ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Er lopen al jarenlang verschillende discussies rondom het gebruik van de zware traditionele koebel rond de nek van het vee op de flanken van de Alpen. Met de komst van GPS-trackers laait de discussie weer op.

Behoort de koebel binnenkort tot het verleden?

Dierenbeschermers noemen de bel een gekmakend symbool. De koeien hebben de hele dag het gebengel aan hun hoofd en daar worden ze gek van. Dit wordt ook onderbouwd door een Zwitserse studie. En dan heb je diegenen die naast de weilanden dicht bij het dorp wonen. Zij worden in hun rust gestoord door het geluid van de bel. Aan de andere kant natuurlijk de boeren die stellen dat de koebel onontbeerlijk is voor het kunnen terugvinden van de koeien.

koebel
Traditionele rijk versierde koebellen, klaar voor de zomer. Foto: Altraveo.nl

GPS test in Oberbayern en Tirol

Nu is bekend geworden dat in Oberbayern en Tirol ongeveer 150 dIeren naast de traditionele koebel ook uitgerust zijn met een GPS-tracker. Dit is een klein apparaatje dat constant een minimaal signaal uitstuurt naar een satelliet. Middels een app op je telefoon kun je dan precies de locatie vinden waar het signaal vandaan komt, dan wel waar de koe zich bevindt.

Geen vervanger: gevaar signaalverlies te groot

In 2013 werd al met apparatuur van twee verschillende bedrijven geëxperimenteerd en sinds 2016 is ook bergboer én IT-specialist Matthias Engel uit Bad Tölz-Wolfratshausen bezig om met zijn eigen gemaakte apparaten zijn koeien terug te vinden. Josef Lanzinger, voorzitter van de Tiroler Almwirtschaftsvereins, stelt het heel duidelijk: zo’n zender kan een uitkomst zijn, maar zal nooit de traditionele koebel vervangen. Het gevaar dat je door een technische storing, zoals het wegvallen van het signaal, een dier kwijtraakt is te groot.

Aanvullende informatie

“Als je nu via de GPS-tracker niet alleen kan vaststellen waar het dier zich bevindt, maar ook in welke toestand het verkeert, dan zou het een goeie aanvulling zijn op de koebel.” zegt Josef Lanzinger. “Bovendien moet het ook nog betaalbaar zijn.”

Voorlopig kunnen we blijven genieten

Voorlopig kunnen we dus nog wel blijven genieten van het traditionele gebengel. Al zal vaker dan voorheen in de weide vlakbij de dorpen, de bel afgedaan gaan worden.

Hoofdfoto: © berg-ruft.de / René Reichelt

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.