Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Twaalf bergtoppen net over de grens

Door Ton Peters

Zin in een heuse bergwandeling dicht bij huis? Dat kan en wel net over de grens bij Nijmegen. Hier ligt namelijk het immense Duitse Reichswald (Ketelwald). Het Reichswald is een 5000 hectaren groot bosgebied met geaccidenteerd terrein gevormd door oude stuwwallen uit de ijstijd. Het hoogste punt is de Rupenberg met 95 meter boven NAP.

Lensenberg
Prachtige beukenbomen op de Lensenberg. Foto: Ton Peters

Mijn 21 kilometer lange wandeltocht kende 350 hoogtemeters; ook ideaal voor je mountainbike natuurlijk

Omdat het de hoogste punten in de regio zijn spreken we graag van bergen in plaats van heuvels. Mijn 21 kilometer lange wandeltocht kende 350 hoogtemeters; ook ideaal voor je mountainbike natuurlijk. Tijd voor een echt Mountainreport dus.

Naaldbos. Foto: Ton Peters

Het Reichswald kenmerkt zich door veel flora en fauna maar vooral ook de rust. Je komt er nauwelijks wandelaars tegen. Een ontmoeting met wilde zwijnen, edelherten of een das is niet zeldzaam. In de tweede wereldoorlog was het Reichswald één groot slagveld te herkennen nog aan de vele loopgraven en het indrukwekkende oorlogskerkhof midden in het bos.

Het Reichswald als productiebos. Foto: Ton Peters

Het grootste deel van het bos is productiebos en vreemd genoeg is alleen de omgeving Geldenberg beschermd natuurgebied. De route die ik gewandeld heb bevindt zich in het westelijke deel van het Reichswald met als uitdaging alle basaltstenen met naam en hoogte van de ‘bergtop’ erop aan te tikken.

Gipfelsteine Reichswald
Een aantal Gipfelsteine. Foto: Ton Peters

Gipfelsteine: In 1980 plaatste Pastoor Siebers uit Nütterden 31 ‘Gipfelsteine’ op alle bergtoppen va het Reichswald. Een 3-tal hiervan is helaas verdwenen. In het westelijk deel bevinden zich nog 12 ‘Gipfelsteine’.

Een besneeuwde paddenstoel. Foto: Ton Peters

De start bij de Diepen in Milsbeek

Het heeft ’s nachts gesneeuwd en alles is bedekt onder een laagje sneeuw al ik de route start bij de Diepen in Milsbeek. Het pad begint meteen met een steile klim en gaat naar de eerste bergtop, de Jan 66+. Hierna volgt een afdaling en weer een klim naar de St. Jansberg. Hier is de steen met de naam van de bergtop verdwenen maar een grote oude brandtoren markeert de 78 meter hoge top. Er volgt een mooie afdaling richting het Himmeltal waarna we de westelijke rand volgen over diverse toppen zoals de Freilenberg 71+.

Freilenberg Reichswald
De Freilenberg. Foto: Ton Peters

Daarna gaat het pad weer in een grote boog door een heide gebied naar de Drölsenberg 76+. Er volgen weer wat stukjes omhoog en omlaag door dicht dennenbos waar ik een keer een onaangename ontmoeting met wilde zwijnen heb gehad. Voor de Vossenhogt 53+ moeten we even een stuk doodlopende pad in, de steen is platgereden door de boswerkers maar ligt links van het pad. Na de Vossenhogt gaan we richting het hoogste punt van onze wandeling; de Brandenberg 90+. Deze steen komen we tegen na een stevige klim. Een bankje en een doorkijk richting het westen zorgen voor een prachtige pauzeplek.

Foto: Ton Peters

Mooie afdalingen

Er volgen nog een aantal toppen tot we via de Lensenberg 85+ bij de Himmelsleiter uit komen. Hier geen klim maar een mooie afdaling in een soort holle weg. Het pad gaat weer verder door beuken bos waarna we op een open terrein uitkomen dat geheel is omgewoeld door de wilde zwijnen.

Open grasvlakte omgewoeld door wilde zwijnen. Foto: Ton Peters

Wilde zwijnen: in het Reichswald barst het van de wilde zwijnen. Overal zie je plekken die door de beesten omgewoeld zijn, modderpoelen afgeschuurde bomen. Toch is voorzichtigheid geboden. Stoor je de beesten of hebben ze jongen dan kunnen ze niet altijd even vriendelijk reageren en recht op je af rennen.

Diversiteit van bomen…Foto: Ton Peters

Na de Hauberg komen we uit bij de zuidelijk bosrand. Hier bevinden zich op Nederlands grondgebied grindafgravingen plaats. In de toekomst moet hier uiteindelijk een groot natuurgebied ontstaan, de Koningsven. Bijzonder detail is dat in de IJstijd hier de Rijn stroomde omdat de ijsmassa de loop van de rivier tijdelijk verlegd had.

net over de grens

Als we bijna weer terug zijn bij de Diepen volgt toch nog even een steile klim. De beloning van de pittige wandelingen ligt op de meet. Een goede hap eten hebben we na deze pittige tocht wel verdient.

De route en het hoogteprofiel. Klik voor meer informatie

Totale afstand: 21,7 kilometer
Hoogtemeters: 350 meter

Overzicht bergtoppen: Jan 56+, Jansberg 78+ (verdwenen), Hunsköbel 62+, Hertenkop 56+, Freilenberg 71+, Drölsenberg 76+, Vossenhogt 53+, Brandenberg 90+, Beginenberg 76+, Pöllhögt 75+, Pällenpulsenbergl 64+ (verdwenen), Lenstsenberg 85+, Hauberg 68+, Jäje 54+.


Lees hier meer over outdoor in Duitsland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer