Er lopen al jarenlang verschillende discussies rondom het gebruik van de zware traditionele koebel rond de nek van het vee op de flanken van de Alpen. Met de komst van GPS-trackers laait de discussie weer op.

Behoort de koebel binnenkort tot het verleden?

Dierenbeschermers noemen de bel een gekmakend symbool. De koeien hebben de hele dag het gebengel aan hun hoofd en daar worden ze gek van. Dit wordt ook onderbouwd door een Zwitserse studie. En dan heb je diegenen die naast de weilanden dicht bij het dorp wonen. Zij worden in hun rust gestoord door het geluid van de bel. Aan de andere kant natuurlijk de boeren die stellen dat de koebel onontbeerlijk is voor het kunnen terugvinden van de koeien.

koebel
Traditionele rijk versierde koebellen, klaar voor de zomer. Foto: Altraveo.nl

GPS test in Oberbayern en Tirol

Nu is bekend geworden dat in Oberbayern en Tirol ongeveer 150 dIeren naast de traditionele koebel ook uitgerust zijn met een GPS-tracker. Dit is een klein apparaatje dat constant een minimaal signaal uitstuurt naar een satelliet. Middels een app op je telefoon kun je dan precies de locatie vinden waar het signaal vandaan komt, dan wel waar de koe zich bevindt.

Geen vervanger: gevaar signaalverlies te groot

In 2013 werd al met apparatuur van twee verschillende bedrijven geëxperimenteerd en sinds 2016 is ook bergboer én IT-specialist Matthias Engel uit Bad Tölz-Wolfratshausen bezig om met zijn eigen gemaakte apparaten zijn koeien terug te vinden. Josef Lanzinger, voorzitter van de Tiroler Almwirtschaftsvereins, stelt het heel duidelijk: zo’n zender kan een uitkomst zijn, maar zal nooit de traditionele koebel vervangen. Het gevaar dat je door een technische storing, zoals het wegvallen van het signaal, een dier kwijtraakt is te groot.

Aanvullende informatie

“Als je nu via de GPS-tracker niet alleen kan vaststellen waar het dier zich bevindt, maar ook in welke toestand het verkeert, dan zou het een goeie aanvulling zijn op de koebel.” zegt Josef Lanzinger. “Bovendien moet het ook nog betaalbaar zijn.”

Voorlopig kunnen we blijven genieten

Voorlopig kunnen we dus nog wel blijven genieten van het traditionele gebengel. Al zal vaker dan voorheen in de weide vlakbij de dorpen, de bel afgedaan gaan worden.

Hoofdfoto: © berg-ruft.de / René Reichelt

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer