Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Eén van de mooiste wandeltochten van Noorwegen

Een reisverhaal van Ilse Nijhof

Noorwegen bestaat uit ontzettend veel prachtige plekken en uitzichtpunten. In eerdere artikelen heb ik geschreven over onze ervaringen op de Preikestolen en de Kjeragbolten. Die verhalen lees je hier en hier. Dit keer neem ik je mee naar een andere wereldberoemde en super fotogenieke plek: Trolltunga.

Trolltunga
De route staat goed aangegeven

Er was eens..

De ’tong van de trol’ is zonder twijfel één van de meest spectaculaire kliffen van Noorwegen. Hij bevindt zich 1100 meter boven het zeeniveau en torent zo’n 700 meter uit boven het meer van Ringedalsvatnet. De klif is 10.000 jaar geleden ontstaan in de ijstijd toen de randen van de gletsjers de randen van de klif bereikten. Hierdoor braken grote brokken steen onder de Trolltunga vandaan wat heeft gezorgd voor de horizontaal uitstekende klif. Niet alleen het uitzicht vanaf de top is adembenemend, de hele hike wordt omgeven door geweldige natuur. Vergeet dan ook niet af en toe stil te staan en van het uitzicht te genieten.

Trolltunga
Zomaar op een plekje onderweg
Trolltunga
En een stuk later bevind je je in totaal ander landschap
Trolltunga
Prachtige plaatjes

Ready, set, go!

De wandeling begint bij de Mågelibanen in Skjeggedal, hier bevindt zich een parkeerplaats (betaald parkeren), wc’s en waterpunten. De wandeling begint meteen pittig, het eerste stuk bestaat uit een trap gemaakt van stenen. Deze stenen bevinden zich behoorlijk ver uit elkaar dus je moet grote stappen maken. Deze steile klim brengt je naar de top en wordt vervolgd door een pad door het dal. Vervolgens is het tijd om de berg aan de oostkant te beklimmen. Vanaf daar is het nog ongeveer drie uur naar de Trolltunga. Op een bepaald moment zie je Lake Ringedalsvannet en zou je denken dat je er bijna bent. Maar niets is minder waar, vanaf daar is het nog zeker anderhalf uur!

De wandeling is in totaal 27,5 kilometer heen en terug en erg pittig dus weet waar je aan begint

Vervolgens neemt het pad je mee over keien, waterstroompjes, houten bruggetjes en andere hindernissen. De wandeling is in totaal 27,5 kilometer heen en terug en erg pittig dus weet waar je aan begint! In totaal stijgt het pad zo’n 1000 meter. Het wandelpad is vanaf het begin tot eind gemarkeerd met een T en bevat zo nu en dan bordjes waarop staat hoe ver je nog moet. Als je nog niet over de helft bent werkt dit bijna ontmoedigend.

Trolltunga
Lake Ringedalsvannet
Mountainreporters Karin en Ilse op de Trolltunga

Belangrijk: een goede voorbereiding!

De hike naar de top van de Trolltunga vraagt veel van je lichaam. Bedenk dus van tevoren goed of je fit genoeg bent en doe de juiste wandeloutfit aan. Onderschat de hike niet! Check daarnaast het weerbericht, als er regen, wind of mist voorspeld is wordt de hike afgeraden! De temperatuur beneden kan behoorlijk verschillen met de temperatuur boven. Wees dus op alles voorbereid, ook op regen ook al is het mooi weer. Neem een zaklamp, kompas, eerste hulp kid en genoeg te eten en te drinken mee.

Het is het beste om de hike vanaf half juni te doen, wanneer de sneeuw weggesmolten is. Dit kan ongeveer tot half september. Van half september to half oktober en van maart tot juni worden er wandelingen aangeboden onder begeleiding van een gids. Het wordt afgeraden om de wandeling aan te gaan vanaf half oktober tot maart.

Trolltunga
Trolltunga

Begin op tijd met de hike, niet later dan acht uur in de ochtend en ga op tijd weer terug. De terugweg is minstens zo zwaar als de heenweg dus verkijk je daar niet op. Zorg dat je niet afhankelijk bent van je telefoon want op lang niet alle plekken van de tocht is er bereik. Respecteer de natuur! Het is de bedoeling dat mensen nog jarenlang van dit natuur fenomeen kunnen genieten. Respecteer ook de andere wandelaars. Het is een ongeschreven regel dat iedereen de tijd krijgt om haar of zijn foto te maken op de top, wacht dus netjes op je beurt.

Leg die camera even aan de kant en neem de tijd om alles in je op te nemen

Het is toegestaan om te kamperen rondom de Trolltunga. Neem hiervoor je eigen tent mee. De regels voor wildkamperen vind je hier.

Trolltunga
Prachtige route
Trolltunga
De zoveelste hindernis


Foto’s: Karin en Ilse Nijhof


Lees hier meer verhalen en artikelen over Noorwegen


Bewaren

4 Reactie op “Trolltunga: Is dit de mooiste en zwaarste wandeltocht van Noorwegen?”

 • Andries
  10 augustus 2019 at 17:32

  Beste Edwin,

  Dank voor je reactie. In het verhaal mis ik juist de beschrijving van eigen ervaringen van de dames ; het leest meer als de ter plaatse verkrijgbare route info. Een soort ‘how to’ dus. Die kan ik echter ook wel op andere websites vinden. Hun eigen en persoonlijke beleving had het een stuk interessanter gemaakt om te lezen. Vandaar de (hopelijk opbouwend) kritische reactie van deze (reis)fotograaf/journalist 😉

  Groet en succes !

 • Andries dlLC
  10 augustus 2019 at 12:47

  Prachtig landschap en mooie tocht, maar het ‘artikel’ leest alsof de route-info zo uit de brochure komt… Jammer !

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   10 augustus 2019 at 17:10

   Jammer dat te horen, want Ilse en Karin hebben deze tocht zelf gedaan zoals je kunt lezen. Dit is een beschrijving van hun ervaringen en geen reclametekst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer