaanse pasta is Pappardelle (brede lintpasta). Wat echt lekker is, zijn de Toscaanse olijfolie én de bekende biefstuk genaamd Bistecca alla Fiorentina: een enorme T-bone steak van de Chianina rund die even wordt dichtgeschroeid op een houtskoolvuur. Het is vetarm, sappig en kruidig en dient rood gegeten te worden. Heerlijk!!

Gezien mijn liefde voor lekker eten, hierbij wat foto’s.

Bistecca alla Fiorentina - Biefstuk
Bistecca alla Fiorentina – 1 kilo Biefstuk
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane – Steak tartare
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane – Lasagne
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane
Heerlijk eten in Toscane

Relevant artikel

Schilderachtig Toscane: van Chianti tot pelgrimsroute

Bewaren

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in