Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Een reis vol historie, natuur en gastronomie

Een reisverhaal van Manja Herrebrugh

Ik gaap. Het is vroeg. Om 5:30 sta ik op Schiphol met een kop koffie. Met kleine oogjes ontmoet ik de mensen waarmee ik drie dagen op avontuur ga – we reizen af naar Umbrië, het groene hart van Italië. Een trip met bezoekjes aan stadjes, een wijngaard, veeeeel eten, veeeel geschiedenis, een mountainbiketour en overnachten op een camping. Ik presenteer: de trip in vogelvlucht.

Umbrië, Italië
Uitzicht vanaf Castiglione del Lago. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Klaar voor de start!

De Italië-belevenis begint als we met huurauto’s van het vliegveld Roma Fiumicino in drie uur ongeveer tweehonderdzevenendertig kilometers naar camping Punta Navaccia rijden. Eerst: iieeh! Dat verkeer! Die hitte! En later: die uitzichten! Die dorpjes! Alsof je door een museum rijdt. We passeren bijvoorbeeld Orvieto en ik leer dat deze stad op een plateau van vulkanisch tufsteen is gebouwd en al in de Etruskische tijd bewoond was. Dat belooft wat, de komende dagen. Ik geniet op mijn plekje achterin, terwijl de andere twee reizigers, Italië-kenners, honderduit kletsen over de geschiedenis en de highlights van onontdekte plekjes in Umbrië.

Umbrië, Italië
Zicht op Assisi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Gevolgen aardbeving

We komen aan bij de camping waar we de komende dagen overnachten: Punta Navaccia. Een familiecamping met veel mobile homes (waar wij ook in slapen), luxe ingerichte safaritenten en een paar plekjes voor de mogelijkheid tot het opzetten van een eigen tent. Ideaal gelegen aan het Lago Trasimeno: interessant voor watersporters! We spreken met de eigenaresses (drie zussen) en de groep die ons heeft uitgenodigd: EBTU (Ente Bilaterale Del Turismo Umbria). We horen over de aardbeving van oktober 2016, en hoe de manier waarop dat in het nieuws is geweest, het toerisme in heel Umbrië, ook op grote afstanden van het aardbevingsgebied, heeft geraakt. Consequentie: een daling in nieuwsgierige bezoekers, terwijl deze buur van Toscane zoveel te bieden heeft!

Umbrië, Italië
Ingang camping Punta Navaccia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Umbrië, Italië
Luxe safaritenten op camping Punta Navaccia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Umbrië, Italië
Lago Trasimeno vanaf de camping. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Castiglione del Lago

Na een aperitief bezoeken we het dorpje Castiglione del Lago, gelegen in de provincie Perugia. Het dorpje ligt hoger: 304m boven zeeniveau – dus wij genieten van uitzichten over het meer. Onze gids vertelt ons over de geschiedenis van het stadje, dat door zijn ligging in vijandig gebied (De Etrusken vochten er tegen de Romeinen, en later gingen de Toscanen ook tegen de Perugianen op de vuist) nogal wat te verduren heeft gehad. De originele verdedigingsmuren zijn meerdere keren opnieuw opgebouwd!

Onze gids vertelt ons over de geschiedenis van het stadje, dat door zijn ligging in vijandig gebied, nogal wat te verduren heeft gehad

Ook vertelt ze over de bonen die in de sfeervolle winkeltjes in het dorp te koop zijn: Fagiolina del Trasimeno en Lenticchie di Castelluccio. Belangrijkste gebouw in dit dorpje: het Palazzo della Corgna, nu een museum en galerie.

Umbrië, Italië
Linzen. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Umbrië, Italië
Pittoresk Castiglione del Lago. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Umbrië, Italië
De driehoekige verdedigingstoren in Castiglione del Lago. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië
Palazzo della Corgna in Castiglione del Lago. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Diner aan Lago Trasimeno

Met ondergaande zon (het eerder gespotte uitzicht over het meer wordt uiteraard opnieuw op de foto gezet) zetten we onze terugreis in. We eten bij een restaurant net buiten de hekken van de camping – naast de discotheek. Enne… eten is niet gewoon een hapje. Dat is een antipasti –i primi – i secondi – dolci – caffe o digestivo… Man, man, wat heb ik veel gegeten. Door het lekkere weer zitten we heerlijk buiten, met het Lago Trasimeno op de achtergrond. Prachtig.

Umbrië, Italië
Lago Trasimeno net na zonsondergang. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië
Heerlijke hapjes. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Eerste ‘ontbijt’

Een cappuccino en een croissantje. Dat is je ontbijt in Italië. Wel een goeie cappuccino, uiteraard – zelfs op de camping. Assisi (25.000 inwoners) staat op het programma. Aangezien Umbrië ook wel ‘het land van Franciscus van Assisi’ genoemd, denk ik dat het helemaaaal geen slechte dag wordt. De stad is een belangrijke en bekende bedevaartsplaats met de 13e eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi – bovendien liegen de plaatjes er niet om: pittoreske, heuvelachtige straatjes, fijne winkeltjes en prachtige uitzichten over Valle Umbra, het centrale dal van Umbrië, met uitzicht tot aan Spoleto. Let’s go!

Umbrië, Italië
Wijn en keramiek in Assisi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters
Umbrië, Italië
Uitzicht! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

St. Franciscus & duurzaamheid

Die St. Franciscus was me er een. Hij was zoon van een welgesteld lakenkoopman en hierdoor een rijkeluiszoon. Maar hij verkocht al zijn bezittingen en koos daarmee voor armoede, eenvoud en verbondenheid met de natuur. Klinkt als iets waar veel mensen in deze moderne drukke wereld vol overvloed ook naar zoeken, is het niet? Duurzaamheid voor duurzaamheid bestond.

Umbrië, Italië
Het kruisbeeld in de Santa Chiara en de bogen aan de buitenkant. Foto’s: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Bezoek aan Assisi

De Sint-Franciscusbasiliek en de burcht op de heuvel en aan de voet van de Monte Subasio is een niet te missen silhouet bij aankomst. Wat een contrast met het sobere en eenvoudige leven waar St. Franciscus naar streefde. Voordat we direct naar deze topattractie gaan, wandelen we eerst door de rest van de stad.

Je kunt hier rustig een paar dagen doorbrengen – en niet alleen slenterend door de stad

We genieten van de prachtige uitzichten op de groene en gouden velden van Spoleto en bezoeken de Santa Chiara, waar het kruisbeeld te vinden is dat St. Franciscus zijn opdracht gaf – oorspronkelijk in San Damiano. Al gauw is duidelijk dat we nooit alles kunnen zien in de uren die wij hiervoor hebben. Je kunt hier namelijk rustig een paar dagen doorbrengen – en niet alleen slenterend door de stad. Er zijn meerdere wandelroutes in de provincie, veel lange afstandspaden, maar ook zeker mogelijkheden tot dagtochten. Mooie dorpjes die op je liggen te wachten en genoeg terrasjes om uit te proberen.

Umbrië, Italië, Assisi
Zicht vanaf de St. Franciscus basiliek. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Assisi
Deur van woning waar St. Franciscus geboren is. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Assisi
St. Franciscus basiliek. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Assisi
Muziekoptreden in Assisi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters

Lunch van drie meter lang

Dit kán je doen vanuit de camping waar we onze lunch nuttigen: Green Village. Een familiecamping met een paar plekjes voor kleine tentjes. En die lunchervaring is er een om niet te vergeten: een drie meter lange plank met alleen.maar.lekker.eten! Daarin ontbreekt zeker de truffel niet. Ook proeven we het zoutloze brood. De streek weigerde eeuwen geleden namelijk de belasting hierop te betalen – traditioneel Umbrisch brood bevat dus geen zout. Even wennen! Alles ziet er heerlijk uit. We kunnen de plank niet helemaal op – en dan blijkt dat ook nog eens niet het enige te zijn. De dames van de keuken toveren nog een plank tevoorschijn – dit keer met vlees. Oops.

Umbrië, Italië, gastronomie
De heerlijke lunch. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, gastronomie
Eten… Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, camping
Camping Green Village. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Wijn proeven en enosafari bij zonsondergang

Dan! Op naar Montefalco, de Azienda Agraria Brunozzi. Een klein wijnhuis waar we gaan proeven, maar ook een spectaculaire enosafari doen. Crossen met een jeep door de wijngaarden en olijfboomgaarden, met hier en daar wat uitleg over de druif. Te gek! En daarna een proeverij met lokale hapjes waar je U tegen zegt. Truffels, ham, kaas, olijven. Niks is teveel. Ik geniet ervan, en van de wijn, en van het enthousiasme van de eigenaren. Het vlees wat daarna ook nog gestookt wordt op olijventakken is zacht en rokerig. Denk er een ondergaande zon bij, een uitzicht over de vallei met zijn velden, het zachte geluid van krekels en je begrijpt: hier bleven we langer hangen dan we planden.

Umbrië, Italië, Montefalco
De kleinschalige Azienda Agraria Brunozzi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijn
De Druif. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijnproeverij
De Wijn. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, gastronomie
Bekende bonen bij de wijn. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijnproeverij
Azienda Agraria Brunozzi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijn
Hoe het gemaakt wordt. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijnproeverij
Montefalco wijn proeven. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, wijnproeverij
Idyllisch plaatje bij Azienda Agraria Brunozzi. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Dagafsluiting bij het zwembad

Dan dénk je vol te zitten, maar niks is minder waar. Er staat ons nog een diner te wachten op de camping. Naast het zwembad maken we het gezellig met de drie zussen en hun familie. We wílden nog kayakken – dat gaat hem helaas niet meer worden. Voldaan stap ik een paar uurtjes later mijn bed in.

Umbrië, Italië, camping
Eten bij het zwembad op de camping. Gemaakt door de drie zussen!

De derde dag: fietsen!

Jaaa! We gaan fietsen! Bewegen! Buiten zijn, in de natuur! We rijden naar Monte Cucco voor een ritje op de mountainbike. Nou ben ik een enorme outdoorliefhebber, maar ook een enorme mountainbike-angsthaas. Ik vind wegslippen met je fiets gewoon niet leuk. Maar ik kan niet wachten om lekker te bewegen en in het groen te zijn na alle prachtige dorpjes die we hebben bezocht. Dus ik denk: Manja, zet je er gewoon overheen en geniet van het uitzicht. Ahum.

Umbrië, Italië, aardbei
Wilde aardbeien onderweg! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië
Nieuwe bewegwijzering, bestand tegen alle weersomstandigheden! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, mountainbike, Monte Cucco
Even uitpuffen met een uitzicht. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Burgemeester Costacciaro op de mountainbike

We drinken een café (espresso) met de burgemeester Andrea Capponi en de voorzitter van de Universita Degli Uomini Originari di Costacciaro en gaan dan het park (Parco del Monte Cucco) in. Een park waar je meer kan doen dan alleen mountainbiken: paragliding, speleologie, nordic walking, druipsteengrottenbezoekjes, wandelen en, in de winter, cross-country skiing. Een waar outdoorparadijs dus! De burgemeester fietst lekker met ons mee en vertelt ons honderduit over de omgeving. Na een paar zware klimmetjes (waar ik de rest van de groep inhaal, na ver achter te liggen bij de stukken naar beneden…) komen we aan bij een prachtig uitzicht. We spotten de Monte Amiata in Zuid-Toscane en aan de andere kant reikt het zicht de hele breedte van Le Marche tot aan de Adriatische Zee. Bizar: bij goed weer zie je zelfs de bergen in Kroatië aan de overkant!

Umbrië, Italië, Monte Cucco
De top, achter me! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Monte Cucco
Groepsfoto with a view.. foto: Manja Herrebrugh (zelfontspanner), Mountainreporters.
Umbrië, Italië, mountainbike, Monte Cucco
In actie! Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Wegdromen als outdoortoerist in Umbrië

We maken een groepsfoto en ik denk dat als ik als outdoortoerist zelf op vakantie zou gaan in Umbrië, ik hier, bij deze berg en in dit nog relatief onbekende natuurgebied, een camping zou uitzoeken. Die zijn er namelijk wel. En ik weet dat er een wandeling van Costacciaro naar Monte Cucco is van ongeveer vier uur lang, de ‘Sentiero 24’. Parapenten staat al langer op mijn lijstje en ik hou enorm van grotten. Bovendien vind ik het verhaal van de groepering Universita Degli Uomini Originari di Costacciaro hartverwarmend. Je moet wat over houden voor een volgende keer, toch? Ik zal nog een blog schrijven over hoe die dagen er dan voor mij uit zouden zien – wie weet werkt het inspirerend!

Umbrië, Italië, Monte Cucco
The good life. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Studentenstad Perugia in sneltreinvaart

Na een lunch in het drukke café-restaurant vlakbij de parkeerplaats is het tijd voor een ritje naar Perugia. Een prachtige studentenstad (vanwege de Università per Stranieri (de belangrijkste universiteit voor buitenlandse studenten in Italië) en een van de oudste Università degli Studi van Italië) die wij binnenkomen via de minimetro en aanschouwen vanuit de Perugia City Bus. Een stad waar je anders dagen in ronddwaalt, vatten wij samen in een uur. Zo op het eerste oog lijkt het levendig, maar nog steeds authentiek. Prachtige uitzichten en een goede uitvalsbasis voor tripjes naar de natuur.

Umbrië, Italië, Perugia
Minimetro om van de gratis parkeerplaats in hartje stad te komen. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Fontana Maggiore vanuit de City Bus. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
In de toeristenbus. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Perugia vanuit de City Bus. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Prachtige uitzichten in Perugia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Prachtige uitzichten in Perugia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Straatbeeld in Perugia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Straatbeeld in Perugia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Fontana Maggiore op Piazza IV Novembre. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Gouden straatje in Perugia. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Since 1860… Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.
Umbrië, Italië, Perugia
Binnenkant van Sandri en ondergrondse stad

Moe maar voldaan

Ik merk dat ik op ben. Zoveel informatie, zoveel moois, zoveel eten en lieve mensen. Mensen die nog niet zoveel toeristen hebben gezien dat ze onaardig worden. Zoveel nieuwe indrukken. De mountainbiketocht heeft me goed gedaan, maar na het eten in een prachtig restaurant in Perugia, zit er niet meer in. We lopen terug via de ondergrondse stad Rocca Paolina. Ik probeer mijn ogen open te houden in de auto richting de camping. Dat lukt niet.

Ineens weet ik waar de term ‘moe maar voldaan’ vandaan komt.

Het zit erop. De volgende dag drinken we onze cappuccino en reizen we terug naar Rome. Met veel foto’s, een volgesproken voicerecorder en een glimlach op mijn gezicht.

Umbrië, Italië, koren
Koren bij ondergaande zon tussen de wijnranken. Foto: Manja Herrebrugh, Mountainreporters.

Meer lezen en zien van Manja? Check hier alle inspirerende reisverhalen!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

3 Reactie op “Reisverslag Umbrië: een reis vol historie, natuur en gastronomie”

 • Manja Herrebrugh
  Manja
  14 juli 2018 at 14:45

  Leuk om te horen! Het was er zo fijn!

 • Sandra
  14 juli 2018 at 08:06

  Prachtige foto’s !

 • Sanne
  11 juli 2018 at 18:03

  Wauw, dat ziet er geweldig uit. Zeker een vakantietip voor in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer