Veteraan alpinisten Ian Welsted en Simon Richardson behaalden een first ascent van de North Spur IV op Mount Phillips (3.246m)

Bron: www.gripped.com, ianwelsted.blogspot.com 25-7-2019

Richardson, oud directeur van de Scottish Mountaineering Club, is een van de meest prestigieuze actieve klimmers met op zijn naam first ascents in zowel Canada als de Alpen. Welsted, uit B.C.’s Golden, is een van de twee Canadezen die een Piolet D’or heeft mogen ontvangen (samen met Raphael Slawinski voor hun nieuwe route op K6 West). Welsted heeft overigens ook heel veel first ascents in de Rockies op zijn naam.

Toen Richardson arriveerde in Canada liet hij Welsted een foto zien gemaakt door John Scurlock* en toonde Welsted een niet eerder beklommen graat op Mount Phillips. De twee alpinisten vertrokken kort na hun ontmoeting richting het stadje Jasper.

* befaamd bergfotograaf die Noord-Amerikaanse regio’s vastlegde

first ascent
De foto van John Scurlock met markering van de route die Welsted en Richardson geklommen hebben.

Deze dwarsliggende elementen hebben in 2019 geleid tot meerdere reddingsacties en soms fatale ongevallen in het gebergte

Canadese Rockies

Eenmaal aangekomen in Jasper spraken Welsted en Richardson met Dana Ruddy over de afgelegen Mount Phillips. Ruddy, haar opa Jack Hargreaves maakte een second ascent op Mount Robson, gaf de twee alpinisten belangrijke informatie die erg waardevol bleek te zijn tijdens de beklimming van de North Spur.

first ascent
Onderweg naar Mount Phillips in het bloei seizoen.

Hoewel de Canadese Rockies veel mogelijkheden biedt voor first ascents heb je ook hier te maken met grote risicofactoren het weer en de sneeuwcondities. Deze dwarsliggende elementen hebben in 2019 geleid tot meerdere reddingsacties en soms fatale ongevallen in het gebergte. Klimmers, helemaal in de Rockies, moeten altijd erg geduldig zijn en wachten op de juiste momenten. Uit de ervaringen van vorige jaren blijkt dat juli en augustus de beste maanden zijn om te klimmen in het gebied.

“Our weather window was about to mark the end of the spring cycle, and i was certainly glad to regain the spur at half heigth, even if it did take me the better part of an hour to create an anchor.”

Logboek

In Welsted’s logboek van de first ascent, schrijft hij, “Simulclimbing the lower easy ground was key to get up high before the snow turned completely isothermic. Our weather window was about to mark the end of the spring cycle, and I was certainly glad to regain the spur at half heigth, even if it did take me the better part of an hour to create an anchor.”

“All that was left was a cat-walk ridge to the top, with stupendous views over the wonderful wilderness to the north,” vertelde Welsted. “Now that I have seen the views I am curious to look at a map to determine what we were faced with. Suffice it to say that the Swift Current glacier and beyond are impressively wild terrain.” Lees hier meer op Welsted’s blog.

first ascent
Prachtig uitzicht tijdens de beklimming.

De berg is genaamd naar Donald “Curly” Phillips (1884-1938). Phillips was een berggids in Alberta, bouwde een aantal gebouwen die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn en maakte bijna een first ascent op Mount Robson en Sir Alexander.

Klimmers die iets hebben toegevoegd aan de geschiedenis van de omgeving hebben niet altijd de meest gevaarlijke of moeilijke routes geklommen. Veel belangrijker is het vinden van mooie bergen en nieuwe uitdagingen en het genieten van de indrukwekkende omgeving.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer